Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2001

Πανήγυρη Αγίου Βλασίου

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου η εορτή του Αγίου Βλασίου, πολιούχου του ομώνυμου χωριού, που αποτελεί έδρα του Δήμου Παρακαμπυλίων και έχει δώσει το δεύτερο συνθετικό στον τίτλο της Μητροπόλεώς μας. Τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, συμπαραστατουμένου από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τους Ιερείς της επαρχίας. Στην πανηγυρική θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Δημήτριος Σκιαδάς, οι Αρχές της Περιοχής και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλοί Αγρινιώτες, που αγαπούν τον Άγιο Βλάσιο. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε εμπεριστατωμένα, Χριστοκεντρικά και το εκκλησίασμα ωφελήθηκε πολύ.

Μετά την θ. Λειτουργία προσεφέρθη κέρασμα στην οικία του Αρχιερατικού Επιτρόπου, π. Κωνσταντίνου Μάλαινου, και εν συνεχεία παρετέθη εορταστική τράπεζα, προσφορά του π. Κωνσταντίνου, σ’ όλους τους πανηγυριστές, σε κέντρο του χωριού.

Εκεί έληξε και το πρόγραμμα της εορτής, με λόγους πνευματικούς που μαζί με την πρωϊνή θ. Λειτουργία μας έδωσαν χριστιανική χαρά.

Πρωτ. π. Κ.Δ.Μ.

Εορτή Αγίου Πολυκάρπου

Εορτή Αγίου ΠολυκάρπουΕορτάσθηκε στην Ι. Μονή Αμπελακιωτίσσης η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου, του οποίου το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός φυλάσσεται στην Ι. Μονή.

Φέτος υπήρχε μια ιδιαιτερότητα. Η προσευχή που ανέπεμπε ο Σεβασμιώτατος στην Παναγία και τον Άγιο στο τέλος κάθε πανηγυρικής θ. Λειτουργίας ήταν φέτος λίγο διαφορετική· ήταν ευχαριστιακή, γιατί άρχισε πλέον η επάνδρωση του Μοναστηριού, με τον νέο αδελφό της Ι. Μονής, Ιερομόναχο π. Πολύκαρπο Παστρωμά. Βεβαίως, παρακάλεσε ο Σεβασμιώτατος θερμά τον Άγιο να καλέση στην “συνοδεία” του και άλλους αδελφούς.

Τους ύμνους της εορτής και της Αρχιερατικής θ. Λειτουργίας έψαλε χορός νέων, φίλοι οι περισσότεροι του π. Πολυκάρπου.

Πολλοί προσκυνητές ανηφόρησαν στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν τον Άγιο, να λειτουργηθούν αλλά και να ευχηθούν στον π. Πολύκαρπο, στην πρώτη του ονομαστική εορτή.

Ομιλία στο Αντίρριο

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια σημαντική διάλεξη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου για τους γονείς και τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων του Αντιρρίου. Την διάλεξη διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα: “Παράγοντες για την αγωγή των παιδιών”.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν:

– Είναι μεγάλο προνόμιο αλλά και ευθύνη να είναι κανείς γονεύς. Τα παιδιά είναι δώρα Θεού και πρέπει να αναπτυχθούν συμμετρικά: βιολογικά, ψυχολογικά, υπαρξιακά, πνευματικά.

– Παράγοντες αγωγής είναι η Οικογένεια, το Σχολείο και η Εκκλησία.

Στην οικογένεια –τήν πρώτη αυτή κοινωνία– το παιδί θα μάθη να ζη κοινωνικά καθώς και την διαφορετικότητα των ρόλων.

Στην δεύτερη κοινωνία, την Εκκλησία, εισέρχεται με το Βάπτισμα, και μαθαίνη να ζη πνευματικά και μυστηριακά.

Η τρίτη κοινωνία που γνωρίζει το παιδί είναι το Σχολείο. Εκεί μαθαίνει να πειθαρχή, να αναπτύσση την λεκτική σκέψη, να συνυπάρχη με τους συνανθρώπους του.

– Τρίτο σημείο της ομιλίας του ήταν ο τονισμός της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων της αγωγής. Την σημασία της συνεργίας τους έδειξε ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσοντας την σύχρονη κοινωνιολογική θεωρία των συστημάτων, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τα συστήματα, τα υπερσυστήματα και υποσυστήματα, με τα τρία χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, την οργάνωση, τα σύνορα και την επικοινωνία. Κατέληξε συμπερασματικά ότι η αγωγή είναι μεγάλη υπόθεση και πρέπει να γίνεται σε πολλά επίπεδα, με τη συνεργασία όλων των παραγόντων.

Η διάλεξη έγινε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου, και την παρακολούθησαν Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Η ανάπτυξη του θέματος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των ακροατών, που φάνηκε στις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού κ. Κωνσταντίνος Κανέλλος, μετά την ομιλία, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική και ωφέλιμη αυτή ευκαιρία μάθησης.

* * *

Συνεχίζονται καθ’ όλην την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εσπερινά κηρύγματα του Σεβ. Μητροπολίτου μας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

*

Απογευματινή Προηγιασμένη θ. Λειτουργία θα τελείται κάθε Τετάρτη σε έναν από τους τρεις Ι. Ναούς της Ναυπάκτου εκ περιτροπής.

Υπευθύμιση - Παράκληση

Με την ευκαιρία της δημοσιεύσεως του Απολογισμού 2000, υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες της “Εκκλησιαστικής Παρέμβασης” ότι η προσπάθειά της στηρίζεται στις συνδρομές τους, οι οποίες, αν και προαιρετικές, είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία της, και μάλιστα μετά την προσπάθεια ανανέωσης, την οποία διαπιστώσατε.

Παρακαλούμε, λοιπόν, όσους δύνανται και επιθυμούν, να συνδράμουν την εκδοτική μας προσπάθεια.

 

***

Την ανάγκη να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα του κράτους και της Εκκλησίας των Σκοπίων επισημαίνει η Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας με επιστολές της προς τον Οικουμεανικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Ως γνωστόν, γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της Εκκλησίας των Σκοπίων στην κανονική τάξη και αναγνώρισής της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Αυτοκεφάλου. Μια ιστορική ονομασία που έχει προταθή είναι “Εκκλησία της Αχρίδος”.

*

Ώρες Βυζαντίου είναι ο τίτλος μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια του Ιωβηλαίου. Η έκθεση θα παρουσιασθή σε τρεις πόλεις που διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο στην πορεία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - Βυζαντίου. Οι πόλεις αυτές είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκης και ο Μυστράς, κατά το διάστημα Αύγουστος 2001 - Ιανουάριος 2002.

*

Η Ι. Μητρόπολη Τορόντο αγόρασε κτίριο για στην στέγαση Ελληνορθοδόξου Ημερησίου Σχολείου. Με το σχολείο αυτό, η Ι. Μητρόπολη Τορόντο έχει πλέον επτά σχολεία με 2000 περίπου μαθητές.

*

Στην Ι. Μητρόπολη Γκάνας:
• Έγιναν τα θυρανοίξια του νέου Ι. Ναού Γεννεσίου Θεοτόκου.
• Ο Θεοφ. Επίσκοπος Γκάνας κ. Παντελεήμων χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον π. Άρθρουρ Ιωάννου.
• Θεμελιώθηκε ο Ι. Ναός σε χωριό της Κεντρικής Γκάνας, στην θέση παλαιοτέρου Ι.Ναού επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ο οποίος Ναός κατέρρευσε ύστερα από δυνατή καταιγίδα.
• Τέλος, κτίσθηκε νέο νηπιαγωγείο στην Μητρόπολη με χρήματα εράνου από τα σχολεία της Καλύμνου.

*

Την θεμελίωση Ι. Μητροπολιτικού Ναού στο κέντρο των Τιράνων πρόκειται σύντομα να τελέση ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, μετά από την παραχώρηση οικοπέδου και σχετικής αδείας από την Κυβέρνηση της χώρας.

*

Εθελοντική εργασία πρόσφεραν νέες από την Μητρόπολη Αττικής στην ημιερειπωμένη Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Κισσάβου, όπου εγκαταστάθηκε νέα μοναστική γυναικεία αδελφότητα.

*

Νέο βιβλίο για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο εξέδωσε το ομώνυμο ίδρυμα. Συγγραφέας ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Τριανταφύλλου.

*

Μέλη της αίρεσης Realians στην Αμερική ξεκινούν την προσπάθεια γέννησης του πρώτου κλωνοποιημένου ανθρώπου. Η δήλωση του επικεφαλής της προσπάθειας ήταν χαρακτηριστική: “Ο στόχος του σχεδίου μας έχει καθαρά φιλοσοφικό χαρακτήρα: θέλουμε να δημιουργήσουμε την αιώνια ζωή”!.

*

Προσπάθειες χρήσης του λατινικού αλφάβητου για την γραφή της ελληνικής γλώσσας παρατηρούνται, αλλά και ανάλογες σοβαρές αντιδράσεις, όπως των 40 ακαδημαϊκών που υπέγραψαν σχετική αντιρρητική διακήρυξη.

*

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος συμφώνησε με τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο ΙΙ να εκδώσουν κοινή δήλωση για την επίσκεψη του Πάπα στην Ρωσία, αλλά διαφώνησαν ως προς το περιεχόμενό της. Ο Πατριάρχης Αλέξιος επέμενε να γραφή ότι δεν θα γίνονται από τα δύο μέρη προσπάθειες προσηλυτισμού στον χώρο της πνευματικής δικαιοδοσίας του άλλου, αναφερόμενος προφανώς στην Ουνία, και θα πάψουν να έχουν βλέψεις στα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία (Ι. Ναούς κ.ά.). Το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε ότι το Βατικανό αρνήθηκε μια τέτοια δήλωση και η επίσκεψη του Πάπα αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1051

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance