Τοπικὲς Ἐκδηλώσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Ναύπακτο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε στο Επισκοπείο τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, ο οποίος και τον συνόδευσε εν συνεχεία στην περιοδεία του στο Θέρμο, όπου συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Η φωτογραφία είναι από την συνομιλία του με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας στο Επισκοπείο της Ναυπάκτου.

Παναυπακτιακό αντάμωμα στην Κλεπά

Το έκτο Παναυπακτιακό Αντάμωμα έγινε στην Κλεπά, σε μιά κατάφυτη λαγκαδιά που φέρει το όνομα «Αη-Γιάννης», από το μικρό πετρόκτιστο ξωκκλήσι που κρύβει μέσα στην δροσερή της αγκαλιά.

Στο μικρό Εκκλησάκι με την εντοιχισμενη Αγία Τράπεζα λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος, και έπειτα, όλοι όσοι εκκλησιάστηκαν, αλλά και άλλοι που ήλθαν αργότερα από τα διπλανά χωριά και από όλη την Ναυπακτία, κάθισαν κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια, σε ένα θαυμάσιο φυσικό σκηνικό το οποίο έχει ημερέψει με τις οικολογικές παρεμβάσεις των Κλεπαϊτών και απόλαυσαν την μουσική, τον χορό από νέους της Κλεπά και της Αράχωβας, και το ρουμελιώτικο φαγητό. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η παρουσία των τοπικών αρχόντων σχεδόν καθολική.

Μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μούρτος και άλλοι εκπρόσωποι Δήμων και συλλογικών φορέων. Στήν προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήση εκ καρδίας τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τα μέλη του Δ.Σ. για την καλόγνωμη, ευγενική, παραδοσιακή, συνετή πρωτοβουλία τους να μεταθέσουν το αντάμωμα από τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου σε κάποια ημέρα μετά την γιορτή της Παναγίας, κατανοώντας και ικανοποιώντας την σχετική επιθυμία του Σεβασμιωτάτου, την οποία εξέφραζε πάντα με καλό τρόπο σε προηγούμενα ανταμώματα, δείχνοντας έτσι την αγάπη και τον σεβασμό τους προς τούς εκκλησιαστικούς θεσμούς.

Έκθεση Αιτωλοακαρνανικού Βιβλίου

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Ξενοδοχείου Ξενία Ναυπάκτου, και την διοργάνωσε η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου και ο σύλλογος «Ναύπακτος - Πολιτιστικές Διαδρομές» με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπάκτου. Η προσέλευση του κοινού στις τρείς ημέρες που διήρκησε ήταν μεγάλη.

Μεγάλη ήταν και η προσέλευση στην εκδήλωση για τούς Αιτωλοακαρνάνες λογοτέχνες. Όλοι άκουσαν τούς λογοτέχνες (Μήτσο Κασόλα, Ανδρέα Μήτσου, Ελένη Τσιάλτα-Κοτίνη, Ελένη Πριοβόλου, Όλγα Χατζή και Ελένη Χωρεάνθη) να αναπτύσσουν ο καθένας τους το θέμα «ο τόπος και οι γραφές μας».

Καί σύμφωνα με την σχετική αναφορά τοπικής Εφημερίδος («Εμπρός», 31-8-2001) «όσα ειπώθηκαν έγιναν αφορμή για μιά εξαιρετικού επιπέδου συζήτηση μεταξύ συγγραφέων και κοινού που κορυφώθηκε με την όμορφη, καθαρή και γόνιμη σκέψη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου».

Η εκδήλωση συνοδευόμενη από την «Μουσική διαδρομή στην ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη» που παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ Ναυπάκτου, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Κυριακή Αποδήμων

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιουλίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου η καθιερωμένη συνάντηση του Μητροπολίτου με τούς αποδήμους αδελφούς μας, οι οποίοι παραθερίζουν στην πατρίδα. Μετά την αρχιερατική θεία Λειτουργία τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Ναυπακτίων αποδήμων και στην συνέχεια η Ιερά Μητρόπολη δεξιώθηκε, όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού.

Ο Δήμος Αποδοτίας για τον Πατρο-Κοσμά

Η Κυριακή 5 Αυγούστου στην Άνω Χώρα ήταν αφιερωμένη από τον Δήμο της Αποδοτίας στον μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους μας, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Στόν κεντρικό ενοριακό Ναό της Άνω Χώρας τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Εν συνεχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πατρο-Κοσμά, δωρεά του ομογενούς κ. Νίκου Λ. Διαμάντη, και τα θυρανοίξια Εξωκκλησίου στο όνομα του Αγίου, το οποίο ανακαινίσθηκε με έξοδα του ομογενή κ. Κώστα Ν. Ε. Διαμάντη. Στούς λόγους του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τούς εμπνευστές και συντελεστές της οφειλομένης αυτής τιμής προς τον Διδάχο του Γένους μας, ο οποίος δίδαξε τα ελληνικά γράμματα και την ορθόδοξη πίστη στο σχολείο της Άνω Χώρας (Μεγάλης Λομποτινάς).

Ένα πανηγύρη, μιά αναγνώριση

Το μεγαλύτερο ίσως σε συμμετοχή λαού πανηγύρι της Μητροπόλεώς μας είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, κατά την διάρκεια του οποίου τελείται η αρτοκλασία στην πλατεία Φαρμάκη, εκφωνείται το θείο κήρυγμα από τον Σεβασμώτατο και εν συνεχεία σχηματίζεται βραδυνή λιτανεία μέχρι το λιμάνι με πάνδημη συμμετοχή.

Φέτος, μετά το τέλος της πανηγυρικής αρχιερατικής θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αρσένιο Κομπούγια, Πνευματικό του Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου, τον έπαινο και το μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου, για την συμπλήρωση πεντήκοντα και πλέον ετών στο Ιερό Θυσιαστήριο και την εν γένει ιερατική και πνευματική διακονία. Συγχρόνως τόνισε τα χαρίσματα του γέροντος, τα οποία ενεργοποίησε μέσα στην Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια.

Βαθειά και φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε ο π. Αρσένιος και αντί άλλης ευχής παρεκάλεσε ταπεινά τον πιστό λαό να εύχεται γι’ αυτόν.

  • Προβολές: 1381

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance