Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2000

Νέοι Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας

Πέντε νέες χειροτονίες ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης τον προηγούμενο μήνα.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του Παναγιώτη Χατζή. Ο Διάκονος π. Παναγιώτης, γυιός του Ιερέως π. Φωτίου Χατζή, είναι νυμφευμένος με την Βασιλική Μπαλά και έχει ένα παιδί. Είναι δε πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων.

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χειροτονήθηκε Διάκονος ο Κωνσταντίνος Ν. Κουμπουλής. Λίγες ημέρες αργότερα, την ημέρα της εορτής του αγίου Νεκταρίου, ο π. Κωνσταντίνος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Πλατανίτη. Ο π. Κωνσταντίνος είναι έγγαμος με τρία παιδιά και θα ιερουργή στην Ενορία Κάτω Βασιλικής.

Κατά την θεία Λειτουργία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Σαργιάδας χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Διάκονος π. Θωμάς Ντούπης, ο οποίος διορίσθηκε στην Ενορία Κάτω Αγίου Βλασίου.

Επίσης, την ίδια μέρα έγινε και η εις Διάκονον Χειροτονία του Κωνσταντίνου Σαβελώνα, ο οποίος είναι οικογενειάρχης, νυμφευμένος με την Αγγελική Κατσιμάρδου Σαβελώνα.

Όλοι οι νέοι Κληρικοί θα εργασθούν στην Μητρόπολή μας. Τους ευχόμαστε καλή Ιερωσύνη και “καλήν απολογίαν”, όταν ο Κριτής θα “απαιτήση” από τους Ιερείς την πολύτιμη “παρακαταθήκη”.

Η Ταυτότητά μας βάρος ή εφόδιο;

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μια σημαντική εκδήλωση με θέμα: “Η ταυτότητα μας βάρος ή εφόδιο στην Ενωμένη Ευρώπη;”. Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν της Λέσχης Γυναικών Πάτρας του Εντευκτηρίου Πολιτιστικής Παρέμβασης και ομιλητές ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. και δημοσιογράφος Π. Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Τα ονόματα των ομιλητών –πού είναι από τους γνωστότερους και αρμοδιότερους για το θέμα αυτό είτε λόγω θέσεως είτε λόγω αγώνων– αλλά και η καλή διοργάνωση της Λέσχης Γυναικών Πάτρας γέμισε ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Αστήρ, μέχρι την είσοδο και τους διαδρόμους του Ξενοδοχείου.

Το θέμα αναπτύχθηκε από πολλές πλευρές με τον ιδιαίτερο τρόπο του κάθε ομιλητού. Ο Σεβασμιώτατος έθεσε τις θεολογικές και φιλοσοφικές βάσεις του θέματος, με ένα συνοπτικό κείμενο, προσδιορίζοντας την έννοια της λέξης “ταυτότητα”, μιλώντας για την ιδιοπροσωπία και την πολιτιστική μας ετερότητα, με την οποία μας θέλουν και οι Ευρωπαίοι. Ο Κ. Ζουράρις “ειδωλοκλαστικός”, κατά την έκφραση του Σ. Παπαθεμελή, μίλησε για το θέμα κατακευρανώνοντας σκωπτικά την παθολογία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ο Ν. Νικολόπουλος τόνισε, ότι η ταυτότητά μας δεν είναι βάρος, αλλά εφόδιο στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε με πάθος στην ανάγκη επανασύνδεσης με την γλώσσα στην διαχρονική της εξέλιξη και με την Ορθοδοξία. Επεσήμανε, ως θετικό στοιχείο της κρίσης των “ταυτοτήτων”, την ενεργοποίηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών αντανακλαστικών του λαού. Ο Σ. Παπαθεμελής, με την εμπειρία του παλαιού πολιτικού και αγωνιστή, συνόψισε τους προηγουμένους ομιλητές και υπογράμμισε, στηριγμένος στην “Αυτοπροσωπογραφία” του Ελύτη, την σημασία της παραδόσεως της ελληνικής οικογένειας, που ήταν (καί σε πολλές περιπτώσεις είναι) ζυμωμένη με το λιβάνι, το θυμάρι και τις θ. Λειτουργίες στα εξωκκλήσια, για να τονίση, χρησιμοποιώντας στίχο του Σεφέρη (Γυρίσαμε από τη Δύση διψασμένοι), ότι στην Ευρώπη πρέπει να πάμε με την δική μας κληρονομιά, γιατί μέσα σε αυτήν υπάρχουν οι πηγές που πραγματικά ξεδιψάνε τον άνθρωπο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, σε συνέντευξή του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. της Πάτρας, μετά την εκδήλωση, είπε ότι η ταυτότητάς μας είναι βάρος, με την έννοια ότι σηκώνουμε μια βαριά κληρονομιά. Η όλη εκδήλωση έδειξε την ευαισθησία του Πατραϊκού λαού, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, απέναντι στο θέμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αλλά και των “ταυτοτήτων”.

π.Θ.Α.Β.

Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής - Αγιογραφίας

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί τμήματα εκμάθησης βυζαντινής-ρωμαίϊκης μουσικής και χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, καθώς και τμήματα αγιογραφίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη ή τις Ενορίες τους.

Αρχαία Ελληνικά στην Ενορία του αγ. Δημητρίου

Το Τμήμα Νεότητος της Ενορίας του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου άρχισε από τις αρχές Νοεμβρίου να λειτουργή τμήμα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών για μαθητές και μαθήτριες της 6ης τάξεως του Δημοτικού Σχολείου.

Στο κείμενο της πρόσκλησης σημειωνόταν:

“Είναι γνωστή η δυσκολία των παιδιών της Α' Γυμνασίου να εξοικειωθούν με τα Αρχαία Ελληνικά.

Είναι όμως γνωστό και πόσο σπουδαία μόρφωση είναι να γνωρίζουμε τη Γλώσσα μας. Είναι μια γνώση που επιτρέπει να κατανοή κανείς όχι μόνο τον πλούτο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, αλλά και τον μοναδικό θησαυρό των εκκλησιαστικών κειμένων και της υμνογραφίας μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους στην Ενορία μας αποφασίσαμε να λειτουργήση τμήμα εκμαθήσεως Αρχαίων Ελληνικών, όπου με απλό τρόπο και μέσα από γνωστά κείμενα, που συχνά ακούγονται στις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας, τα παιδιά της Στ' τάξης θα έρθουν σε επαφή με τα Αρχαία Ελληνικά και θα πάνε στο Γυμνάσιο ενημερωμένα

Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν”.

Σε αυτή την πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί γονείς, γεγονός που αποδεικνύει τον ζήλο τους για την εκμάθηση της γλώσσας της θ. Λειτουργίας, των Πατέρων και των αρχαίων φιλοσόφων και ποιητών. Η σημαντική προσέλευση μαθητών ανοίγει την προοπτική για την δημιουργία και δεύτερου τμήματος.

Στο Τμήμα διδάσκει η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, που είναι μέλος της Επιτροπής Νεότητος της Ενορίας.

Ειδήσεις από το Αντίρριο

Χορευτικό

Το χορευτικό τμήμα των Κατηχητικών Σχολείων του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αντιρρίου συμμετείχε σε εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς που πραγματοποιήθηκε μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Εκδρομή-προσκύνημα στη Λευκάδα

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, μετά την θ. Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, η εκδρομή των Κατηχητικών μας Σχολείων στην Ι. Μονή Φανερωμένης της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, την οποία θεοφιλώς ποιμαίνει ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Νικηφόρος.

Ένα μεγάλο δε ευχαριστώ χρεωστούν όλοι οι εκδρομείς στον Ηγούμενο π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα. Στη Μονή έγινε και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στη συνέχεια τα παιδιά με τους γονείς τους επισκέφθηκαν τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, όπου απήλαυσαν ένα θαυμάσιο γεύμα, ενώ στην συνέχεια έλαβαν μέρος σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα μαζί με παιδιά των Κατηχητικών του όμορφου νησιού.

Β.Π.Κ.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1228

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance