Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2002

Εκδηλώσεις τοῦ Δωδεκαημέρου

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Στίς 26 Δεκεμβρίου, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, μέσα σε μιά χαρούμενη και γιορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Μητροπόλεώς μας.

Χριστουγεννιάτικη γιορτήΗ γιορτή ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Μουσικών Σχολών Ναυπάκτου και των χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως: της Βυζαντινής χορωδίας και της χορωδίας Παραδοσιακής μουσικής.

Η συνεργασία με τις Μουσικές Σχολές της πόλης μας ήταν επιθυμία του Σεβασμιωτάτου και στην σχετική πρόταση ανταποκρίθηκαν πρόθυμα, εκτός από την Σχολή της κ. Κατερίνας Κορκόντζελου, που λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να συμμετάσχη.

Τό πρόγραμμα της γιορτής ξεκίνησε η Μουσική Σχολή «Εμμέλεια» της κ. Κούλης Τσολοδήμου. Ο συναισθηματικός λόγος του Τζάνι Ροντάρι, ενδεδυμένος με τις μελωδικές νότες, που με δεξιοτεχνία σκόρπιζαν στην αίθουσα οι μαθητές του Ωδείου, μετέφεραν στον κόσμο του παραμυθιού.

Άλλη ατμόσφαιρα, γεμάτη χρώματα και μουσική είχε το πρόγραμμα της Μουσικής Σχολής της κ. Σοφίας Τουμπάνου. Εδώ πρωταγωνιστούσαν τα παιδιά, που με τα χαρούμενα τραγούδια τους έδωσαν το στίγμα της γιορτής.

Εντυπωσιακή και πολύ συνοπτική ήταν η θεατρική παρουσίαση του διηγήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη «της Κοκώνας το σπίτι».

Η γιορτή συνεχίστηκε με ύμνους Χριστουγεννιάτικους, που απέδωσε η Βυζαντινη χορωδία της Μητροπόλεώς μας, και έκλεισε με παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδος, που τραγούδησαν τα παιδιά της χορωδίας Παραδοσιακής μουσικής. Καί τις δύο χορωδίες διδάσκει και διευθύνει ο κ. Κωνταντίνος Λανάρας.

Τέλος, την γιορτή έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, που ευχαρίστησε τα Ωδεία για την συνεργασία τους, εδήλωσε την χαρά του για την παρουσία των παιδιών στην σκηνή και έδωσε πλούσιες τις ευχές και τις ευλογίες του στον κόσμο που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

Χ.Κ.Κ.

Κοπή Βασιλόπιττας των Συλλόγων Ο.ΣΥ.Ν., Ε.ΝΑ.Μ., Ε.Σ.ΕΑ.Ν.

Τήν Πέμπτη 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η κοπή της Βασιλόπιττας για τα «ξενιτεμένα» στο «κλεινόν άστυ» μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Εν Αθήναις Ναυπακτίων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Συλλόγων και συμμετείχε στην εκδήλωσή τους, η οποία πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κόβοντας την βασιλόπιττα και εκφωνώντας σύντομο επίκαιρο λόγο. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Εύρον την δραχμήν ήν απώλεσα». Ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την απόσυρση της ιστορικής δραχμής και την κυκλοφορία του σύγχρονου ευρώ, έκανε αναφορά στην μεγάλη, ανεκτίμητη αξία του ανθρώπου, της «βασιλικής εικόνος».

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων στούς χαιρετισμούς τους εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους προς το πρόσωπο του Ποιμενάρχη της πατρίδος τους και για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Στήν εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ο πρ. Υπουργός Βασίλειος Μαγγίνας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Άγγελος Ζησιμόπουλος, οι Βουλευτές Νικόλαος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Βαϊνάς, Ανδρέας Μακρυπίδης και Μάριος Σαλμάς, ο Αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουτσοσπύρος, ο Δήμαρχος Πυλλήνης Γεώργιος Σταθόπουλος, πάνω από εκατόν πενήντα Ναυπάκτιοι των Αθηνών και, βεβαίως, οι Πρόεδροι των Συλλόγων, Γεράσιμος Μούρτος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος και Σοφία Μπένου.

Τήν εκδήλωση πλαισίωσε η ευγενώς προσφερθείσα χορωδία του Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού του Συμεών Μαραγκίδη.

Γιά την ιστορία να πούμε ότι το φλουρί της μίας από τις ισάριθμες των Συλλόγων βασιλόπιττες το κέρδισε ο κ. Γεώργιος Κολοβός, προς έκπληξη του ιδίου που «πρώτη φορά κέρδιζε το φλουρί» και προς μεγάλη ευχαρίστηση των παρόντων Ναυπακτίων που τόση ευγνωμοσύνη τρέφουν ήδη στο πρόσωπό του για την μεγάλη του προσφορά να σχεδιάση, να μελετήση και να επιβλέψη το Ξύκειο-Καπορδέλειο Ίδρυμα. Αναφερόμενος στο Ίδρυμα αυτό ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι στην περσινή εκδήλωση είχε διατυπωθή η πρόθεση-όραμα και φέτος αυτό το όραμα έχει λάβει ήδη σάρκα και οστά. Επ’ ευκαιρία να αναφέρουμε την δωρεά προς το Ίδρυμα εκατό χιλιάδων δραχμών από την κ. Μαλβίνα Καζακοπούλου, η οποία εξέφρασε με τον τρόπον αυτό την χαρά της για το έργο και την εμπιστοσύνη της προς τον Σεβασμιώτατο.

Γιά τούς Ναυπάκτιους των Αθηνών ήταν μιά τερπνή και ωφέλιμη βραδυά, την οποία έχουν την επιθυμία και νοσταλγία να την επαναλαμβάνουν κάθε έτος.

Στό δείπνο που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία στούς συνδαιτημόνες να μιλήσουν για κρίσιμα ζητήματα της αγαπημένης Ναυπάκτου.

Γ.Τ., Σ.Μ.

Φιλάνθρωπη χειρονομία από τον Σύλλογο Κρεοπωλών

Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ναυπάκτου, με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, προέβη σε μιά φιλάνθρωπη πρωτοβουλία, ακολουθώντας τα ίχνη των παλαιών συντεχνιών, δείχνοντας συνάμα και την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου. Συγκεκριμένα, παρέδωσε στην Ιερά Μητρόπολη ογδόντα περίπου κιλά κρέας για να διανεμηθούν σε άπορους αδελφούς μας.

Τήν σχετική ευχαριστήρια επιστολή του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύουμε εν συνεχεία.

Πρός τον κ. Παναγιώτην Αναγνωστόπουλον

Πρόεδρον Συλλόγου Κρεοπωλών Ναυπάκτου, Ενταύθα

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Τήν παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων ο Σύλλογός σας, με σχετική απόφασή του, είχε την ευγενή καλωσύνη να αποστείλη στην Ιερά Μητρόπολη ογδόντα (80) περίπου κιλά κρέατος, για να διανεμηθούν σε απόρους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας.

Η διανομή αυτή έγινε, καθότι την ημέρα εκείνη η Ιερά Μητρόπολη, η οποία γνωρίζει τα πολυποίκιλα προβλήματα που υπάρχουν σε μερικές οικογένειες, διένειμε τα δέματα αυτά σε διάφορες οικογένειες που τα είχαν ανάγκη.

Η πράξη σας αυτή σάς τιμά ιδιαιτέρως, αφού δείχνει τα αισθήματα αγάπης σας προς τον συνάνθρωπό μας. Καί μάλιστα αυτό έγινε τις ημέρες αυτές που υπήρχε δυνατότητα να πωλήσετε τα προϊόντα σας.

Θά ήθελα ακόμη να υπογραμμίσω ότι η πράξη σας αυτή δείχνει και την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη που τρέφετε προς τον Επίσκοπό σας.

Σάς συγχαίρω θερμότατα για την πράξη σας αυτή και εύχομαι ο Θεός να σάς ευλογή, εσάς, τις εργασίες σας και τις οικογένειές σας.

Τό νέον έτος που ανατέλλει σε λίγες ημέρες, να είναι ευλογημένο και γεμάτο από πνευματικά και υλικά δώρα.

Μέ θερμές ευχές

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

Αγιασμός υδάτων

Αγιασμός υδάτωνΗ εορτή των Φώτων, εκτός από τον αγιασμό και την θεολογία της, μάς χαρίζει και μία από τις πιό γραφικές τελετές: τον καθαγιασμό των υδάτων, ιδίως όταν αυτός γίνεται στο πιό γραφικό λιμάνι, στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Φέτος όσοι βούτηξαν για τον σταυρό, έπρεπε να έχουν περισσό κουράγιο, διότι το κρύο ήταν πρωτοφανές για την ζεστή Ναύπακτο.

Στήν φωτογραφία η λιτανεία, καθώς απομακρύνεται από το λιμάνι.

Γιορτινές τράπεζες

Δύο είναι οι τράπεζες (γεύματα) που παραθέτει η Ιερά Μητρόπολη στις Γιορτές του Δωδεκαημέρου. Η πρώτη, την ημέρα των Χριστουγέννων, στην οποία παρακάθονται όσοι δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να μοιρασθούν το φαγητό της ημέρας και δύο χαρούμενες κουβέντες. Φέτος η χριστουγεννιάτικη αυτή τράπεζα παρατέθηκε στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου. Περιελάμβανε –εκτός του καλομαγειρευμένου από τις Κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης γεύματος– κουβέντα, αναμνήσεις, τραγούδια, χορό.

Η δεύτερα τράπεζα παρατίθεται για τούς εργάτες υπαίθριων εργασιών του Δήμου, σε εστιατόριο της πόλεως. Παρακάθησαν, εκτός των εργατών, ο Δήμαρχος κ. Κ. Κονίδας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι κ. Αντιδήμαρχοι. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στούς εργάτες, για να τούς εκφράση την χαρά του και να διηγηθή τις αναμνήσεις του, διότι ο ίδιος κατάγεται από εργατική οικογένεια και διετέλεσε εργάτης στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας για την δύσκολη αποστολή τους να κρατούν την πόλη καθαρή.

Στό τέλος ο Σεβασμιώτατος μαζί με τις ευχές του, έδωσε στούς καλεσμένους και τον γιορτινό «μποναμά».

Βασιλόπιττα για τούς ...«Συγκυρηναίους»

Στούς «Συγκυρηναίους»-συνεργάτες του Επισκόπου (Εφημερίους, Ιερείς και Προσωπικό Γραφείων, Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, Ιεροψάλτες, Νεωκόρους, μέλη Συνδέσμων Αγάπης), ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, την τελευταία μέρα του 2001, κατά την οποία κόπηκε η Βασιλόπιττα (το φλουρί το βρήκε ο κ. Χρήστος Μούρτος) και ανταλλάχθηκαν οι Πρωτοχρονιάτικες ευχές.

Γιά τα παιδιών των «λευϊτών»

Η αναμνηστική φωτογραφία είναι από την καθιερωμένη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τα παιδιά των Ιερέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τά παιδιά τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα, είπαν τα κάλαντα, και εκ μέρους όλων η Δέσποινα Φούντα, απηύθηνε ευχαριστήριο λόγο και εξέφρασε μερικές σκέψεις της προς τον Σεβασμιώτατο.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε πατρικές ευχές στα παιδιά και τούς μοίρασε δώρα και τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά».

Συγκινητική ήταν η χειρονομία μιάς κοπέλας που αντιπρόσφερε με την σειρά της ένα συμβολικό δώρο-αντίδωρο ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο, διότι ήταν –λόγω ενηλικίωσης– η τελευταία χρονιά παρουσίας της στην εκδήλωση.

Κάλαντα

Τά κάλαντα είναι ένα παιδικό προνόμιο, ένα παιδικό «δικαίωμα» –μιά και ζούμε την εποχή των δικαιωμάτων' το προνόμιο των παιδιών να αινούν στην γλώσσα τους τα μεγάλα Χριστολογικά γεγονότα. Καί ίσως οι ύμνοι αυτοί να φθάνουν ταχύτερα «εις τα ταμεία των ουρανών», εφ’ όσον τα παιδιά διαθέτουν «συνειδώς αγαθόν».

Στήν φωτογραφία μιά παρέα παιδιών –μία από τις πολλές που αναμένουν υπομονετικά την επιστροφή του Σεβασμιωτάτου από την πρωϊνή θεία Λειτουργία– λέγει τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο.

Εκδήλωση Ενορίας Αγίας Παρασκευής

Εκδήλωση Ενορίας Αγίας ΠαρασκευήςΗ καθιερωμένη συνάντηση γυναικών του Συνδέσμου Αγάπης της Αγ. Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Στήν εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη και μίλησε η καθηγήτρια του Παν. Ιωαννίνων, κ. Ευθυμία Μαυρομιχάλη. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος Πρωτ. Αθανάσιος Λαουρδέκης, οι Εφημέριοι του Ναού και Ιερείς της πόλεώς μας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τα Δ.Σ. άλλων Συνδέσμων Αγάπης και πλήθος γυναικών.

Στήν αρχή προλόγισε ο Επόπτης του Συνδέσμου Πρωτ. Θεμ. Τσιτσιρίκης. Στήν συνέχεια η Πρόεδρος, Πρεσβυτέρα Μαρία Πλ.-Τσιτσιρίκη παρουσίασε τον απολογισμό του έργου, αναφερομένη στο αθόρυβο και ουσιαστικό έργο που επιτελέσθηκε με ιλαρότητα και αγάπη από τις Κυρίες του Συνδέσμου κατά το περασμένο έτος, και παρουσίασε την ομιλήτρια.

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια δεξίωση. (βλ. σελ. 10)

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1708

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance