Βιβλιοπαρουσίαση: «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος»

«Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος»

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου

Εκδόσεις Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) 2002

«Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος»Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος πρόσφατα εξέδωσε ένα νέο βιβλίο του με τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος». Τό βιβλίο αυτό είναι διαστάσεων 23Χ15, αποτελείται από 456 σελίδες και εξεδόθη από την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Όπως και ο τίτλος του δηλώνει, το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και είναι αρκετά επίκαιρο, λόγω του ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα αυτό.

Τό βιβλίο διαιρείται σε τέσσερεις επί μέρους ενότητες.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τις προσωπικές αναμνήσεις του Σεβασμιωτάτου από τρείς Οικουμενικούς Πατριάρχες, ήτοι τον Αθηναγόρα, τον Δημήτριο και τον νύν Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, καθώς επίσης εκτίθενται και τα ιδιαίτερα σημεία τα οποία δείχνουν τον σύνδεσμό του με την Μητέρα Εκκλησία. Στήν εισαγωγή του γράφει ο Σεβασμιώτατος: «Τό Οικουμενικό Πατριαρχείο για μένα είναι ένας ιερός θεσμός, ταυτόχρονα όμως είναι και πηγή έμπνευσης, γιατί παραπέμπει σε μιά μεγάλη πολιτισμική παράδοση, η οποία όχι μόνον μεγαλούργησε στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί και σήμερα να μεγαλουργή. Είναι μιά καρδιακή ζωή, που όμως προχέεται από τον νού διά του σώματος στο περιβάλλον, και η οποία αλλοιώνει θεσμούς, παραδόσεις, πολιτισμούς».

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Ρωμαίικα κείμενα», περιλαμβάνει διάφορα άρθρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και καλύπτουν μερικές πτυχές της ιστορίας και του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στά κείμενα αυτά παρουσιάζεται η διαφορά μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας, καθώς επίσης αναλύονται διάφορα σημεία, όπως: ο «αφορισμός» του Υψηλάντη, η αξία και η σπουδαιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επίσκεψη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ελλάδα, η επίσκεψη του συγγραφέως στην Κωνσταντινούπολη κλπ.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει δύο κείμενα, τα οποία κατετέθησαν στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή για την μνημόνευση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τούς Μητροπολίτες, επειδή ο Σεβασμιώτατος ήταν μέλος της επιτροπής αυτής. Τό ένα κείμενο αναφέρεται στην μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και το άλλο στο θέμα των υπερτιμιών και εξαρχιών. Επίσης περιλαμβάνει και ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «το Βήμα», σχετικά με το θέμα αυτό. Κεντρικό θέμα των κειμένων αυτών είναι ότι στην εκκλησιαστική ιστορία επικράτησαν κατά καιρούς τρία συστήματα διοικήσεως της Εκκλησίας, ήτοι το Συνοδικό, το Μητροπολιτικό και το Πατριαρχικό σύστημα και υποστηρίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως καθορίστηκε με τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850, ακολουθεί το Συνοδικό σύστημα διοικήσεως.

Η τέταρτη ενότητα αποτελεί τον κορμό του βιβλίου αυτού και έχει ως τίτλο τον γενικό τίτλο του βιβλίου, ήτοι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος». Κατ’ αρχάς αναλύεται η διαμόρφωση του διοικητικού συστήματος της Εκκλησίας, το πώς, δηλαδή, από την αρχέγονη Εκκλησία οδηγηθήκαμε στις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ήτοι το μητροπολιτικό σύστημα και αργότερα το πατριαρχικό σύστημα, το πώς αποτελέστηκε ο θεσμός της «Πενταρχίας», την σπουδαιότητα και την σημασία του πρωτείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πώς τούς τελευταίους αιώνες αναπτύχθηκαν οι εθνικές αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Στήν συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος της αυτογνωμόνου ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτω από την επίδραση των ξένων δυνάμεων, το πώς και με ποιούς όρους το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ελλάδος και πώς με την πάροδο του χρόνου εδόθησαν «κατά αφομοίωσιν» ή «επιτροπικώς» διάφορα τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, μετά την απελευθέρωσή τους. Ακόμη γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς, από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αλλαγή του Συνοδικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928.

Αξίζει να υπογραμμισθή ότι σε ιδιαίτερο κεφάλαιο, που αποτελείται από 120 σελίδες, γίνεται για πρώτη φορά λόγος σχετικά με την διαμάχη της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την διάρκεια της περιόδου 1967-1974, τις αντιδράσεις πολλών Ιεραρχών για την αλλοίωση εκ μέρους της τότε ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκεκριμένων όρων του Συνοδικού Τόμου του 1850 και της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928, την προσφυγή που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε την συγκρότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθώς επίσης και πώς αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την παραίτηση του Ιερωνύμου και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Τά στοιχεία για την συγγραφή του κεφαλαίου αυτού ελήφθησαν από αρχειακό υλικό, από περιοδικά και εφημερίδες της εποχής εκείνης.

Επίσης στην ενότητα αυτή ο αναγνώστης μπορεί να δή πολλά θέματα, που έχουν σχέση με την διοικητική εξάρτηση των Εκκλησιών Αμερικής, Ευρώπης, Αυστραλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θέμα της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που προέκυψε τελευταία, ύστερα από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παντελεήμονος και για την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

Τό όλο βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ μεγάλη αγάπη προς την Εκκλησία και τούς θεσμούς που την διέπουν και ιδιαιτέρως προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ενότητα της Εκκλησίας. Τά θέματα αναπτύσσονται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και με μεγάλο σεβασμό τόσο προς τούς εκκλησιαστικούς θεσμούς, όσο και προς τούς δύο Προκαθημένους, ήτοι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος για την επεξεργασία του θέματος χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, πηγές και βοηθήματα, προκειμένου να αναλύση τούς ιερούς Κανόνας και τα εκκλησιαστικά ιστορικά γεγονότα.

Τό βιβλίο αφιερώνεται από τον συγγραφέα «στο πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εις τούς Προκαθημένους Πατριάρχες, όπως και τούς συγκυρηναίους αυτών, που έδωσαν την μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεως και πολλοί από αυτούς υπέστησαν το μαρτύριο».

Όπως γίνεται φανερό, πρόκειται για ένα ιστορικο-κανονικό βιβλίο που αναλύει διάφορα γνωστά θέματα, αλλά φέρνει στο φώς και πολλά άγνωστα, στούς πολλούς, ζητήματα και με όλα αυτά τεκμηριώνει την άποψη ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να συνδέεται στενώτατα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι έτσι καλλιεργείται η ενότητα των Εκκλησιών. Καί για τον λόγο αυτό πρέπει το βιβλίο αυτό να διαβαστή από όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, ώστε να αποκτήσουν πληρέστερη γνώση, και να μή παρασύρωνται από επιπόλαιες κρίσεις και συνθηματολογικές αναλύσεις.

Για παραγγελίες του βιβλίου μπορεί, όποιος επιθυμεί, να επικοινωνή με την Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου στο τηλέφωνο 22610 35135, πρωϊνές ώρες, ή στο Fαξ 22610 39201.

Το βιβλίο, σχήματος 23Χ15, έχει 456 σελίδες και τιμάται 18,49 ευρώ (6300 δρχ.).

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1791

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance