Βιβλιοπαρουσίαση: Βασιλείου Φανάρα “Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή· Ηθικοκοινωνική προσέγγιση”

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

διδακτορικὴ διατριβή του κ. Βασιλείου Φανάρα

εκδόσεις Παλίμψηστον

τοῦ Στυλιανοῦ Γερασίμου, Θεολόγου

Ζούμε και ανεχόμαστε μια εποχή με ποικίλες συνθήκες και αντιφάσεις· αντιφάσεις που μαστίζουν κυρίως την κοινωνία μας. Με την τεχνολογική εξέλιξη και επανάσταση ο άνθρωπος αγνόησε την βιολογική του λειτουργία και οδηγήθηκε στην μηχανική-βιολογική χρήση του σώματός του. Φτάσαμε έτσι να είμαστε αντιμέτωποι με παράδοξα γεγονότα βιολογικά, όπως είναι η απόκτηση παιδιών χωρίς την συνεύρεση των συζύγων. Η ανάγκη για παρουσίαση μιας συγκεκριμένης θέσης από την Εκκλησία είναι σίγουρα απαραίτητη.

Είναι γεγονός ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια καινοτομία που μεταφέρει την γέννηση του ανθρώπου σε επίπεδο τεχνικό και λογικό, κάτι το οποίο τονίζει πολύ ορθά ο συγγραφέας. Η ορθόδοξη θεολογία έχει ανάγκη και πρέπει να εξετάση αυτά τα θέματα της γενετικής. Είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, χωρίς να παραθεωρείται η πίστη στην παντοδυναμία του Θεού.

Πιστεύω ότι στον τομέα αυτόν τοποθετήθηκε ένα λιθαράκι με την εκδοθείσα διδακτορική διατριβή του κ. Βασιλείου Φανάρα. Αξιοπρόσεκτη είναι η επιστημονική συνέπεια, ο θεολογικός και κοινωνικός προβληματισμός του συγγραφέα, καθώς και η επαρκής ενημέρωση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά και η χρήση της. Μέσα από τον προβληματισμό του συγγραφέα τονίζονται το πλούσιο ενδιαφέρον του για την προαγωγή της Εκκλησίας και της επιστήμης, την προσωπική του αγωνία για τα προβλήματα της γενετικής και τις συνέπειες στην κοινωνία μας, αλλά και την διακριτική του προσέγγιση στα προβλήματα αυτά. Ως συνάδελφος και χριστιανός τον συγχαίρω και εύχομαι ο προβληματισμός και η έρευνά του να αποδώσουν τους αναμενομένους καρπούς.

 

  • Προβολές: 2018