Βιβλιοπαρουσίαση: «Συνοπτική Ενημέρωση για την Ιερὰ Μονή Μεταμορφώσεως»

Κυκλοφόρησε σε βιβλίο το ενημερωτικό κείμενο του Σεβασμιωτάτου για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως.

Τό βιβλίο μικρού σχήματος έχει 64 σελίδες και χωρίζεται στα εξής κεφάλαια:

Α' Τα βασικά προβλήματα

 1. Αμετακίνητη επισκοπομαχητική νοοτροπία και υπονόμευση των εκκλησιαστικών θεσμών
 2. Αλλοίωση του ορθοδόξου μοναχισμού
 3. Ίδρυση «εργοστασίου» ψευδολογίας
 4. Παρεκκλησιαστική οργάνωση
 5. Οι αιρετικές απόψεις του ηγουμένου:
  • α) «Τριαδολογία»,
  • β) «Χριστολογία»,
  • γ) «Εκκλησιολογία»,
  • δ) Μιά τραγική αλήθεια

Β' Ενέργειες και διαπιστώσεις.

Αντί άλλης παρουσίασης, δημοσιεύουμε την συνοδευτική του βιβλίου επιστολή που έστειλε ο Σεβασμιώτατος στούς Αρχιερείς και Ηγουμένους.

* * *

«... Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Χριστού της Μητροπόλεώς μου Αρχιμ. Σπυρίδων Λογοθέτης και οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής δημοσιεύουν κατά καιρούς στο Περιοδικό τους «η Βασιλεία των Ουρανών» διάφορα παραπλανητικά και ενίοτε συκοφαντικά κείμενα για το πρόσωπό μου. Γιά παράδειγμα, οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μονής στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (αριθμ. 50) δημοσίευσαν επιλεκτικά διάφορα έγγραφα που απέστειλαν στην Ιερά Μητρόπολη σχετικά με τον έλεγχο της Ιεράς Μονής, για να αποδείξουν την δήθεν νομιμότητά τους, χωρίς να δημοσιεύσουν τα έγγραφα της Ιεράς Μητροπόλεως που προηγήθηκαν και ακολούθησαν των δικών τους εγγράφων. Επανειλημμένα δέ με χαρακτηρίζουν «διώκτη» τους!

Τό ίδιο γίνεται και από τα δύο άλλα περιοδικά των «φίλων της Ιεράς Μονής», ήτοι «Μεταμόρφωση» και «Παναγία η Ναυπακτιώτισσα».

Πέρα από αυτά, ο Ηγούμενος κατά καιρούς αποστέλλει διάφορα έγγραφα στην Ιερά Σύνοδο, τούς Μητροπολίτας και τα Μοναστήρια της Ελλάδος, γράφοντας παραπλανητικά γεγονότα, προκειμένου να διασύρη τον Μητροπολίτη του.

Επί πλέον ο Ηγούμενος και οι Μοναχοί διαδίδουν πολλά στούς επισκέπτες της Ιεράς Μονής, στούς κατοίκους της περιοχής μας, καθώς επίσης και όπου ευρεθούν.

Γιά τον λόγο αυτό εξαναγκάσθηκα να γράψω μιά συνοπτική ενημέρωση για να παρουσιάσω το πρόβλημα που υπάρχει στην Μητρόπολή μου, που δεν είναι οικονομικής φύσεως, αλλά πρόβλημα εκκλησιολογικό και θεολογικό.

Δέν σάς αποκρύπτω ότι είχα έντονο προβληματισμό για το εάν έπρεπε να δημοσιοποιήσω την συνοπτική αυτή ενημέρωση. Όμως ξεπέρασα κάθε δισταγμό, όταν διάβασα τα όσα γράφουν, με θράσος, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού τους, όπως φαίνεται και από την επιγραφή του εξωφύλλου του περιοδικού: «Σύμφωνη με το δημόσιο και το εκκλησιαστικό Δίκαιο η ιερή ζωή και το σπουδαίο έργο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου» και όσα βέβαια λέγονται στα περιεχόμενα των κειμένων.

Τό «ειπέ τή Εκκλησία» είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και επιβεβλημένο καθήκον.

Όπως γνωρίζετε αγαπώ τον ορθόδοξο μοναχισμό και χαίρομαι την παρουσία τόσων ευλογημένων μοναστικών αδελφοτήτων στον ελλαδικό χώρο και το Άγιον Όρος. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πολλά βιβλία που έχω εκδώσει και στα οποία παρουσιάζω την νηπτική και φιλοκαλική διδασκαλία των Πατέρων, όπως την βιώνουν οι ευλογημένοι μοναχοί. Μέ αξίωσε δέ ο Θεός να ιδρύσω και να κατευθύνω πνευματικά, με την ευλογία και την αγάπη του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, μιά μοναχική αδελφότητα, που ασκείται στην Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου (Πελαγίας).

Όμως με τα όσα γράφω συνοπτικά στο κείμενο αυτό προσπαθώ να εντοπίσω το πρόβλημα του εκκοσμικευμένου μοναχισμού, ώστε να μή επεκταθή αυτή η πνευματική ασθένεια και σε άλλους μοναστικούς χώρους. Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και η στάση που τηρούν οι υπεύθυνοι έναντι του εκάστοτε Μητροπολίτου Ναυπάκτου αποτελεί μοναδική παραφωνία στην Εκκλησία της Ελλάδος, ίσως και έξω από αυτήν.

Είμαι βέβαιος ότι θα το διαβάσετε με προσοχή και ενδιαφέρον.

Εκζητώντας τις ευχές σας για την λύση του προβλήματος, διατελώ...

+Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος»

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 • Προβολές: 2676

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance