• Αρχική
  • Τεῦχος 58 - Νοέμβριος 2000
  • Κύριο θέμα: Προσκεκλημένοι από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους - Στὴν ἀγρυπνία τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Ρωμαίας

Κύριο θέμα: Προσκεκλημένοι από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους - Στὴν ἀγρυπνία τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς Ρωμαίας

Κύριο θέμα: Προσκεκλημένοι από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους - Στὴν ἀγρυπνία τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς ΡωμαίαςΤο διήμερο 9-10 Νοεμβρίου (28-29 Οκτωβρίου με το παλαιό ημερολόγιο) ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου, προσκεκλημένος από την Ιερά Μονή και τον Καθηγούμενό της Αρχιμ. π. Γεώργιο Καψάνη, για να προστή της πανηγύρεως στην μνήμη της προστάτιδος της Ι. Μονής, Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, της οποίας τα τίμια και θαυματουργά λείψανα φυλάσσονται ως πολύτιμος θησαυρός σε ειδικό παρεκκλήσιο και μεταφέρονται λιτανευτικά στο καθολικό της Ιεράς Μονής τις ημέρες της πανήγυρης.

Οι μοναχοί με επικεφαλής τον π. Γεώργιο υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο στην πύλη του μοναστηριού κατά το αγιορειτικό τυπικό: με λαμπάδες, μανδύα, θυμιατό· με καμπανοκρουσίες και ψαλμωδίες, με δέηση και με λόγο.

Και ο λόγος στο Άγιον Όρος σπάνια είναι μια τυπική προσφώνηση. Με ορισμένες μάλιστα προϋποθέσεις συμβαίνει αυτό που αναφέρει ο γέροντας Σωφρόνιος: “...Αν έχουμε την στάση αυτή (νά νοιώθουμε τελευταίοι) μαζί με προσευχή, κάθε συνάντησή μας αποβαίνει “προφητικό γεγονός””. Στην προοπτική αυτού του λόγου μίλησε ο Καθηγούμενος π. Γεώργιος, υποδεχόμενος τον Σεβασμιώτατο ως Αρχιερέα της Εκκλησίας του Χριστού, ως Αρχιερέα, λόγοις και έργοις φιλομόναχο, κρύπτοντα υπό τον αρχιερατικό μανδύα “τόν θεοφιλή μοναχόν”, και ως λόγοις και έργοις μαχητικό υπέρ της πίστεως Ιεράρχη, και καλώντας τον να ευλογήση την “ταπεινήν άμπελον ήν εφύτευσεν η πανσθενουργός δεξιά του Κυρίου”. Στην προοπτική αυτού του λόγου μίλησε και ο Σεβασμιώτατος, αντιφωνώντας: “όταν ξεκινούσα από την Ναύπακτο για να έλθω εδώ στο Μοναστήρι, αισθανόμουν βαθύτατα ότι δεν έρχομαι ως Επίσκοπος να προστώ της πανηγύρεως, αλλ’ ως ελάχιστος των προσκυνητών”.

Τους λόγους αυτούς, καθώς και τον πανηγυρικό λόγο, του οποίου το θέμα ήταν “πίστη και αγάπη, έκφραση του μαρτυρικού μοναχισμού” δημοσιεύουμε σε ξεχωριστή στήλη στο κεντρικό τμήμα του παρόντος τεύχους.

Κύριο θέμα: Προσκεκλημένοι από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους - Στὴν ἀγρυπνία τῆς Ἁγίας Ἀναστασίας τῆς ΡωμαίαςΚύριος σκοπός της προσκυνηματικής αυτής επισκέψεως ήταν η συμμετοχή στην πανηγυρική αγρυπνία και η τέλεση της θείας Λειτουργίας. Συγχρόνως ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήση επί μακρού με τον Καθηγούμενο π. Γεώργιο, να συναντήση παλαιούς αγαπητούς μοναχούς, τα πρώτα του πνευματικά παιδιά που μόνασαν στον Άθωνα, τον π. Καλλίνικο, τον π. Λουκά. Επίσης επισκέφθηκε τους σχεδόν κατάκοιτους γέροντες μοναχούς, τους οποίους περιθάλπουν και υπηρετούν οι νεώτεροι. Μοναχούς γνωστούς από παλαιά, σεβαστούς και αγαπητούς του, τον π. Ζαχαρία, τον π. Εμμανουήλ, που βρίσκονται πλέον στην δύση της βιολογικής τους ζωής και στην ανατολή της άλλης, της αληθινής. Η συνάντηση μαζί τους και η συνομιλία τους ήταν πολύ συγκινητική.

Χαρήκαμε επίσης για την ανακαίνιση των χώρων της Ιεράς Μονής, όπου μονάζουν ογδόντα περίπου μοναχοί και αναπαύονται, σωματικά και ψυχικά, εκατοντάδες προσκυνητές καθημερινά. Η ανακαίνιση αυτή πιστεύουμε ότι είναι έκφραση της Παραδόσεως που βιώνεται μέσα στον χώρο της Μονής, και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.

Στο Άγιον Όρος ελάχιστα πράγματα αλλάζουν εξωτερικά. Ίσως τα τελευταία χρόνια ν’ αλλάζουν περισσότερα, αλλά σε σύγκριση με τις αλλαγές που γίνονται στον “κόσμο” –αλλαγές πραγμάτων και καταστάσεων αιωνίων– είναι μηδαμινές. Παρ’ όλη την εξωτερική αυτή ακινησία ή, καλύτερα, εξαιτίας της εξωτερικής αυτής ακινησίας, το Άγιον Όρος γίνεται ένας καθρέπτης όπου αντικρύζει κανείς σε κάθε νέο προσκύνημά του αν κάτι έχει αλλάξει πάνω του και μέσα του. Και αν τυχόν συναισθήματα ή εντυπώσεις από το φυσικό περιβάλλον και το “παραμυθένιο” σκηνικό θολώνουν την όραση, η αγιορειτική αγρυπνία, η κορωνίδα της λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, έχει την δύναμη να διώξη κάθε επιφανειακό επίθεμα και να αφήση γυμνό τον προσκυνητή μπροστά στην επιφάνεια του νοερού αυτού καθρέπτη.

Σ’ αυτήν την κοινή ίσως εμπειρία των προσκυνητών του Αγίου Όρους αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, ο Σεβασμιώτατος με τον δικό του τρόπο στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της πανηγυρικής τράπεζας: “Κάθε επίσκεψη (στό Άγιον Όρος) την θεωρούμε σαν μια καινούρια μέρα, μια νέα ανατολή της ζωής μας. Εδώ επαναλαμβάνεται η ίδια αιώνια κίνηση, οι ακολουθίες έχουν τον δικό τους ρυθμό, την δική τους κίνηση, η αγρυπνία έχει τα ίδια τυπικά, που επαναλαμβάνονται κάθε φορά τα ίδια, αλλά όμως είναι τόσο διαφορετικά κάθε φορά που ερχόμαστε στο Άγιον Όρος και κάθε φορά που συμμετέχουμε στην αγιορειτική αγρυπνία είναι πάντοτε καινούρια εμπειρία, αφού συνδέεται με έναν θάνατο και μια ανάσταση...”.

Η σύντομη αυτή διαμονή και η συμμετοχή στην αγιορειτική αγρυπνία ήταν μια μοναδική εμπειρία. Και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Καθηγούμενο π. Γεώργιο, και όλους τους μοναχούς, οι οποίοι συντονίζονται στο πνεύμα της ταπεινής ελευθερίας και της θυσιαστικής αγάπης, την οποία αντλούν πλούσια μέσα από την Ορθόδοξη Παράδοση που διασώζεται στην Ιερά Μονή του οσίου Γρηγορίου και στο Άγιον Όρος, και την οποία υποδεικνύει ο Γέροντας στους μαθητές του.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1556

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance