Εἰδήσεις Μαΐου 2001

Κάθε μήνα πραγματοποιούνται ιερατικές συνάξεις στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προκειμένου να καθοδηγούνται οι Ιερείς σε θέματα ιερατικής διακονίας και θέματα πίστεως. Κατά τις τρεις τελευταίες συνάξεις, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Ιερείς για το νόημα των εορτών του Πάσχα, για τις διαφορές Παπισμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας, και για τις εντυπώσεις από την επίσκεψή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Συρίας.

*

Την Τετάρτη 16 Μαΐου έγινε η λήξη των αγιογραφικών συνάξεων. Ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε το περιστατικό της συνάντησης της Μαρίας της Μαγδαληνής με τον Αναστάντα Κύριο, ανέλυσε τις πνευματικές προεκτάσεις του στην ζωή μας και παρουσίασε την εφαρμογή του στην περίπτωση ενός νέου που απαλλάχθηκε από τον σκοτασμό των ανατολικών θρησκειών με την βοήθεια του Γέροντος Παϊσίου.

*

Πανηγύρισε την 10η Μαΐου ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λυγιά. Κάθε χρόνο στο πανηγύρι αυτό συλλειτουργούν πολλοί Ιερείς, ενώ είναι μεγάλη η συμμετοχή του λαού και των αρχόντων.

Ήταν εμφανής στους Χριστιανούς και η ανάπλαση του προαυλείου χώρου του Ιερού Ναού, η οποία έγινε με τις προσπάθειες του Ιερέως π. Κωνσταντίνου Κυριαζή και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, με την βοήθεια του Δήμου Ναυπάκτου. Η ανάπλαση αυτή ανέδειξε τον Ιερό Ναό και το Σχολείο του Λυγιά κάνοντας φανερή την εκτίμηση του λαού και των αρχών προς τα δύο αυτά παραδοσιακά κέντρα της ελληνικής κοινότητας.

*

Στην από κοινού διευθέτηση των εκκλησιαστικών προβλημάτων που παρατηρούνται στην Ουκρανία θα προχωρήσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας. Την κατάσταση αταξίας που παρατηρείται στην Ουκρανία εκμεταλλεύεται η Παπική Εκκλησία και ενισχύει την Ουνία.

*

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στην Εκκλησία της Ελλάδος (συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ανακύρηξή του σε επίτιμο διδάκτορα από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης) πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί του Αγίου Νεκταρίου, για να προσκυνήση τα ι. λείψανα και τον τάφο του Αγίου.

*

Κατά την συνεδρίαση της Ι. Συνόδου στις αρχές Απριλίου αποφασίστηκε η έκδοση ειδικού τόμου που θα αναφέρεται στο επιτελούμενο από την Εκκλησία κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Επίσης κατά τις εργασίες της η Δ.Ι.Σ αποφάσισε την έκδοση ειδικών εκκλησιαστικών ταυτοτήτων για τους κληρικούς και μοναχούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποφάσισε ακόμη να διοργανώση ημερίδα τον προσεχή Οκτώβριο για τα ιερά άμφια και την εξωτερική εμφάνιση των Κληρικών.

*

Φαίνεται να μην υλοποιούνται τα σχέδια της Εκκλησίας για ίδρυση σχολείων δημοτικού -γυμνασίου - λυκείου και Πανεπιστημίου που θα χρηματοδοτούνταν από το Γ’ Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης, καθώς επίσης και η δημιουργία κέντρων νοσηλείας και διαμονής ηλικιωμένων ιερέων, η δημιουργία δύο κέντρων υποστήριξης και περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών κ.ά. Τα χρήματα που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

*

Ύστερα από 1000 χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ξεκινάει ιεραποστολικό έργο στην Ουαλία. Χώρα που ήταν Ορθόδοξη από τους πρώτους αιώνες. Θα ανεγερθή μάλιστα στην Blaenau Ιερός Ναός “εις πάντας τους Αγίους της Ουαλίας”.

*

Μετά την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μπουένος Άϊρες κ. Γενναδίου, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη τον Πανοσ. Μ. Αρχιδιάκονο κ. Ταράσιο, ο οποίος κατάγεται από το San Antonio Texas και είναι 45 ετών.

*

Η Ιερά Επισκοπή Γκάνας, ανάμεσα στα άλλα προγράμματά της, ανέλαβε το έργο της ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας για όσους Ορθοδόξους δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την πληρωμή κάποιας εγχείρησης ή την αγορά φαρμάκων.

*

Το έργο της ορθόδοξης ιεραποστολής στην Καλκούτα της μακρινής Ινδίας είναι πλούσιο σε φιλανθρωπία. Συντηρεί ορφανοτροφείο, όπου προσφέρεται και η δυνατότητα μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης. Σε παιδιά “τού δρόμου” προσφέρεται φαγητό, ρούχα και καλύπτονται τα έξοδα να πάνε σχολείο. Η εργασία προσφέρεται μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό κλίμα, λόγω του θρησκευτικού φανατισμού και της καχυποψίας του καθεστώτος.

*

Τα Ελληνόπουλα στην Γερμανία δεν θέλουν να φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Για πρώτη φορά φέτος στην μείζονα περιοχή Στουτγκάρδης (30.000 Έλληνες) δεν λειτούργησε η πρώτη τάξη του μοναδικού σχολείου που είναι ενσωματωμένο στην γερμανική εκπαίδευση, διότι δεν συμπληρώθηκε ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των 13 μαθητών. Τούτο οφείλεται και στο μακροπρόθεσμο στόχο της γερμανικής πολιτικής για ενσωμάτωση των ξένων, αλλά και στην δυσβάσταχτη για την ελληνική οικονομία, χρηματοδότηση για την λειτουργία αμιγών ελληνικών σχολείων για τα ξενιτεμένα Ελληνόπουλα.

*

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου υποδέχτηκε μέρος των λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Το ιερό λείψανο αποκτήθηκε με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και την συμβολή του Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Μιχαήλ.

*

Αμερικανός επιστήμονας, προϊστάμενος του Τμήματος ερευνών του Νοσοκομείου Τζών Χόπκινς, διεπίστωσε ότι ο τακτικός εκκλησιασμός ωφελεί τόσο την πνευματική όσο και την σωματική υγεία του ανθρώπου.

*

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε βιβλίο του προτείνει να καταργηθή το ελληνικό αλφάβητο και να αντικατασταθή με το λατινικό. Ενδιάμεσος σταθμός στην διαδικασία αυτή θα είναι η φωνητική ορθογραφία.

*

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διοργάνωσε διήμερο Συνέδριο επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 ετών από την γέννηση του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

*

Οι φορείς του Πολιτιστικού Ομίλου Θέρμου ήλθαν σε επαφή με εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, για να συζητήσουν την μεταφορά του ιερού ενδύματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο.

*

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Αλβανών στις ΗΠΑ εκθειάζοντας το έργο του Αρχ. Αλβανίας κ. Αναστασίου γράφει ότι μεταξύ των πολλών που έχει προσφέρει ο σεβάσμιος Ιεράρχης, λειτουργεί και χρηματοδοτεί το μόνο κέντρο βοήθειας για τους Κοσοβάρους πρόσφυγες. Είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα, που δίκαια προτάθηκε φέτος για το Νόμπελ Ειρήνης.

*

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το περασμένο έτος 106 οικογένειες στην Θράκη είχαν δηλώσει τρίτο παιδί, ενώ φέτος την ίδια δήλωση έκαναν 316 οικογένειες. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην επιχορήγηση του τρίτου παιδιού από την Εκκλησία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2085