Γεγονός καὶ Σχόλιο: “Γιάπις” και “Μπό-μπό”

 

Στην δεκαετία του ’80 είχε εμφανισθή μια ιδιαίτερη “φυλή” στις δυτικές κοινωνίες, η λεγομένη φυλή των “γιάπις”. Πρόκειται για μια νοοτροπία που ενσαρκώθηκε από μερικούς ανθρώπους που ήταν πλούσιοι, διακρίνονταν όμως και από ανία, και όλα αυτά τα εξέφραζαν “μέ την δαπανηρή κατανάλωση, το κοινωνικό στάτους και την εύκολη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”.

Πρόσφατα έχει γραφή (Vicente Verdu El Pais, Καθημερινή 21 Ιουλίου 2000) ότι στην ανατολή της νέας χιλιετίας εμφανίζεται μια άλλη “φυλή”, μια άλλη “τάξη” που ονομάστηκε “αή-ήή”. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων “μπορζουά” και “μποέμ”. Πρόκειται για μια “νέα ελίτ” στις δυτικές κοινωνίες που διαδέχεται τα προηγούμενα ρεύματα και τις προηγούμενες “τάξεις” των ανθρώπων.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής “μπό-μπό” είναι ότι “αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους, με πανεπιστημιακή παιδεία και συλλογή διδακτορικών. Είναι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, πολύγλωσσοι και ευρύτατα ενημερωμένοι μέσα στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας. Οι σημαντικοί οικονομικοί πόροι τους συμβαδίζουν με μια στέρεη ακαδημαϊκή μόρφωση και προνομιακή διεθνή πληροφόρηση”. Ξοδεύουν πολλά για την κατανάλωση, αφού έχουν πολλά χρήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι εκλεκτικοί στις αγορές τους, προτιμούν προϊόντα και αντικείμενα με τον χαρακτηρισμό της χρησιμότητας. Ο “μπό-μπό είναι ένας αστός που έχει αποκτήσει την πατίνα του διανοουμένου και το ύφος ανεμελιάς του κοσμοπολίτη”.

Αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο μας δίνει την αφορμή να μελετήσουμε το πρόβλημα αυτό.

Οι δυτικές κοινωνίες είναι κοινωνίες που δεν έχουν πνευματική υποδομή, που έχουν αποδεσμευθή από την αποκαλυπτική θεολογία, αλλά και την αληθινή μεθοδολογία, και έτσι δεν ικανοποιείται ο βαθύς σκοπός που έχει ο άνθρωπος ως εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού. Αυτό το παρατηρεί κανείς κυρίως στον αμερικανικό χώρο. Γιατί στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη ένα υπόβαθρο και μία υποδομή από τις παλαιές φιλοσοφικές ιδεολογίες, αλλά στην Αμερική, που είναι χώρα της ελευθερίας και της επιφάνειας, του ατόμου και της χρησιμοθηρικής ηθικής, δεν υπάρχει σοβαρή φιλοσοφική και θεολογική υποδομή.

Αυτό ακριβώς το γεγονός κάνει τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως τις πλούσιες τάξεις να βρίσκουν νέους τρόπους ζωής για να διασκεδάζουν την ανία τους. Ο άνθρωπος πλάσθηκε από τον Θεό για να οδηγήται προς την θέωση, την κοινωνία του με τον Δημιουργό του. Όταν δεν ικανοποιείται αυτός ο βαθύτερος σκοπός, τότε δεν τον αναπαύει απολύτως τίποτε. Όλα είναι σκοτεινά. Οπότε, προσπαθεί να βρη άλλους τρόπους για να αισθανθή υποφερτά μέσα στην φρικτή φυλακή στην οποία ζή. Μέσα από αυτήν την προοπτική πρέπει να δούμε τις νέες “τάξεις” και τις “νέες φυλές” που εμφανίζονται, όπως των “γιάπις” και των “μπό-μπό”, και αργότερα άλλων “φυλών” που θα εμφανισθούν.

Με αυτές τις προϋποθέσεις βλέπω την μεγάλη αξία της Ορθοδόξου θεολογίας, καθώς επίσης ότι η παρουσία μας στην Ενωμένη Ευρώπη και η επικοινωνία μας με τους Αμερικανούς, μπορεί να συντελέση στην παρουσίαση αυτής της Ορθοδόξου θεολογίας που αναπαύει τον άνθρωπο. Δυστυχώς δεν το έχουμε αντιληφθή, ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα αυτό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι δυτικοί μαγεύονται από την αξία και στην σπουδαιότητα της ορθοδόξου αποκαλυπτικής αλήθειας και ζωής. Αρκεί, βέβαια, όσοι έρχονται σε επαφή με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς να γνωρίζουν την Ορθόδοξη Παράδοση.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1395

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance