Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα
Από τις πιο ανέμελες και γιορτινές στιγμές για τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως είναι οι ημέρες κατά τις οποίες τα παιδιά λέγουν τα κάλαντα.
Έρχονται παρέες παρέες για να διηγηθούν εμμελώς το μεγάλο γεγονός της Γέννησης, της Περιτομής, της Βάπτισης του Χριστού, αλλά και τον “ερχομό” του Μεγάλου Βασιλείου.
Μερικά από αυτά έχουν ιδιαίτερη έμπνευση και συνθέτουν τα δικά τους κάλαντα, όπως τα παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας, τα οποία έψαλαν στον Σεβασμιώτατο κάπως έτσι τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα:
Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά,
μέ ολοφώτεινη ματιά
σέ καινή, σε καινή χιλιετία
μπαίνουμε όλοι μας με προσδοκία.
Γεμάτα αγάπη και χαρά
τής Εκκλησίας τα παιδιά
ήρθαμε με χαρά να ευχηθούμε,
κάλαντα, Ποιμενάρχα, να τα πούμε;
...
...
Την ποίμνη Σου να φρυκτωρής
λύκους διώκοντας βαρείς
κι η χρονιά που τώρα αρχίζει
μέ χαρά να Σάς γεμίζει.
Κι εμείς που μένουμε μακριά
παρακαλούμε ευλαβικά,
Πάτερ Ά- Πάτερ Άγιε, θυμήσου
νά μας στέλνης την ευχή Σου.
Εκ στόματος νηπίων
Τις πρώτες επισκέψεις του εν όψει των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος τις πραγματοποίησε στα νηπιαγωγεία –ορισμένα κάθε χρονιά– της πολιτείας μας. Στα πολύτιμα αυτά φυτώρια της κοινωνίας μας.
Εκεί άκουσε κάλαντα, τραγούδια και ό,τι άλλο ο νηπιώδης λόγος ανακάλεσε από τις λιγοστές παραστάσεις της άγραφης ακόμη μνήμη τους.
Ο Σεβασμιώτατος εκμεταλλευόμενος την έκπληξη –τό απαραίτητο αυτό στοιχείο της μάθησης που συνέχει κάθε νέα εμπειρία τους, όπως είναι η συνάντησή τους με τον Δεσπότη μέσα στο σχολείο τους– τους μίλησε για τις αλήθειες της πίστης μας, για τον Χριστό.
Τέλος, μοίρασε δώρα, με αγάπη, και ευχές, με ελπίδα, στους μελλοντικούς πολίτες της κοινωνίας και κυρίως της Βασιλείας του Θεού.
Αγιασμός στο Λιμάνι
Το μικρό λιμάνι της Ναυπάκτου ήταν γεμάτο, έναν γύρο, από πιστούς και περιέργους, εκκλησιαζομένους και τουρίστες, “προσδεχομένων την του ύδατος κίνησιν”, την ρίψη του τιμίου Σταυρού.
Ο αγιασμός των υδάτων, ο αγιασμός της φύσης, η θεολογική αυτή πρόταση της Εκκλησίας μας, κάποτε γινόταν εντονότερα βιωματική από τον λαό, ο οποίος τόσα πολλά περίμενε από την πράξη αυτή της Εκκλησίας· είχε παιδιά στα ξένα, συζύγους στα βαπόρια, αδελφούς στην πολιτεία, είχε το αλιευτικό δίχτυ πηγή πορισμού. Όλα αυτά τα παρέθετε στα χέρια του Θεού και ανέμενε από Εκείνον την αίσια έκβασή τους. Δεν τον είχαν πείσει ακόμη ότι τα πάντα τα διευθύνουν οι φυσικοί νόμοι, και ότι δεν είναι η πικροθάλασσα που πνίγει τα καράβια, αλλά ο συνδυασμός των χαμηλών και υψηλών βαρομετρικών.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η συμμετοχή του λαού στην τελευταία αυτή και λαμπρή των ακολουθιών του Δωδεκαημέρου, είναι σχεδόν καθολική, ασχέτως αν έχουν αλλάξει οι προσμονές και οι ερμηνευτικές της φύσεως θεωρίες. Εξ άλλου, δεν χρειάζεται πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι και τα βαρομετρικά και τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργήματα του καλού Θεού είναι.
Το θεολογικό νόημα της ακολουθίας το διέγραψε ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος συνάμα να ημερέψουν οι θάλασσες για όσους ταξιδεύουν, να γίνουν γέφυρα που θα μας ενώνη και όχι χάσμα που θα μας χωρίζη από τους ξενιτεμένους. Ευχήθηκε ακόμη να ημερέψουν οι τρικυμίες του βίου μας, και αν τα κάναμε στην ζωή μας “θάλασσα”, γρήγορα, με την Χάρη του Θεού, να τα διορθώσουμε.
Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι αρκετοί νέοι βούτηξαν για τον Σταυρό, και μάλιστα οι μικρές κολυμβήτριες του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου, που τόλμησαν για πρώτη φορά να βουτήξουν στα κρύα, πλην αγιασμένα, νερά για τον Σταυρό.
Κοπή βασιλόπιττας για τους κοπιάζοντες στην διακονία του λαού
Ο ύμνος και το παραδοσιακό τραγούδι είναι απαραίτητα σε κάθε εκδήλωση του λαού μας, όπου βέβαια υπάρχουν ψάλτες ικανοί. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν και πολλοί και καλοί.
Το στιγμιότυπο είναι από την κοπή της βασιλόπιττας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τους άμεσους συνεργάτες του Μητροπολίτου, τους Εφημερίους, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τους Ιεροψάλτες, τους Νεωκόρους, τα μέλη των Δ.Σ. των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου.
Τελικά, μπορεί να μη κέρδισαν το φλουρί οι Ιεροψάλτες, αλλά δεν έχασαν το μεράκι τους, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία.
Λόγοι του μακαριστού Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ από το βιβλίο “ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ”, εκδ. Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Essex. Πνευματικὰ Κεφάλαια
Ο κόσμος δεν γνωρίζει τίποτε μεγαλύτερο από την κλήση του χριστιανού. Αλλά όσο υψηλότερος είναι ο σκοπός, τόσο δυσκολότερη είναι η πραγμάτωσή του.
Η σοφία του κόσμου αυτού δεν μπορεί να σώση τον κόσμο. Τα κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις, οι πολυσύνθετοι οργανισμοί των πιο ανεπτυγμένων συγχρόνων κρατών της γης είναι ανίσχυροι. Η ανθρωπότητα πάσχει χωρίς τέλος. Η μόνη διέξοδος είναι να βρούμε μέσα μας την σοφία, την λύση να μη ζούμε σύμφωνα με τις ιδέες αυτού του κόσμου, αλλά να ακολουθήσουμε τον Χριστό.
Όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό, κάθε ημέρα της ζωής μας γίνεται μέρα παθημάτων, δακρύων και πόνου. Κατά καιρούς εγείρεται το ερώτημα: “Κύριε, γιατί μας έπλασες έτσι, ώστε να πρέπει να περάσουμε από τόσα παθήματα”; Αδυνατούμε να εννοήσουμε ότι αυτή η αρνητική εμπειρία είναι η οδός της σωτηρίας.
Μήν αφήνετε τα πράγματα του κόσμου να σκορπίζουν τον νού σας. Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας, αφιερώστε όλη την ενέργειά σας σε μια ζωή που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα των εντολών του Ευαγγελίου.
Ο Απόστολος Πέτρος λέγει για το “βασίλειον ιεράτευμα” ότι μπορεί να εκπληρωθεί με την συμμετοχή μας στη Λειτουργία. Να φοβάστε, αλήθεια, να πηγαίνετε από συνήθεια στη λειτουργία. Προσπαθείστε να ζείτε κάθε φορά πιο βαθιά αυτό που ζούσε ο Χριστός κατά το Μυστικό Δείπνο, όταν εγκαθίδρυσε το μεγάλο αυτό μυστήριο που είναι η θεία Ευχαριστία. Τότε η λειτουργία θα αποβή σωτήρια όχι μόνο για σάς, αλλά και για όσους συμμετέχουν σ’ αυτή. Δεν ανήκει μόνο στους ιερείς να ζουν στην καρδιά τους τα παθήματα του Χριστού για τον κόσμο που είναι λεία της αμαρτίας και του θανάτου.
Με τους Ναυπακτίους των Αθηνών
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. κ. Ιερόθεος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Συλλόγου ΟΣΥΝ-ΕΝΑΜ, Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος των εν Αθήναις Ναυπακτίων, και παρέστη στην Ναυπακτιακή Πίττα 2001, που πραγματοποιήθηκε την 11-1-2001 στις πολυτελείς αίθουσες του Ξενοδοχείου “Αμαλία” σε πλήθος προσκεκλημένων 250 ατόμων (βουλευτών και Υπουργών) και ωμίλησε με επίκαιρο θέμα: “προοπτική και στρατηγική για την νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη”
Τα κάλαντα έψαλαν φουστανελάδες - παιδιά της Ελευθέριανης κατά το έθιμον. Χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος της ΟΣΥΝ κ. Μούρτος, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΜ κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος και η Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου των εν Αθήναις Ναυπακτίων κ. Σοφία Μπένου. Μετά την ομιλία κόπηκε η βασιλόπιττα, της οποίας το φλουρί έτυχε στην κ. Βάσω Καμπίτση (τήν μικρή Μαρία). Μετά το πέρας της ομιλίας του οι Κοινοτάρχες της Ναυπακτίας, ο Καθηγητής - Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Σταθόπουλος και Δήμαρχος Πυλλήνης, οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ. του ΟΣΥΝ-ΕΝΑΜ-ΕΣΕΑΝ και φίλοι των (55 άτομα) σε ζεστή οικογειακή ατμόσφαιρα παρέθεσαν δείπνο στον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου, είπαν και συνεζήτησαν τα καυτά θέματα της Ναυπακτίας και της Ναυπάκτου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους όσα έπραξε η Ιερά Μητρόπολη κατά το έτος 2000. Αναφέρθηκε στους Ευεργέτας της Ναυπάκτου, στο επίσημο ετήσιο Μνημόσυνο στην μνήμη τους, στα βραβεία και τις υποτροφίες των αριστούχων μαθητών και φοιτητών, στον απολογισμό του παρελθόντος έτους και στον προϋπολογισμό του νέου.
Για το Καπορδέλειο Ίδρυμα-Γηροκομείο Ναυπάκτου, κατόπιν πολλαπλών επαφών του και συννενοήσεων με τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας κ. Δημήτριο Θάνο, εγνώρισε ότι ευρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο μηχανικός κ. Γεώργιος Κολοβός έχει αναλάβει την εκπόνηση των σχεδίων και την μελέτη και σύντομα, Θεού θέλοντος, θα ζητηθή η άδεια για την θεμελίωση και ανέγερση του κτιρίου.
Ο Ελληνοαμερικανός συμπατριώτης μας κ. Γιάννης Ξύκης θα προσφέρη στον Σεβ. Μητροπολίτη μας και άξιον Ποιμενάρχη μας, που συνέλαβε την ωραία αυτή ιδεά και σκέψη για την ίδρυση του Καπορδελείου Γηροκομείου, ένα μεγάλο ποσόν για την υλοποίηση του έργου αυτού. Το Καπορδέλειο θα βρη πολλούς μιμητάς ντόπιους και αλλοδαπούς. Θα γίνη το κόσμημα της πόλεως Ναυπάκτου, καθότι η Ναύπακτος και όλη η περιοχή στερείται Γηροκομείου. Θα βρουν θαλπωρή στοργή και χριστιανική αγάπη τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα λευκά μαλλιά, που έφτιαξαν την Ελλάδα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τώρα περνούν μοναχικά, λησμονημένα πικρά γεράματα. Οι παρευρισκομένοι με συγκίνηση ευχαρίστησαν και διαβεβαίωσαν περιτράνως τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ότι όλοι μαζί θα ευρισκόμεθα στην διάθεσή του, σε όποιο μετερίζι κρίνει ότι μπορεί να προσφέρη ο καθένας την υπηρεσία του.
Επίσης ανεφέρθη στις ενέργειές του για τα καυτά θέματα της πόλεως, το “οικιστικό” και την ίδρυση Σχολών ΤΕΙ. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για το κομμάτι ιστιοπλοΐα - κανώ καγιάκ να γίνουν στο Χάνι Μπανιά και συζήτησε με την Πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής “Αθήνα 2004” κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά δυστυχώς αυτό δεν το επιτρέπουν οι κανόνες της ΔΟΕ.
Ευχαριστούντες ευχήθηκαν όλοι από καρδίας υγεία, μακροημέρευση, δύναμη και κουράγιο επ’ αγαθώ της Ορθόδοξης Πατρίδας μας.
Α.Μ.
- Προβολές: 2151