Κύριο θέμα: Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητροπόλεως - Ἡ Καλοκαιρινὴ Ποιμαντικὴ τῆς Νεότητος

Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητροπόλεως  Ἡ Καλοκαιρινὴ Ποιμαντικὴ τῆς ΝεότητοςΟ αμερικανός συγγραφέας J. D. Salinger, όταν έκανε όνειρα μαζί με τους συνομηλίκους του για το μέλλον, είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνη “φύλακας στην σίκαλη”. Δηλαδή, φανταζόταν ένα απέραντο πεδίο, ένα χωράφι σπαρμένο σίκαλη, στην άκρη του οποίου υπήρχε απόκρυμνη χαράδρα. Στο πεδίο αυτό έπαιζαν ανέμελα παιδιά, αμέτρητα παιδιά. Και αυτός επιθυμούσε να είναι ο άγρυπνος φύλακας που θα εμπόδιζε τα παιδιά να πλησιάσουν στον επικίνδυνο γκρεμό· επιθυμούσε να είναι “ο φύλακας στην σίκαλη”.

Βέβαια, η παιδαγωγική δεν αρκείται σε μια τέτοια ρομαντική αντιμετώπιση, και προϋποθέτει όχι μόνον φύλακα, αλλά και εμπνευστή και καθοδηγό. Όμως η Κατασκηνωτική αγωγή της νεότητος εμπεριέχει και αυτήν την ανέμελη, για τα παιδιά, θεώρηση. Και τα πρόσωπα που καλούνται από τον Μητροπολίτη να αναλάβουν αυτήν την υπεύθυνη διακονία του “φύλακα στην σίκαλη” έχουν και την αγαπητική διάθεση και την αίσθηση της ευθύνης προς τα “πολύτιμα” πρόσωπα των παιδιών, προς τα “αρνία” της λογικής Ποίμνης του Χριστού.

Πέρα από την ανεμελιά και την ψυχαγωγία, στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις προσφέρεται η δυνατότητα της κοινωνικοποίησης, και πέρα από την κοινωνικοποίηση, την οποία διατείνονται ότι προσφέρουν και άλλοι οργανισμοί –σύμφωνα πάντα με την ανθρωπολογία και την κοσμολογία τους– οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις άγουν και ανάγουν τις παιδικές ψυχές προς το Πρωτότυπο, την Εικόνα, τον Δημιουργό. Δεν υπάρχει εδώ η μηχανιστική βιολογική αντίληψη για τον άνθρωπο, η οποία εμπνέει εν πολλοίς την ανθρωποκεντρική εκπαίδευση.

Φέτος στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, λειτούργησαν τρεις περίοδοι, δύο κοριτσιών και μία αγοριών, και φιλοξένησαν συνολικά 150 παιδιά, τα οποία κατά ενενήντα τοις εκατό προέρχονταν από την Μητροπολιτική μας περιφέρεια. Τα υπόλοιπα παιδιά διαβιούν σε άλλα μέρη της Ελλάδος, έλκουν όμως την καταγωγή τους από την Ναυπακτία ή διατηρούν δεσμούς πνευματικούς με την Μητρόπολή μας.

Στην πρώτη κατασκηνωτική περίοδο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο της “Παρέμβασης”.

Η δεύτερη περίοδος φιλοξένησε πενήντα κορίτσια, μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, και είχε ονομασία: “Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε” και θέμα μελέτης την θεία Λειτουργία. Οι πέντε ομάδες έλαβαν ονόματα από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προετοίμασαν το ανθρώπινο γένος για την έλευση και την θυσία του Αμνού του Θεού. Έγιναν δύο θ. Λειτουργίες και μία αγρυπνία από τον υπεύθυνο Ιερέα της Κατασκηνωτικής Περιόδου, Πρωτοπ. π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα και τον π. Ξενοφώντα Τριβήλο.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και γεμάτο από δραστηριότητες, αθλοπαιδιές, κολύμβηση, μαθήματα ζωγραφικής, κατασκευές πλαστικής τέχνης, διαγωνισμούς τραγουδιού και αγιογραφίας, παιχνίδια κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό και παρακολούθησε μαζί με τους γονείς την εορτή της λήξης. Επίσης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα επικοινωνία με τα παιδιά, όταν τα επισκέφθηκε για να συζητήση μαζί τους –επί δύο και πλέον ώρες– και να απαντήση σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, όπως για την στάση των νέων απέναντι στην Εκκλησία, τις σχέσεις δύο φύλων, τις ταυτότητες, τα όνειρα, σχετικά με ιεραποστολικά θέματα κ.ά.

Η συνεργασία των στελεχών υπήρξε άψογη, με αρχηγό την ακούραστη Δασκάλα Βασιλική Κοτρώνη. Τα παιδιά εξέφρασαν τον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση και την μεγάλη τους επιθυμία για μεγαλύτερη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, ενώ παρουσιάσαν μια όμορφη γιορτή, η οποία αντανακλούσε την όλη ατμόσφαιρα της κατασκήνωσης, δεδομένου ότι ήταν αποτέλεσμα της δεκαπανθήμερης καθημερινής δραστηριότητας και ψυχαγωγίας των παιδιών και όχι κάποιας ιδιαίτερης προετοιμασίας.

Την στιγμή που γράφουμε την αναφορά αυτή, η κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου έγινε ο αγιασμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Η Κατασκήνωση των αρρένων έχει την συμβολική ονομασία: “Φώτα στην Δύση της Χιλιετίας”, και υπονοεί τους αγίους που έλαμψαν τον 20ο αιώνα, τον τελευταίο της Δεύτερης Χιλιετίας.

Να σημειώσουμε ότι φέτος –δεύτερη χρονιά λειτουργίας περιόδου αγοριών στον Άγιο Παντελεήμονα– υπήρξε αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν ορισμένα παιδιά και να τοποθετηθούν πρόσθετα κρεβάτια στους ήδη ανακαινισμένους θαλάμους.

Για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων μιλήσαμε ήδη στο προηγούμενο τεύχος.

Είναι ανάγκη να αναφέρουμε και τα πρόσωπα τα οποία, με την ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου, πρόσφεραν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους στην παιδαγωγική αυτή προσπάθεια της Μητροπόλεως.

Κύριο θέμα: Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητροπόλεως - Ἡ Καλοκαιρινὴ Ποιμαντικὴ τῆς ΝεότητοςΣτις Περιόδους των κοριτσιών αρχηγός ήταν η δασκάλα Βασιλική Κοτρώνη, υπαρχηγός η δασκάλα Σπυριδούλα Σμάνη, ομαδάρχισσες η φιλόλογος Αρσινόη Τσιλιγιάννη, η ιατρός Αναστασία Πανταζοπούλου, οι φοιτήτριες: του οικονομικού τμήματος Φωτεινή Παπαθανασίου, φιλολογίας Ευαγγελία Βαμβίνη και Πιπίτσα Κουμανάκου, η σπουδάστρια Παναγιώτα Μακρή, η σπουδάστρια των ΙΕΚ Νεκταρία Παπαβαρνάβα, οι μαθήτριες Ευφροσύνη Καπεντζώνη, Ελένη Καλεντζώτη, Αγγελική Λιώλη, Πολυτίμη Κώτση και Σωτηρία Ουρανή, ενώ υπεύθυνοι Ιερείς ήταν ο Αρχιμ. π. Καλλίνικος Γεωργάτος και ο Πρωτ. π. Ιωάννης Σπυρόπουλος για την πρώτη περίοδο, και ο Πρωτ. π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας για την δεύτερη.

Στην Κατασκήνωση των αγοριών υπεύθυνος Ιερέας και αρχηγός ήταν ο Πρωτοπ. π. Θωμάς Βαμβίνης. Το επιτελείο αποτελούσαν οι θεολόγοι Ιωάννης Σύψας και Ιωάννης Κοτρώτσος, ο φυσικός Χρήστος Μάινος, ο μουσικός Κωνσταντίνος Λανάρας και ο ζωγράφος Νικόλαος Καλαϊτζής. Ομαδάρχες ήταν ο γυμναστής Απόστολος Καραγεώργος, ο πτυχιούχος της Παντείου Αντώνιος Αργυρόπουλος, οι φοιτητές: τεχνολογίας συστημάτων παραγωγής Αυγουστίνος Κοτρώνης, χημικού τμήματος Παναγιώτης Κανδύλης, ιατρικής Βαρνάβας Παπαβαρνάβας, ο υποψήφιος της ιατρικής Χρήστος Φούντζηλας και ο μαθητής Γρηγόριος Σιαμάς.

Σημαντική ήταν η προσφορά του θεολόγου κ. Ιωάννη Σύψα, ο οποίος φρόντισε με πολύ κόπο για την τεχνική προετοιμασία και λειτουργία της Κατασκήνωσης.

Οι φετινές κατασκηνωτικές περίοδοι ήταν ελπιδοφόρες για το μέλλον της παιδαγωγικής αυτής προσπάθειας. Ήδη υπάρχει η σκέψη να αυξηθούν και οι περίοδοι των αγοριών, ώστε περισσότεροι νέοι της Μητροπόλεώς μας να δέχονται την ευεργετική επίδραση της κοινοτικής εκκλησιαστικής ζωής.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2111

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance