Εἰδήσεις Ὀκτωβρίου 2001

430η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Για τρίτη χρονιά φέτος ο Δήμος Ναυπάκτου διοργάνωσε εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων για την περίφημη ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Στίς εκδηλώσεις, οι οποίες ξεχώρισαν για την ποιότητά τους, συμμετείχε και η Ι. Μητρόπολη ποικιλοτρόπως, κυρίως δέ με την διοργάνωση Συναυλίας βυζαντινής μουσικής και την λιτανεία της Εικόνας της Ναυμαχίας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο για την σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, ώστε να τεθή ο εορτασμός στα σωστά πλαίσια και να γίνη μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της πόλεως.

Από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυμαχίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε την μόνιμη έκθεση αντιγράφων από πίνακες και χάρτες για την Ναυμαχία με τον τίτλο «η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», που θα λειτουργή στον Πύργο του Μπότσαρη, τον οποίο ανακαίνισε ο πρ. Πρέσβυς κ. Νότης Μπότσαρης, γόνος της ιστορικής οικογένειας. Η έκθεση και κυρίως το άνοιγμα στο κοινό του Πύργου Μπότσαρη αποτελεί μιά σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη στην πόλη μας.

Νά σημειώσουμε ακόμη τις εκθέσεις του Αλ. Φασιανού και του Ι. Αλεξάκη, την Συναυλία της Καμεράτα με μαέστρο τον Αλ. Μυράτ, την θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας «Εμμέλεια» κ.ά.

Επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στις 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε Συναυλία βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής από την Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, υπό διεύθυνση του Θεολόγου κ. Ηλία Στάθη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λιβαδειάς. Η χορωδία άφησε άριστες εντυπώσεις.

Επιστέγασμα των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η πανηγυρική θεία Λειτουργία, στις 7 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η Δοξολογία και η Λιτάνευση της Εικόνος της Ναυμαχίας μέχρι το Λιμάνι της Πόλεως, όπου εψάλη Τρισάγιο για τούς ναυμάχους και έγινε ρίψη στεφάνων στην θάλασσα από τούς εκπροσώπους των διαφόρων φορέων και τις ξένες αντιπροσωπείες, που ήλθαν στην Πόλη μας από την Ευρώπη.

Πέρα από τις εκδηλώσεις, η επέτειος της Ναυμαχίας αποτελεί μιά πρόκληση για την τοπική κοινωνία πώς, δηλαδή, θα εγκεντρίση στον πολιτιστικό της κορμό και πώς θα εορτάση παραδοσιακά μιά επέτειο με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία. Καί από την άποψη αυτή η προσπάθεια του Δήμου είναι αξιόλογη και αξιέπαινη.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

Εκδημία Ιερέως

Εξεδήμησε προς Κύριον, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ε.έ. ο Ιερέας π. Νικόλαος Σιαλμάς, Εφημέριος Διπλατάνου. Ο π. Νικόλαος έπεσε θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος. Τέλεσε την Κυριακάτικη θεία Λειτουργία στο χωριό Διασελάκι, και στην συνέχεια συμμετείχε στην θεμελίωση Ιερού Ναού σε γειτονικό ορεινό χωριό της Τριχωνίδος. Στήν επιστροφή, το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ίδιος ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα. Ο 14χρονος γυιός του Κωνσταντίνος, ο οποίος τον συνόδευε, γλίτωσε από θαύμα.

Στήν κηδεία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, συμμετείχε σύσσωμο το χωριό και οι γείτονες Ιερείς.

Ο π. Νικόλαος γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Αμβρακία Τριχωνίδος. Μέ την Πρεσβυτέρα του Σπυριδούλα Σ. απέκτησε τέσσερα παιδιά. Χειροτονήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και νύν Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, Διάκονος την 16η-7-1989 και Πρεσβύτερος την 23η-8-1989.

«Ανάπαυσον, Χριστέ, την ψυχή του δούλου Σου Νικολάου Ιερέως, αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου»

Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2002 της Ι. Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο τσέπης για το 2002 της Ιεράς Μητροπόλεως.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες, το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεως έχει μιά ιδιαίτερα προσεγμένη και ξεχωριστή μορφή, είναι ανθεκτικότατο, πρακτικότατο, περιλαμβάνει απαραίτητο προσευχητάριο, και μικρή διοικητική σύνοψη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Φέτος είναι αφιερωμένο στούς Ευεργέτας της Ναυπάκτου.

Εκτός από την ωφέλεια των κειμένων που περιέχει, την χρησιμότητά του, την αναμνηστική του αξία, αγοράζοντάς το, βοηθάτε την Ι. Μητρόπολη να ανταπεξέλθη στις ποικίλες ποιμαντικές της ανάγκες. Τιμάται 1.000 δρχ.

ΣΤ' Ἱερατικὸ Συνέδριο

Φ Πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου το ΣΤ' Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς μας, την 25η Σεπτεμβρίου ε.έ. με κύριο θέμα: «η Καθημερινή Ποιμαντική». Μετά την αρχιερατική θ. Λειτουργία, το μνημόσυνο των προσφάτως κοιμηθέντων Ιερέων και το πρωϊνό ρόφημα, άρχισε το Συνέδριο με την εισαγωγική εισήγηση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος έδωσε την θεωρητική διάσταση, μιλώντας για τις προϋποθέσεις των μυστηρίων και ανέλυσε την ιδιότητα του Ιερέως ως θεραπευτού, την σημασία της εκλογής και χειροτονίας του Ιερέως και την υποχρέωσή του για κήρυγμα μετανοίας, και άλλες σημαντικές πτυχές της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για την Ιερωσύνη και την ποιμαντική. Στό δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, «οι ποιμαντικές επισκέψεις στις οικίες των Ενοριτών», ανεπτύχθηκαν τα εξής επί μέρους θέματα: «Ποιμαντικές επισκέψεις για παραμυθία», από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεόκλητο Ντζάθα, «Ποιμαντικές επισκέψεις σε εορταστικές εκδηλώσεις», από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Ιωάννη Σπυρόπουλο, και «Ποιμαντικές επισκέψεις για ιερές Ακολουθίες», από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Θωμά Βαμβίνη. Τό Συνέδριο περατώθηκε το απόγευμα, με συζήτηση επί των τεθέντων σημαντικών θεμάτων.

***

Μία ημέρα νωρίτερα, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, των Κατασκηνώσεων, η Σύναξη Πρεσβυτερών. Ομιλήτρια ήταν η Πρεσβυτέρα και Λυκειάρχης κ. Παρασκευή Ράπτη - Τριβήλου, με θέμα: «Η λειτουργική ζωή στο ιερατικό σπίτι». Τό πρόγραμμα περιελάμβανε Εσπερινό, την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση και την συζήτηση, παρουσία του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος απαντούσε και έδιδε κατευθύνσεις, και τέλος την παρέθεση δείπνου.

***

Ιερατικές Συνάξεις πραγματοποιούνται και κάθε μήνα στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεώς μας, και συζητούνται θέματα ποιμαντικά, λειτουργικά, διοικητικά κ.ά. Κατά την Σύναξη του Οκτωβρίου μνημονεύθηκε ο αείμνηστος π. Νικόλαος Σιαλμάς. Εν συνεχεία δόθηκαν συμβουλές για την σωστή προετοιμασία των Ιερέων για την θ. Λειτουργία. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανέγερσης και ανακαίνισης Ιερών Ναών και Ναϋδρίων. Τό κύριο θέμα όμως της σύναξης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης εκ μέρους του Ιερέως αδοκήτων γεγονότων κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας.

***

Γιορτάσθηκε την 1η Οκτωβρίου η πανήγυρη του ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου. Πολλοί είναι οι Ιερείς που θα ήθελαν να λειτουργήσουν, αλλά δεν χωρούν στο ιερό: ο Αρχιερέας, ο Γέροντας π. Αρσένιος, ένας Διάκονος και δύο το πολύ Ιερείς και όλοι πρέπει να είναι ...κανονικού μεγέθους! Όσοι δέ πιστοί δεν χωρούν στον μικρό Ναό, γεμίζουν την φιλόξενη αυλή. Κι όμως, το πανηγύρι αυτό πάντοτε συγκινεί με την λιτότητα και σεμνότητά του.

Γ' Πολιτιστικὴ Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ναύπακτο, 20-21 Οκτωβρίου ε.έ. η Γ' Πολιτιστική Συνάντηση με κεντρικό θέμα: «Τά Ναυπακτιακά Μνημεία του παρελθόντος και η ένταξή τους στις λειτουργίες του παρόντος». Τήν οργάνωση είχε η δραστήρια –όντως πολιτιστική– Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου και την συμμετοχή των υπολοίπων Δήμων της Ναυπακτίας.

Λόγω έλλειψης χώρου, θα αναφέρουμε περισσότερα για την εκδήλωση στο επόμενο τεύχος.

***

Στήν Ενορία του Αγίου Δημητρίου άρχισαν τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών για τα παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού, με βάση κείμενα της Αγίας Γραφής. Είναι μιά μοναδική ευκαιρία για να προσφέρουμε στα παιδιά τούς δύο ανεκτίμητους θησαυρούς της Παράδοσής μας: τον ευαγγελικό λόγο και την ελληνική γλώσσα.

***

Τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο ο αγιασμός για την ομάδα του Ναυπακτιακού Αστέρα στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο. Βέβαια, η απόδοση της ομάδας θα εξαρτηθή από πολλούς παράγοντες, αλλά οι ποδοσφαιριστές ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν τουλάχιστον υγεία και ομόνοια.

***

Συμπληρώθηκαν δέκα (10) χρόνια Πατριαρχίας (22/10/’91-22/10-’01) του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης μας κλεΐζει τον ενδοξότερο θρόνο της επί γής Εκκλησίας και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της επί γής διακονίας. Ευχόμαστε να στέκη εδραίος στον μαρτυρικό θρόνο της Πόλης, για πολλά - πολλά έτη.

***

Τό «Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «Διακονία», που ιδρύθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του θέματος της ουσιοεξάρτησης και του ΑΙDS. Έχουν εκπαιδευθή 40 νέοι Ιερείς, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα προσπαθούν να οδηγούν τα θύματα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Βεβαίως θα υπάρχη συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους και με δίκτυο εθελοντών με εμπειρία στα παραπάνω θέματα με σκοπό την επαναφορά του περιστατικού-προβλήματος στην τοπική ενορία για καλύτερη αντιμετώπιση. Σ’ αυτήν την περίπτωση σπουδαίος είναι ο ποιμαντικός ρόλος του Ιερέα, που θα πρέπη να βοηθήση στην ένταξη του θύματος στην ενοριακή κοινότητα.

***

Στήν Άμφισσα βαπτίστηκαν Χριστιανοί δύο αλλοδαποί (ένας Αλβανός και ένας Τούρκος), οι οποίοι γνώρισαν την Αλήθεια του Ευαγγελίου στην φυλακή.

***

Ο κόσμος του Πειραιά και η ναυτιλιακή κοινότητα ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ανοικοδόμηση του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι το ιστορικό εκκλησάκι, που καταστράφηκε στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα. Οι Έλληνες ναυτικοί θεωρούν πως έχουν ηθική υποχρέωση να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του μικρού Ναού του Προστάτη τους. Πρότειναν μάλιστα να σχεδιασθή από Έλληνα αρχιτέκτονα, να έχη τα εθνικά μας χρώματα και στή βάση του να έχη πέτρες από όλες τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, ώστε να είναι ένα προσκύνημα της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

***

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Τζώρτζ Μπούς κάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής κ. Δημήτριο, μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, από τούς οποίους ζήτησε συμπαράσταση στις δύσκολες ώρες που περνούν οι Αμερικανοί. Ο κ. Δημήτριος πήρε μέρος σε διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις και τέλεσε δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας για τα θύματα της τραγωδίας.

***

Από συνέντευξη Ιερέως ομογενούς της Αμερικής: «Γιά τούς Έλληνες ομογενείς της Αμερικής, ακριβώς λόγω της απόστασης από την πατρίδα τους, σπουδαίο ρόλο παίζει ο ορθόδοξος Ιερέας της Ενορίας τους, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος μόνο για τα μυστήρια και τις τελετουργίες, αλλά είναι ο πνευματικός αρχηγός τους. Συσπειρώνονται γύρω του και εργάζονται για να κρατήσουν τις ελληνικές παραδόσεις, την γλώσσα, τα ελληνικά ιδεώδη, την Ορθοδοξία, η οποία είναι φορέας όλων των άλλων...».

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1134

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance