Γεγονός καὶ Σχόλιο: Απεμπλουτισμένος ουρανός

Μια νέα ορολογία εισήχθηκε τον τελευταίο καιρό ύστερα από τις ανακαλύψεις ότι τόσο στο Ιράκ όσο και καί στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τους πρόσφατους πολέμους, ρίχθηκαν βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι οποίες δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές.

Οι καταστροφές καταγράφονται σε κτίρια, σε εργοστάσια και σε ζωτικούς χώρους εργασίας. Για παράδειγμα, όπως γράφτηκε σε εφημερίδα: “Η καταστροφή που επέφερε ο κ. Κλίντον στην Σερβία, δια του ΝΑΤΟ, ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια. Κατέστρεψε ολοσχερώς 78 βιομηχανίες, 42 μονάδες ενέργειας, 64 σταθμούς τηλεπικοινωνιών, 66 γέφυρες, 35 αγροτικές μονάδες, 25 σιδηροδρομικούς σταθμούς, 8 αεροδρόμια, 150 κέντρα υγείας και πάνω από 200 σχολεία, χρησιμοποιώντας βόμβες ουρανίου, που εξαπέλυαν μόνο αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα. Οι Νιού Γιόρκ Τάϊμς τώρα γράφουν για οικολογική καταστροφή”.

Επίσης οι καταστροφές αναφέρονται και σε μόλυνση του περιβάλλοντος και καταστροφή της υγείας των ανθρώπων, για πολλές δεκαετίες, για εκατονταετίες. Και αυτό αποδεικνύει πράγματι, ότι ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία και τον κόσμο, αυτός “βιάζει” την φύση και στην συνέχεια η βιασμένη φήση τον εκδικείται αδυσώπητα.

Όμως θα ήθελα να στρέψω την προσοχή των αναγνωστών σε κάποια άλλη πραγματικότητα, που είναι σημαντικότερη, ότι η γη και η ζωή μας είναι απεμπλουτισμένη από ουρανό. Δεν είναι μόνον το απεμπλουτισμένο ουράνιο, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον άνθρωπο, αλλά και ο λεγόμενος “απεμπλουτισμένος ουρανός”, ήτοι η γή, που έχει απεμπλουτισθή από τον ουρανό. Ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα μίλησε για “απεμπλουτισμένη συνείδηση”, εμείς πρέπει να μιλάμε για απεμπλουτισμένο ουρανό.

Ο άνθρωπος κινείται σε δύο διαστάσεις, ήτοι την οριζόντια με τους ανθρώπους και την κάθετη διάσταση με τον Θεό. Όλοι οι κλασσικοί φιλόσοφοι, αλλά και οι νεώτεροι ασχολήθηκαν με το θέμα του Θεού, αλλά και κάθε άνθρωπος απασχολείται έντονα με αυτό το θέμα. Όταν όμως αποκόπτεται η κάθετη διάσταση και παραμένει ο άνθρωπος μόνον στην οριζόντια διάσταση, τότε είναι πτωχός, ρακένδυτος, βιώνει μια συρρίκνωση πνευματική, τεμαχίζεται υπαρξιακά.

Ιδιαιτέρως ο Χριστιανός έχει εμπλουτισθή πολύ με τον ουρανό, την βασιλεία του Θεού. Με το άγιο Βάπτισμα έχει εισέλθει σε αυτήν, με τα μυστήρια εμποτίζεται από αυτήν την πραγματικότητα, με την θεία Λειτουργία, όπως την εξηγεί ο άγιος Μάξιμος, γεύεται την βασιλεία των ουρανών, αφού η είσοδος των αγίων Μυστηρίων κατά την θεία Λειτουργία είναι “αρχή και προοίμιον της γενησομένης εν ουρανοίς καινής διδασκαλίας ... αποκάλυψις του εν αδύτοις της θείας κρυφιότητος όντως μυστηρίου της ημών σωτηρίας”.

Επομένως ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ουράνιος και καλείται να γίνη επουράνιος. Όταν όμως ο επουράνιος άνθρωπος γίνεται “απεμπλουτισμένος ουράνιος”, τότε προκαλεί μεγάλη δυστυχία και στον εαυτό του και καταστροφή σε ολόκληρο το περιβάλλον και όλον τον κόσμο.

Πρέπει, βέβαια, να είμαστε κριτικοί και να καταδικάζουμε κάθε νατοϊκή επέμβαση και μάλιστα με τέτοιους τρόπους που είναι απαράδεκτοι, έξω από κάθε νομιμότητα, αλλά κυρίως πρέπει να προβληματισθούμε από τον απεμπλουτισμένο ουρανό, από τον άνθρωπο, που έχει προδιαγραφές ουράνιες και προορίζεται για την βασιλεία του Θεού και όμως γίνεται επίγειος, επίπεδος, πλασματικός. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ένα απόβλητο της δημιουργίας!

Ν.Ι.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 2327