Εἰδήσεις Σεπτεμβρίου 2001

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξέφρασε την απορία του για την εμμονή της τουρκικής Κυβερνήσεως να κρατά κλειστή την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στή Σόφια συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Μάξιμος. Στήν Λειτουργία παρέστησαν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών, επίσημοι και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στούς κόλπους της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η ενότητα της οποίας δοκιμάζεται εδώ και δέκα χρόνια από τις σχισματικές ενέργειες ομάδος Ιερέων.

Με μία λαμπρή τελετή σύμφωνα με το Βυζαντινό τυπικό σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής μεγαλοπρέπειας έγινε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ενθρόνιση του 140ου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης της Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου του Α`. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι θα προσπαθήση να ενισχύση το ποίμνιό του και θα επιδιώξη την επίλυση των προβλημάτων του, ιδρύοντας ναούςκαί εκπαιδευτικά ιδρύματα,κέντρα νεότητος και βιβλιοθήκες.

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον αμερικανικό λαό για την αιματηρή τραγωδία του εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος με σχετική ανακοίνωσή της. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζόρτζ Μπούς εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα και κατεδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Καταπλακώθηκε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου –το οποίο ο Δήμος Νέας Υόρκης το είχε χαρακτηρίσει διατηρητέο– από τα συντρίμμια των διδύμων πύργων στο Μανχάταν. Οι ομογενείς είχαν αντισταθή στον πειρασμό των υπέρογκων χρηματικών προσφορών και δεν το είχαν πουλήσει. Τώρα υπόσχονται να το ανεγείρουν και πάλι. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύση τις ψυχές των θυμάτων που ίσως περνούσαν και άναβαν ένα κερί πρίν αρχίσουν την καθημερινή τους εργασία.

Μια υπόσχεση που είχε δώσει στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και κατ’ επέκταση στο σερβικό λαό από τον Απρίλιο του 1999, εκπλήρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σερβία ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Προσέφερε το ποσό των 250 εκατομμυρίων δραχμών. Τά 100 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ανέγερση του μεγαλύτερου σε όγκο ναού του Αγίου Σάββα, τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς.

Μία ημερίδα με θέμα «Τά Ιερά Άμφια και εξωτερική περιβολή του Ορθοδόξου Κλήρου» και ένα Πανελλήνιο Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με θέμα «Τό μυστήριο της θείας Ευχαριστίας» έχουν εξαγγελθή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τήν ημερίδα με θέμα τα ιερά άμφια που θα πραγματοποιηθή στο Συνοδικό Μέγαρο στις αρχές Οκτωβρίου, διοργανώνει η Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιατικής Τέχνης, Μουσικής και Χριστιανικών Μνημείων. Κατά την διάρκειά της θα εξετασθούν θέματα όπως η θεολογική θεώρηση, η ιστορική εξέλιξη και η παράδοση των Λειτουργικών Αμφίων, ιστορία, παρόν και μέλλον της εξωτερικής περιβολής του Ορθοδόξου Κλήρου, και ποιμαντικές και ψυχολογικές διαστάσεις της ιερατικής περιβολής.

Το «λειτουργικό συμπόσιο» συνδιοργανώνουν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως και η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στο κλειστό θέατρο του Δήμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

Με παρέμβασή της η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά την απαγόρευση της μετάδοσης της πολυσυζητημένης εκπομπής «Μεγάλος Αδελφός»,τα γυρίσματα της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο «ζήτησε την άποψη της Εκκλησίας από ηθικής, νομικής και συνταγματικής πλευράς» και η απάντησή μας ήταν αρνητική. Η εκπομπή που προβάλλεται και σε άλλες χώρες έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς πολλοί θεωρούν ότι προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τονίζεται ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύη την αξιοπρέπεια του προσώπου, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεν αίρεται το άβατον του Αγίου Όρους για τις γυναίκες, είναι η κατηγορηματική διαβεβαίωση που δόθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο στην Ε.Ε. Τό άβατον τόνισε, είναι μακραίωνη παράδοση για θρησκευτικούς και πνευματικούς λόγους.

