Χριστίνας Καρανικόλα–Σχοινά: Ένα νέο μέλος στην Εκκλησία του Χριστού

της Χριστίνας Καρανικόλα–Σχοινά, φιλολόγου

Χριστίνας Καρανικόλα–Σχοινά: Ένα νέο μέλος στην Εκκλησία του ΧριστούΣτις 3 Φεβρουαρίου 2001, ημέρα Σάββατο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού, τέλεσε την Βάπτιση του σέρβου μαθητή Βλαδίμηρου Στογιάνοβιτς.

Την οικογένεια του Βλαδίμηρου τη γνώρισα πριν πέντε μήνες, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου.

Με τον Βλαδίμηρο είχα πιο στενή γνωριμία, αφού από την αρχή θέλησα να τον βοηθήσω λίγο στα ελληνικά του, όπου δυσκολευόταν. Σε κάποια από αυτές τις συναντήσεις – μαθήματα, εντελώς τυχαία, ανακάλυψα ότι ήταν αβάπτιστος. Η αυθόρμητη πρότασή μου “νά τον βαφτίσω” έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τον ίδιο και την οικογένειά του και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά.

Αυτός είναι εν συντομία ο πρόλογος του Ιερού Μυστηρίου της 3ης Φεβρουαρίου, μαζί, φυσικά, με τη σχετική κατήχηση. Ήταν ένα μυστήριο – γιορτή και πανηγύρι. Συμμετείχαν αρκετά μέλη της τοπικής Εκκλησίας, η οποία στα πρόσωπά τους άνοιξε την αγκαλιά της στο νέο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού.

Ξεχωριστή ευλογία ήταν το ότι το μυστήριο ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του στο τέλος τόνισε τη σπουδαιότητα του μυστηρίου του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, που ανακαινίζουν τον άνθρωπο και τον αγιάζουν με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Και υπογράμμισε ότι, επειδή ο άνθρωπος πολλές φορές μετά το Βάπτισμα, το οποίο οι περισσότεροι το δέχονται νήπιοι, πέφτει στην αμαρτία, έχει την δυνατότητα με το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως και την ειλικρινή μετάνοια να ενεργοποιήση ξανά μέσα του την Χάρη του αγίου Βαπτίσματος. “...Ένα δάκρυ μετανοίας την ώρα της Ιεράς Εξομολογήσεως έχει τη δύναμη ένος νέου Βαπτίσματος...”, είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την τελετή του Μυστηρίου όλοι –καί ήταν αρκετοί– κατεβήκαμε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου η γιορτή συνεχίστηκε με τη μορφή της λαμπρής δεξίωσης, που ήταν προσφορά των κυριών του Συνδέσμου Αγάπης. Παρέστησαν μαζί με τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, τους Επιτρόπους του Ναού, τους παρόντες στο μυστήριο ενορίτες και εκπρόσωποι των Συνδέσμων των άλλων Ενοριών της πόλης, και αυτό ήταν πολύ τιμητικό.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Άγιο Τριαδικό Θεό κατ’ αρχάς, που ευδόκησε να γίνη αυτό το μυστήριο. Ύστερα, εκπροσωπώντας και τον Βλαδίμηρο με την οικογένειά του, θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο, για την πατρική του αγάπη και την ευλογημένη παρουσία του στο μυστήριο και στην όλη γιορτή, τους Ιερείς και τους Επιτρόπους του Ναού για την ποικίλη βοήθεια και βέβαια όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και την υλική συμπαράστασή τους τον νεοφώτιστο Βλαδίμηρο. Πολλές ευχαριστίες πρέπει να εκφράσω και στις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Αγίου Δημητρίου, που με πολλή προθυμία ανέλαβαν την προσφορά φαγητών αλλά και προσωπικής εργασίας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

  • Προβολές: 1063

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance