Δ' Συνέδριο Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών - Με τον ιατρικό και νομικό κόσμο της Ναυπάκτου

Δ' Συνέδριο Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών

Το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το Δ’ Συμπόσιο Ναυπακτιακής Λογοτεχνίας με θέμα: “Λόγιοι και Λογογράφοι της Ναυπακτίας”. Το Συμπόσιο διοργάνωσε η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, η οποία με επικεφαλής τον ακούραστο Πρόεδρό της κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, συνεχίζει μια παράδοση πολιτιστικής προσφοράς στον τόπο μας. Στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου βοήθησαν και ο Δήμος Ναυπάκτου, το Ίδρυμα Αθανασιάδη Νόβα και το Παπαχαραλάμπειο Ίδρυμα, του οποίου την ανακαινισμένη Αίθουσα χρησιμοποίησαν οι σύνεδροι.

Στην αρχή του συνεδρίου, την Παρασκευή 20-10 τιμήθηκε ο Ναυπάκτιος λόγιος συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Βαρδακουλάς. Ο φιλόλογος - γυμνασιάρχης κ. Απόστολος Ζορμπάς παρουσίασε το ποιητικό του έργο, η κ. Αρτέμιδα Μανδαλίδου απήγγειλε ορισμένα ποιήματά του και ο κ. Γιάννης Χαλάτσης έκανε μια εισαγωγή στο συγγραφικό του έργο.

Ακολούθησαν 26 εισηγήσεις τις δύο επόμενες ημέρες του συνεδρίου. Εισηγητές ήσαν κατά πλειοψηφία λόγιοι εργάτες της εκπαίδευσης και της παιδείας της τοπικής κοινωνίας. Να υπογραμμίσουμε επίσης και την συμμετοχή των Νίκου Τριανταφυλλόπουλου και Φώτη Δημητρακόπουλου. Στις εισηγήσεις αυτές παρουσιάστηκαν Ναυπάκτιοι λόγιοι και λογογράφοι, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών “...έχουν πνευματικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα και ευαισθητοποιούνται στην διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς μας”, σύμφωνα με τον κ. Χ. Χαραλαμπόπουλο. Έτσι, το συνέδριο ήταν μια ανταπόδοση των νεοτέρων προς τους παλαιότερους εργάτες της τοπικής ιστορίας και της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

Το ετήσιο αυτό συνέδριο αποτελεί πλέον σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της πόλεως και είναι πάντα αναμενόμενο από τους πολίτες.

Το συνέδριο παρακολούθησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας. Την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύουμε στην συνέχεια.

“Έχω την μεγάλη χαρά να προσφωνήσω το Δ’ Συμπόσιο Ναυπακτιακής Λογοτεχνίας που διοργανώνει η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, η οποία είναι τόσο δραστήρια και αποτελεί μια μεγάλη δύναμη και ελπίδα του τόπου μας.

Επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ θερμά την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, η οποία δικαιώνει πλήρως τον τίτλο και τον σκοπό της. Ιδιαιτέρως να συγχαρώ τον ακούραστο πρόεδρό της κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, αλλά και το δυναμικό της Συμβούλιο.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, γιατί βλέπει με μεγάλη ευαισθησία και χρηματοδότησε, όπως το κάνει συχνά, την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, ώστε να πραγματοποιηθή και αυτό το Συμπόσιο. Αλλά το ίδιο να ευχαριστήσω και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, του οποίου και πάλι είμαι Πρόεδρος, διότι παρεχώρησε την αίθουσα για τον σκοπό αυτό. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι θα εισηγηθούν θέματα και όσοι παρευρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα.

Το θέμα του Συμποσίου με τίτλο “λόγιοι και λογογράφοι της Ναυπακτίας” είναι αρκετά σημαντικό. Στον τόπο αυτό αναπτύχθηκε ένας θαυμάσιος πολιτισμός, ο οποίος βιώθηκε και προκάλεσε το ενδιαφέρον των τοπικών λογίων και λογογράφων, για να τον εκφράσουν και να τον διατυπώσουν. Η ομορφιά των χωριών της Ναυπακτίας, η πλούσια βλάστηση, ο πολιτισμικός τρόπος ζωής προκάλεσε την ευαισθησία μερικών ανθρώπων για να ασχοληθούν και να καταγράψουν τα συναισθήματα καθώς και τις εμπειρίες τους. Κατέγραψαν μια παράδοση που συνδέεται με την χαρα και το γέλιο, το κλάμα και τον πόνο, το ποίημα και το τραγούδι, το χιούμορ και την νηφαλιότητα, την κοινωνία και το πρόσωπο. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις εισηγήσεις σας, όσες μπορέσω, αλλά θα χαρώ να δημοσιευθούν, για να διαβάσουμε προσεκτικά την ερευνητική σας προσπάθεια. Γιατί τον πολιτισμό μας, που καλλιέργησαν και βίωσαν οι λόγιοι με τον δυναμικό στοχασμό, αλλά και οι λογοτέχνες με την ευαισθησία και την χάρη, τον έχουμε ανάγκη στην σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, που επιχειρείται μια ομοιογενοποίηση και πολτοποίηση των ιδιαιτέρων πολιτιστικών τρόπων ζωής.

Ακούγοντας τις εισηγήσεις, θα τιμήσουμε τους λογίους και τους λογογράφους της Ναυπακτίας, αλλά ταυτόχρονα θα τιμήσουμε και σάς που είσθε συνεχιστές εκείνων και το κάνετε με γνώση, ευαισθησία και μεράκι.

Εύχομαι καλή επιτυχία.”

 

Με τον ιατρικό και νομικό κόσμο της Ναυπάκτου

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τον ιατρικό και νομικό κόσμο της Ναυπάκτου, με αφορμή την εορτή των νομικών (αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και των ιατρών (Ευαγγελιστού Λουκά).

Η συνάντηση έγινε στην ανακαινισμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: “Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως πνευματικό Νοσοκομείο στην εποχή της Νέας Τάξης πραγμάτων”.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την θεραπευτική αποστολή της Εκκλησίας. Παρουσίασε επίσης την σκληρή πραγματικότητα της Νέας Τάξης και τις εκφράσεις της, καθώς και τις ζυμώσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τις προοπτικές της ενοποίησής της.

Ως συμπέρασμα της διάλεξης ίσως θα μπορούσαμε να σημειώσουμε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών και συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο κοινωνικών ομάδων για να γίνουν και στην Χώρα μας οι απαραίτητες ζυμώσεις για την εκλογή της μορφής και της δομής της νέας ευρωπαϊκής κοινότητας. Συγχρόνως ως συμπέρασμα παρήγορο ήταν και η δυνατότητα της Εκκλησίας να εργάζεται σε κάθε περιβάλλον, κατά το πρότυπο του νοσοκομείου, το οποίο δεν επηρεάζεται από πολιτικές και άλλες καταστάσεις.

Ακολούθησε συζήτηση και μικρή δεξίωση - ευκαιρία για περαιτέρω διάλογο.

  • Προβολές: 1190

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance