Συνάντηση με φοιτητές-αποφοίτους - Με τους μαθητές τού Λυκείου
Συνάντηση με φοιτητές-αποφοίτους
Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιττας, η καθιερωμένη συνάντηση και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας μας. Η συνάντηση έγινε στην ανακαινισμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως, η οποία όμως αποδείχθηκε μικρή για την εκδήλωση αυτή. Πολλοί νέοι την παρακολούθησαν όρθιοι, αφού ξεπέρασαν τους 250 αυτοί που αναταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ι. Μητροπόλεως.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αντιρρίου και αρκετοί Εκπαιδευτικοί.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου είχε θέμα “Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και η Παράδοσή μας”. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε προκαταρκτικά στις έννοιες της παράδοσης και του πολιτισμού. Εισαγωγικά επίσης ανέφερε τις γνώμες και τις κρίσεις για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη διακεκριμένων λογοτεχνών και πολιτικών, όπως του Σταμέλου, του Βλαχογιάννη, του Θεοτοκά, του Σεφέρη, του ιατρού Γούδα, κ.ά.
Στην συνέχεια παρουσίασε τον Στρατηγό ως εκφραστή και φορέα της Παράδοσης του Γένους μας μέσα από τα δικά του λόγια, καθώς είναι καταγραμμένα στα “Απομνημονεύματά” του και στο “αποκαλυπτικό” βιβλίο “Οράματα και Θάματα”.
Από την ανάλυση φάνηκε η Τριαδολογική αναφορά του Μακρυγιάννη, η πίστη του ότι ο Θεός κυβερνά όχι μόνον την προσωπική του ζωή, αλλά και την ιστορία, η ασκητική του ζωή, με μετάνοιες, νηστείες, προσευχές, η αγάπη του για την ελευθερία, η οποία δεν περιοριζόταν στα ατομικά δικαιώματα, αλλά εκφραζόταν ως σεβασμός στην ελευθερία όλων των ανθρώπων και αποστροφή για την ανελευθερία όπου και όπως και αν υφίσταται, το αδούλωτο του φρονήματός του, η πεποίθησή του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος ήταν τα πάθη και οι ιδιοτέλειες των Ελλήνων και έπειτα η επιβουλή των ξένων δυνάμεων. Φάνηκε ακόμη ο συνδυασμός της προσευχής με την ανυποχώρητη δράση για ιδανικά, το δημοκρατικό του ήθος, η ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητά του, αφού δεν διασπούσε τις διάφορες εκφράσεις του εκκλησιαστικού, πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, γι’ αυτό και δεν διαχώριζε τον λαό της Εκκλησίας από τον λαό της Πολιτείας.
Μέσα από την παρουσίαση αυτή πέρασαν πολλά μηνύματα στους νέους, και κυρίως το ότι η παράδοσή μας μορφώνει ανθρώπους σαν το “λιοντάρι της Ρούμελης”, οι οποίοι συνδυάζουν αρμονικότατα αρετές, οι οποίες στην διασπασμένη κοινωνία μας φαίνονται αδύνατον να συνυπάρξουν, όταν και αν υπάρξουν. Και τα πρόσωπα αυτά παραμένουν πάντα σύγχρονα, διότι αγωνίσθηκαν σε επίπεδο αναλλοιώτων αρετών αποφεύγοντας τον πειρασμό της επιφάνειας και της προσωρινότητος.
Της ομιλίας είχε προηγηθή η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας, η οποία είχε μέσα φλουρί κωνσταντινάτο, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό. Επίσης, τέσσερεις φοιτητές κληρώθηκαν και έλαβαν χρηματικό ποσό από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβ. Μητροπολίτου. Τέλος, ακολούθησε δεξίωση, για την οποία κοπίασαν οι Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης.
Με τους μαθητές τού Λυκείου
Μια πολύ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Διοργανωτές ήταν οι μαθητές του Β' Λυκείου της πόλης μας, συνεργάτες οι Καθηγητές τους και προσκεκλημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των μαθητών ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμούς των παιδιών, που αφορούσαν το σύγχρονο γίγνεσθαι και τις υπαρξιακές τους αναζητήσεις. Θέματα όπως οι ταυτότητες, τα ΜΜΕ, η εκκοσμίκευση και ο ρόλος της Εκκλησίας ως κοινωνίας αγάπης και η πραγμάτωσή της σε προσωπικό επίπεδο, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στον Σεβασμιώτατο.
Εκτός του ότι δόθηκαν απαντήσεις στα καίρια αυτά ερωτήματα των παιδιών, η κίνησή τους αυτή είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντός τους για νόημα ζωής μέσα από τις αλήθειες της πίστεως με την ενεργό συμμετοχή τους στην ζωή της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και την αξιοποίηση του μεγάλου χαρίσματος του “ποιμαίνεσθαι”.
- Προβολές: 2336