• Αρχική
  • Τεῦχος 53 - Ἰούνιος 2000
  • Βιβλιοπαρουσίαση: Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου, "Συνοπτικὸ διάγραμμα γιὰ τὴ συγγραφὴ τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας τῆς Ναυπάκτου"

Βιβλιοπαρουσίαση: Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου, "Συνοπτικὸ διάγραμμα γιὰ τὴ συγγραφὴ τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας τῆς Ναυπάκτου"

“Η Ναύπακτος λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης και της ένδοξης αρχαίας ιστορίας της αποτέλεσε έδρα επισκόπου τουλάχιστον από το 300 μ.Χ. Με την προαγωγή της σε πρωτεύουσα του Θέματος Νικοπόλεως περί το 900 μ.Χ. έγινε έδρα και της Μητρόπολης με υποκείμενες επισκοπές και έτσι η δικαιοδοσία του μητροπολίτη Ναυπάκτου έφθανε μέχρι την Βόρεια Ήπειρο” Αυτές οι συνοπτικές γραμμές για την εκκλησιαστική ιστορία της Ναυπάκτου είναι από τα Προλογικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, στο βιβλίο του προέδρου της κ. Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου, που έχει τίτλο Συνοπτικό διάγραμμα για τη συγγραφή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ναυπάκτου. Την εργασία αυτή την εξέδωσε η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών στη σειρά Επιστημονική Βιβλιοθήκη.

Είναι μια πολύ σημαντική εργασία, που μπορεί να αποτελέση βάση για περαιτέρω έρευνα. Παρουσιάζει νέα στοιχεία, διορθώνει λανθασμένες πληροφορίες, συγκρίνει τα δεδομένα των πηγών, αναφέρεται σε πλούσια βιβλιογραφία. Αν και ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι δεν φιλοδοξεί να γράψη τη Ναυπακτιακή Εκκλησιαστική Ιστορία, εν τούτοις με αγάπη για τον τόπο, αλλά και επιστημονική συνέπεια, καταγράφει το περίγραμμά της. Αναφέρεται στην εξέλιξη της Επισκοπής και κατόπιν Μητροπόλεως Ναυπάκτου, στον κατάλογο των Επισκόπων και Μητροπολιτών της, καθώς και στις Επισκοπές και τους Επισκόπους που υπάγονταν στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στον πρόλογο του βιβλίου γράφει για τον κ. Χαραλαμπόπουλο: “Συγκέντρωσε με πολύ κόπο και αρκετές θυσίες το υλικό, όπως φαίνεται από τις παραπομπές και την βιβλιογραφία, που ήταν διεσπαρμένο σε διάφορες πηγές και σε βιβλία, το ενοποίησε, το έψησε με την εγνωσμένη του αγάπη και την ευαισθησία που έχει για την περιοχή και μας πρόσφερε ένα καλό και εύγευστο έδεσμα”.

Η Εταιρεία προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη μεγάλο μέρος της εκδόσεως αυτής για να το διαθέση όπως αυτή θέλει. Η Ιερά Μητρόπολη ευχαριστεί γι’ αυτή την προσφορά και συγχαίρει την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών για την συγκεκριμένη εργασία, που την αφορά άμεσα, αλλά και για το γενικότερο πλούσιο και σημαντικό έργο της.

Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 2706