Η ειδωλολατρεία επιστρέφει με το κίνημα των «Ελληνολατρών», όπως αυτοαποκαλούνται, οι οποίοι βάλθηκαν να ξεθάψουν τούς αρχαίους θεούς του Ολύμπου. Σωματεία και Οργανώσεις ξεφυτρώνουν παντού. Περιοδικά, σεμινάρια, διαλέξεις και αποκρυφιστικές τελετές χρηματοδοτούνται αφειδώς από αντιχριστιανικές και νεοεποχίτικες οργανώσεις.

Πρωτοβουλία για την ανακοίνωση και τον εμπλουτισμό της περίφημης Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ανέλαβε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος Ζ’. Στήν Βιβλιοθήκη φυλάσσονται και πολλά χειρόγραφα μεγάλης αξίας, ενώ ομάδες ερευνητών ανέλαβαν να καταγράψουν με ηλεκτρονικά μέσα τούς χειρόγραφους κώδικες, έργο πολύ σημαντικό για τις επόμενες γενεές και την ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στή Γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρώ» μεταξύ άλλων αναφέρει: «Νιώθω περήφανος που ανήκω στή Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τό γεγονός αυτό με πληροί και δημιουργεί έναν προσωπικό δεσμό με τον λαό μου και τον πολιτισμό μου. Η πίστη μού προσφέρει μιά ηθική, μού χαρίζει εσωτερική γαλήνη».

Ανησυχεί ο Βρετανός Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι Ο’ Κόνορ, Αρχιεπίσκοπος του Γουέστμινστερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Χριστιανοσύνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας αφού έχει πάψει να επηρεάζη τις ζωές των ανθρώπων και να διέπη τις αποφάσεις τους. «Ο Χριστός έχει αντικατασταθή από τή μουσική ρόκ, τα κινήματα της Νέας εποχής, την παγανιστική λατρεία και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες». Νωρίτερα ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζόρτζ Κάρεϊ, είχε επισημάνει ότι ο «άδηλος αθεϊσμός» κυριαρχεί στή χώρα.

Ο λευκός θάνατος θερίζει τα Ελληνόπουλα, αφού είναι «πρώτα» στις εισπνεόμενες ουσίες. Στήν Ε.Ε Πανεπιστημιακή έρευνα έδειξε ότι 300 και πλέον άνθρωποι, κατά βάσιν νέοι, έχασαν την ζωή τους από τα ναρκωτικά στην διάρκεια μόνον του 2000, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με το `99 και το `98.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Κατέχουμε το θλιβερό ρεκόρ των περισσοτέρων θανάτων στην άσφαλτο. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε αύξηση στα τροχαία ατυχήματα μέσα στο χρονικό διάστημα 1980-1997. Καί όταν λέμε αύξηση εννοούμε +60%.!! Πρός σύγκριση αναφέρουμε ότι η μείωση στην Ευρώπη ήταν -30%.

Η Ελλάδα έχει και μία άλλη, καλή αυτή την φορά, πρωτιά στην Ευρώπη. Έχουμε τις λιγότερες αυτοκτονίες, με απόσταση μάλιστα από την δεύτερη χώρα, που είναι η Ιταλία. Τό θλιβερό ρεκόρ εδώ το έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες μαζί με την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Γαλλία. Από αυτές η Ολλανδία βρήκε την «οριστική λύση». Όπως γράφτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, η χώρα αυτή με απόφαση της κυβέρνησής της ετοιμάζεται να προσφέρη στούς απελπισμένους από την ζωή ένα χάπι με το οποίο θα διευκολύνονται στην αυτοκτονία!

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των πιό γηρασμένων χωρών της Ευρώπης, αφού το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι 17,2% του συνολικού πληθυσμού της. Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε. μία χώρα χαρακτηρίζεται γηρασμένη, όταν το ποσοστό των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) είναι πάνω από 7% του πληθυσμού.

Σοβαρά ηθικά ερωτήματα προκαλεί η ιατρική έρευνα και η πρακτική της. Κατά την οποία αμερικανοί επιστήμονες προέβησαν στην δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων στο εργαστήριο, με σκοπό να τα τεμαχίσουν για να πάρουν από αυτά στελέχη κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην θεραπευτική έρευνα. Μέχρι σήμερα η εξαγωγή στελεχών κυττάρων γινόταν από έμβρυα που προέρχονταν από «υπεράριθμα» έμβρυα από τεχνητή γονιμοποίηση. Η νέα πρακτική, αν και νόμιμη, προσκρούει στούς κανόνες της ηθικής και η πραγματικότητα διαψεύδει τις όποιες διαβεβαιώσεις των ειδικών για σεβασμό προς το ανθρώπινο είδος.

Προοδεύει μαζί με το ιεραποστολικό και το φιλανθρωπικό έργο στις Ινδίες. Πολλοί άνθρωποι ασπάζονται την Ορθοδοξία, νέα πρόσωπα χειροτονούνται για τις ανάγκες του ιεραποστολικού κλιμακίου, κτίρια οικοδομούνται. Τό φιλανθρωπικό έργο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο λόγω της φτώχειας που επικρατεί στή χώρα. Επτά ιατρεία προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη, τρία σχολεία μορφώνουν παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, 900 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα κάθε εβδομάδα, μικρές κατοικίες δίνονται σε άστεγες οικογένειες, γεωτρήσεις δίνουν πόσιμο νερό. Τό υπάρχον πολιτικό σύστημα ευνοεί το ιεραποστολικό έργο.

Ο Μητροπολίτης Αξώμης (Αιθιοπία) κ. Πέτρος επιτελεί αξιόλογη ποιμαντική διακονία στην μακρινή του Μητρόπολη. Εκπροσωπεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε συνόδους και τελετές, επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στήν Επαρχία του ενθρόνισε τον Μητροπολίτη Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Καλλίνικο, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενθρόνισε στο Ντάλ ελ Σαλάμ τον νέο Μητροπολίτη Ντάλ ελ Σαλάμ και πάσης Τανζανίας. Κατόπιν επισκέφθηκε τα ελληνικά σχολεία στην Αιθιοπία, διένειμε δώρα και βοηθήματα σε απόρους. Τίς ημέρες του Πάσχα πήγε στο Τζιμπουτί, όπου οι Έλληνες δεν φτάνουν τούς 25, έδωσε κουράγιο, κοινώνησε τούς λίγους χριστιανούς και μίλησε με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι ένιωσαν μεγάλη συγκίνηση και χαρά για την εκεί παρουσία του Σεβ. Αξώμης.

Εποικοδομητικός διάλογος αναπτυχθηκε ανάμεσα στην ορθόδοξη Εκκλησια και το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Καί από τα δύο μέρη εκφράστηκε η άποψη - ικανοποίηση να δημιουργηθή ένα έντονο χριστιανικό ρεύμα στην Ε..Ε., ύστερα από την ένταξη στούς κόλπους της χωρών με κατοίκους κυρίως χριστιανούς ορθοδόξους όπως είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία.. Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ε.Λ.Κ. δεσμεύτηκαν να προωθήσουν από κοινού τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στην οντολογία της Ορθοδοξίας.

Στόν εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος συμμετέσχε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έκθεση που είχε θέμα Εκκλησία και Περιβάλλον. Τήν ευθύνη είχε η Ειδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας και σκοπό είχε την συνειδητοποίηση και ενημέρωση του κοινού πάνω στο φλέγον θέμα της εποχής μας.

Ο Πατριαρχικός εκπρόσωπος Αλεξανδρείας, Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, στα πλαίσια Συνεδρίου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν Αφρικής, συναντήθηκε και μετέφερε μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Πέτρου στούς πρώην προέδρους Νέλσονα Μαντέλα και Μπίλ Κλίντον. Γιά άλλη μιά φορά η Ορθοδοξία έδειξε την ευαισθησία της για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την κοινωνία της Αφρικανικής Ηπείρου.

Μέ γνωμοδότησή της η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποφαίνεται ότι πρέπει να καταργηθή ο νόμος κατά τον οποίο οι Δ/ντές Ξενοδοχείων, κλινικών και θεραπευτηρίων οφείλουν να ενημερώνουν την Αστυνομία ή την Υπηρεσία Αλλοδαπών για την άφιξη ή αναχώρηση αλλοδαπών που φιλοξενούνται Η Αρχή θεωρεί ως μή νόμιμη και αυτή ακόμη τή διαφοροποίηση σε αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1350

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance