Εκδημίες Ιερέων π. Θεοδόσιος Σκαλτσάς, π. Αντώνιος Πολυζώης

π. Θεοδόσιος Σκαλτσάς

Εκδημίες Ιερέων π. Θεοδόσιος ΣκαλτσάςΤην 5η Δεκεμβρίου 2000 εξεδήμησε προς Κύριον ο Ιερέας π. Θεοδόσιος Σκαλτσάς, πρώην Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Τερψιθέας.

Ο π. Θεοδόσιος γεννήθηκε στην Τερψιθέα το 1926, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Χριστοφόρο στην Ιερά Μονή Προυσιωτίσσης, την ημέρα της πανηγύρεως, 23 Αυγούστου 1954, και Πρεσβύτερος την 18η Μαρτίου 1956. Υπηρέτησε στις Ενορίες της Αναβρυτής, ως Διάκος, του Αγίου Βλασίου, ως Διάκος και Πρεσβύτερος, και της Τερψιθέας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1994 για λόγους υγείας.

Ο π. Θεοδόσιος είχε απολυτήριο του Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Κορίνθου όταν χειροτονήθηκε Διάκος, και κατόρθωσε να λάβη και το πτυχίο του Ποιμαντικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ο π. Θεοδόσιος κηδεύθηκε την ημέρα του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο και πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του χωριού του, τον οποίο με κόπους ανεκαίνισε, και μέσα στον οποίον βαπτίσθηκε, υπηρέτησε και ιερούργησε.

Άφησε μνήμη ευσυνειδήτου και εργατικού Ιερέως. Ο π. Θεοδόσιος αξιώθηκε να δη το ένα του παιδί μοναχό στο Άγιον Όρος.

π. Αντώνιος Πολυζώης

Εκδημίες Ιερέων π. Αντώνιος ΠολυζώηςΕκοιμήθη την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ο Ιερέας π. Αντώνιος Πολυζώης.

Ο π. Αντώνιος γεννήθηκε στην Ναύπακτο την 5η/10/1919, νυμφεύθηκε την Ευαγγελία Ανδρεοπούλου και απέκτησε δύο τέκνα.

Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κορίνθου, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χριστοφόρο στις 28/9/52 και Πρεσβύτερος στις 5/10/52 και τοποθετήθηκε στην Ενορία του Ασπριά, όπου και υπηρέτησε 19 έτη. Υπηρέτησε ακόμη στις Ενορίες Καστρακίου, Μαμουλάδας, Κρυονερίων, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ως συνταξιούχος δεν έπαψε να λειτουργή σε διαφόρους Ναούς στην Ναύπακτο. Είχε δε ύφος βυζαντινό, παραδοσιακό στο ψάλσιμό του. Και το ύφος αυτό δεν χάθηκε παρά το φορτίο των ογδόντα ετών που είχε στις πλάτες του. Τον θυμόμαστε να βοηθά με μεράκι στο ψαλτήρι μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στην εξόδιο ακολουθία του που εψάλη στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τα λόγια του Παπαδιαμάντη για τον άγιο παπα-Νικόλα τον Πλανά, ως όμοιό του στην απλότητα και το εκκλησιαστικό του ήθος.

  • Προβολές: 2155