Γιάννη Βαρδακουλά: Για το Επισκοπείο Ναυπάκτου

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

του Γιάννη Βαρδακουλά

Στο φύλλο του περασμένου Ιουνίου της μηνιαίας έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», ο φίλτατος κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών που με την όλη του πνευματική και κοινωνική δράση και τις σημαντικές μελέτες του έχει εμπλουτίσει την ιστορία της Επαρχίας μας, δημοσίευσε στην «Στήλη της Ιστορίας» κείμενο σχετικό με το Επισκοπείο Ναυπάκτου, στο οποίο θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα:

1) Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, πρώην ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον», που πωλήθηκε το 1921 στον Επίσκοπο Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Αμβρόσιο Νικολαΐδη, από την Προύσσα της Μικράς Ασίας, και από το 1925 Μητροπολίτης της, είχε γιό τον Γεώργιο Φιλιππόπουλο, γενικό διευθυντή στο Υπουργείο Γεωργίας, ο οποίος, ως εξαίρετος ειδικός επιστήμονας, διαχειρίστηκε τα θέματα αγροτικής πολιτικής της χώρας μας με την Ε.Ο.Κ. Μέχρι το θάνατό του, πρίν μερικά χρόνια, ήταν τακτικός επισκέπτης και παραθεριστής στην πόλη μας διατηρώντας στενούς δεσμούς με παλαιότερους Επαχτίτες.

Στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε ο Αμβρόσιος με την οικογένεια της αδελφής του Αντιόπης Χατζούδη, αποτελουμένης από τα δύο τέκνα της, την Βασούλα και τον Άρη, προηγούμενον εμού κατά μία τάξη. Ο σύζυγός της ιατρός Χατζούδης είχε τελευτήσει αδόκητα...

2) Πριν, όπως στο κείμενο σημειώνεται, ο Επίσκοπος Αμβρόσιος ήταν εγκατεστημένος στην οικία του Ιωάννη Πλαστήρα, διευθυντή τηλεγράφων. Τό κτίριο αυτό, που περιήλθε στην κυριότητα του πρωτανεψιού του Δημητράκη Νικολού Πλαστήρα, είναι στην γωνία των οδών λοχαγού Ευθυμίου Δ. Πλαστήρα αριθμ. 6 και Προκλέους, στο οποίο κατοικεί σήμερα η οικογένεια της αδελφής του τελευταίου κ. Γιώτας Γ. Ταραμπίκου.

Μετά τή μεταφορά του Επισκοπείου στο σημερινό κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως, το ακίνητο αυτό νοικιάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών των Τ.Τ.Τ.-Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο, Τηλεφωνείο.

3) Θέτει ο κ. Χαραλαμπόπουλος το ερώτημα: αφού στην ανακοίνωση του Κάσσανδρου Φιλιππόπουλου (31 Ιουλίου 1316) Τό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον» αναφέρεται και ως Επισκοπείο, ήταν το «Ποσειδώνιον» Επισκοπείο πρό του 1899 η μετά το 1909;

Είναι δεδομένο ότι κατά το χρονικό διάστημα 1899-1909 δεν υπήρχε Επισκοπή Ναυπακτίας, η οποία είχε συγχωνευτεί στην Αρχιεπισκοπη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι, που σημαίνει ότι εκεί, στο Μεσολόγγι, ήταν το Επισκοπείο. Τό 1910 επανιδρύθηκε η Επισκοπή Ναυπακτίας και Ευρυτανίας με Επίσκοπο τον Σεραφείμ Δομβοΐτη και έδρα την Ναύπακτο.

Από την οικογενειακή μου παράδοση γνωρίζω τα ακόλουθα: κατά πληροφορίες από τον πατέρα μου, που είχε γεννηθεί το 1879 και αυτός από τον πατέρα του, Ιωάννη Δ. Βαρδακουλά, δάσκαλο και ιερέα στην πόλη μας, ο Επίσκοπος Δαυίδ Τολμίδης (1884-1896) κατοικούσε στή γειτονιά του οικογενειακού μας σπιτιού, στην οικία Ιωάννη Κασβίκη. Τό σπίτι αυτό ήταν το ανατολικό από τα τρία συνεχόμενα με το δυτικό το πατρογονικό μου μεσαίο του γιατρού Ευθυμίου Βαρδακουλά και το τρίτο στή συμβολή των οδών, Ευθυμίου Βαρδακουλά και Λεωνίδα Καρακουλάκη, το οποίο στέγαζε τον Επίσκοπο στο ανώγειο και τα γραφεία στο ισόγειο, ήταν δηλαδή το Επισκοπείο. Στή θέση του σήμερα υψώνεται πολυκατοικία. Τόν Επίσκοπο Δαυίδ υπηρετούσε η πρωτανεψιά του Σπυριδούλα, η οποία παντρεύτηκε τον αριστερό ιεροψάλτη της Αγίας Παρασκευής τον Κώστα Κονταξή. Μετά το γάμο της, αργότερα, κατοικούσε στο ισόγειο της οικίας -σήμερα επισκόπου Δαυίδ και Νότη Μπότσαρη- στο ανώγειο της οποίας ήταν εγκατεστημένη η οικογένεια του δημάρχου Δήμου Φαρμάκη. Ο Ιωάννης Κασβίκης εγκαταστάθηκε στο σπίτι, που προαναφέραμε, με την συζυγό του Μαγδαληνή Κιτσόπουλου από το Αντίρριο.

Μέ τα δεδομένα αυτά και ειδικότερα με το γεγονός ότι ο επίσκοπος Σεραφείμ εγκαταστάθηκε στην Ναύπακτο το 1910, μετά την ανασύσταση της Μητροπόλεως Ναυπακτίας -Ευρυτανίας, ενώ ο Ι. Κασβίκης ήταν και πρίν το 1910 εγκατεστημένος στο πάλαι ποτέ επί επισκόπου Δαυίδ Επισκοπείο, προκύπτει ότι το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιον» ήταν Επισκοπείο μετά το 1909 και όχι πρό του 1899.

Ο επίσκοπος Σεραφείμ Δομβοΐτης, σε χρηματική προσφορά του οποίου οφείλεται το Ρολόι της πόλης μας, είχε φέρει μαζί του τον ανεψιό του Αθανάσιο Νικολάου, σπουδαίο ιεροψάλτη της Σχολής Σακελαροπούλου. Ο Θανάσης παντρεύτηκε την Γιαννούλα Χριστοδούλου, από το γάμο δέ αυτό απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα, απόστρατο στρατηγό, και τον καλλίφωνο Ηλία, αργότερα Μητροπολίτη Ελευθερουπόλαως.

Περισσότερες πληροφορίες για τον επίσκοπο Σεραφείμ πρέπει να έχη ο κ. Ηλίας Νικολάου, διδάκτωρ της φιλολογίας και της θεολογίας, γιός του Κώστα Νικολάου, ο οποίος έχει ειδικά ασχοληθεί με τον συγγενή τους επίσκοπο Σεραφείμ. Νά προσθέσω ακόμη: ο επίσκοπος Δαυίδ δυνατόν να παρακολουθούσε το θεολογικό κίνημα του Αποστόλου Μακράκη που υπεστήριζε, ότι ο ανθρωπος συνίσταται από τρία στοιχεία, το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Τό σημειώνω αυτό, γιατί στο σπίτι μας υπήρχε όλη η σειρά των εκδόσεων Μακράκη, που το πιθανότερο είναι ότι αυτό γινόταν καθ’ υπόδειξη του επισκόπου Δαυίδ στον παππού μου, ενώ, όπως η παράδοση το αναφέρει, ο επίσκοπος Δαυίδ δεν είχε «σώας τάς φρένας» πιθανόν γι’ αυτή του την δοξασία...

  • Προβολές: 1581

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance