Κατασκηνώσεις 2001 - Λήξεις Κατηχητικῶν καὶ μαθημάτων Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν

Ανακοίνωση Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων 2001

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι τρεις κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά, στις Κατασκηνώσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Οι περίοδοι αυτές είναι οι εξής:

  • Πρώτη περίοδος, για Κορίτσια Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, από Τρίτη 3 Ιουλίου έως Τετάρτη 11 Ιουλίου.
  • Δεύτερη περίοδος, για Αγόρια ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από Τετάρτη 11 Ιουλίου έως Τρίτη 24 Ιουλίου.
  • Τρίτη περίοδος, για Κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, από Τρίτη 24 Ιουλίου έως Σάββατο 4 Αυγούστου.

Καλούνται όλα τα παιδιά που θέλουν να περάσουν αξέχαστες μέρες, με πολλή και γνήσια ψυχαγωγία, πνευματική ωφέλεια και άθληση, παρέα με συνομηλίκους τους, μέσα σε ωραίο και προσεγμένο περιβάλλον, να εγγραφούν στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους έγκαιρα, γιατί θα τηρηθή σειρά προτεραιότητος.

Κατασκηνωτική Ημερίδα Φοιτητών και Αποφοίτων Λυκείου

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2001 θα πραγματοποιηθή στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Άγιο Παντελεημονα Αντιρρίου, η ετήσια Κατασκηνωτική Ημερίδα Φοιτητών και Αποφοίτων Λυκείου της Μητροπόλεώς μας. Σε αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι νέοι και νέες της Μητροπόλεως μας.

Λήξη των Κατηχητικών με Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής

Λήξη των Κατηχητικών με Συναυλία Παραδοσιακής ΜουσικήςΤην Κυριακή 6 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε συναυλία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής από την Χορωδία Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με την συνεργασία της Μουσικής Σχολής Περισσού.

Στην συναυλία αυτή ακούστηκαν δημοτικά τραγούδια από πολλές περιοχές του Ελληνισμού, τα οποία πλαισιώθηκαν από τον λόγο του Φώτη Κόντογλου, για “Τα έμορφα τραγούδια μας” που είναι “η αναπνοή της φυλής μας”.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος στο κλείσιμο της εκδήλωσης είπε ότι η συναυλία αυτή ήταν η επίσημη λήξη των μαθημάτων των κατηχητικών σχολείων της περιφερείας μας. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένα είδος εξετάσεων για την χορωδία, η οποία υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Κ. Λανάρα έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών παιδιών που συμμετέχουν σε αυτήν και παρουσιάσθηκε -παρά την συνύπαρξη μικρών και μεγάλων μέσα στην σύνθεσή της- ένα αρκετά δεμένο σύνολο, με άνεση στην εκτέλεση δύσκολων μουσικών γραμμών.

Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν οι μουσικοί Βασίλης Γρατσούνας και Μαρία Γαλάνη με την παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής τους, στην οποία με ιδιαίτερο ζήλο διδάσκονται παραδοσιακά όργανα.

Λήξη των μαθημάτων Αρχαίων Ελληνικών

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2001, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολεως, έγινε η τελετή λήξης των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών για τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού, για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος 2000-2001.

Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, μέσα από κείμενα της Εκκλησίας μας, είναι μια δραστηριότητα, που ξεκίνησε φέτος, στα πλαίσια του ενοριακού έργου για την νεότητα της Ενορίας του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Σκοπός της δραστηριότητος αυτής είναι να προϊδεάση και να εξοικειώση τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, μέσα από απλά κείμενα της εκκλησιαστικής υμνογραφίας και της θ. Λειτουργίας, που ως ένα βαθμό είναι ζωντανά σαν ακούσματα μέσα στην εκκλησιαστική, οικογενειακή και σχολική ζωή. Έτσι αφ’ ενός μεν τα παιδιά θα πάνε στην Α’ Γυμνασίου ενημερωμένα πάνω σε ένα μάθημα, στο οποίο πολύ δυσκολεύονται, αφ’ ετέρου δε θα έρθουν σε επαφή με τον ζωντανό λόγο της “Αληθείας” και θα προσεγγίσουν νοήματα και μηνύματα “Ζωής”.

Είναι αναντίρρητο πώς η Γλώσσα μας είναι στοιχείο βασικό του αυτοκαθορισμού μας μέσα στη σύγχρονη πολυπολιτισμικότητα και κλωνάρι θαλλερό της ελληνικότητάς μας, που οι ρίζες του φτάνουν πολύ βαθιά στο παρελθόν. Γι’ αυτό είναι άμεση η ανάγκη να την καλλιεργήσουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι, για να μπορούμε να στέλνουμε το στίγμα μας από τις απόμακρες “ακρογιαλιές του Ομήρου”, εξαγνισμένο και λαμπικαρισμένο μέσα από τα “Δόξα Σοι” στον “εν αρχή όντα Λόγον”, στη σύγχρονη συγκεχυμένη παγκοσμιοποίηση. Και είναι επίσης σίγουρο πώς η γνώση της Αρχαίας Ελληνικής είναι θεμέλιο και προϋπόθεση για την σωστή χρήση της Δημοτικής.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, τονίστηκαν από τον υπεύθυνο της Επιτροπής Νεότητος της Ενορίας του αγίου Δημητρίου π. Θωμά Βαμβίνη και τη φιλόλογο, που είχε την ευθύνη της διδασκαλίας κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, στην τελετή λήξης των μαθημάτων για φέτος, κατά την οποία δόθηκαν στους μαθητές αναμνηστικά Διπλώματα.

Πρέπει να σημειωθή ότι φέτος είχαν έγγραφεί τριάντα τέσσερα παιδιά -σημαντικός αριθμός για τα αριθμητικά δεδομένα της Ενορίας- και παρακολούθησαν συστηματικά τις διδασκαλίες είκοσι από αυτά. Η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι πολύτιμη και θα προσφερθή ως βάση για την καλύτερη οργάνωση των μαθημάτων κατά το επόμενο έτος.

Σ.

  • Προβολές: 2102