Γεγονότα καὶ Σχόλια: Γιατί προωθείται ο καρνάβαλος - Λόγος και βάρος

Γιατί προωθείται ο καρνάβαλος

Γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι οργανώνουν γιορτές του καρνάβαλου; Το ερώτημα αυτό απαιτεί πολλή μελέτη σε διάφορα επίπεδα, που ξεφεύγει τα όρια αυτού του σχολίου. Η λεπτομερής απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό στη συνέχεια θα περιορισθώ στην επισήμανση δύο μόνο εξωτερικών παραγόντων, που ευνοούν, κατά την γνώμη μου, την καλλιέργεια και εξάπλωση του καρναβαλιστικού πνεύματος.

Οι δύο εξωτερικοί παράγοντες είναι: Πρώτον, η επιθυμία των τοπικών παραγόντων να κινηθή η αγορά, να προβληθή ο τόπος τους, να έλθουν επισκέπτες, να ανέβη το εισόδημα των διαφόρων επαγγελματιών. Σε αυτήν την περίπτωση το κυνήγι της προβολής και του χρήματος προδίδει την αλήθεια. Γίνεται αυτοσκοπός ανεξάρτητος από ηθικά και θεολογικά κριτήρια. Δεν είναι, βέβαια, κακό μια τοπική κοινωνία, με τούς υπεύθυνους εκπροσώπους της, να ψάχνη τρόπους που ανεβάζουν το εισόδημα των επαγγελματιών. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα βρίσκεται στην παραθεώρηση της αυθεντικότητος και αλήθειας της ανθρώπινης ζωής. Και ο καρνάβαλος έχει στον πυρήνα του την κακοποίηση του ανθρώπινου προσώπου.

Δεύτερον, είναι οι κινήσεις των νεοειδωλολατρών, που θέλουν να ζωντανέψουν οι αρχαίες λατρείες' να γυρίσουμε, δηλαδή, πίσω στην προ Χριστού κατάσταση. Βέβαια, οι ελληνολάτρες νεοπαγανιστές δεν αισθάνονται άνετα με την βραζιλιανοποίηση των καρναβαλιστικών εκδηλώσεων. Πιστεύω ότι τούς ενοχλούν πολύ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι, κυρίως στην επαρχία, που αποτελούν την ελπίδα τους! Αυτοί οι σύλλογοι «ξεθάβουν», εν ονόματι του λαϊκού πολιτισμού, κάποιες γιορτές και κάποιες τελετές –μέσα στις ημέρες του Τριωδίου, αλλά και άλλοτε– με καθαρά διονυσιακό, ειδωλολατρικό περιεχόμενο. Οι δραστήριοι αυτοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καμμιά σχέση με νεοπαγανιστικές κινήσεις, μπορεί να μη διανοούνται τον εαυτό τους έξω από το ευλογημένο Σώμα της Εκκλησίας, με τις δραστηριότητές τους, όμως, δένουν, μάλλον ανεπίγνωστα, το έργο τους πίσω από το άρμα του νεοπαγανισμού. Ενισχύουν, έτσι, την ψευδαίσθηση των οπαδών του, ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που δέχονται τις απόψεις τους.

Δεν αρκεί να αγαπούμε την παράδοση του τόπου μας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε την εξέλιξη και μετεξέλιξη του πολιτισμού του.

Λόγος και βάρος

Η στροφή στο παρελθόν έχει νόημα, όταν μέσα από αυτήν προσπαθούμε να συνδεθούμε με τον «λόγο της ζωής». Είναι γεγονός ότι παλαιότερα η ζωή ήταν αυθεντικότερη, είχε λόγο (νόημα) και ο λόγος τότε είχε μεγαλύτερο βάρος... Το ότι, στις μέρες μας, έχουμε αφαιρέσει από την ζωή τον πραγματικό «λόγο» της φαίνεται από το ότι ο λόγος έχει χάσει το βάρος του. Είναι σπάνια ευλογία το να ακούη κανείς καθαρό, διεισδυτικό και παρακλητικό λόγο, χωρίς σκοπιμότητες, με κίνητρο την αγάπη, η οποία συνυπάρχει με την αλήθεια.

Ο χώρος, πάντως, στον οποίο ακούγεται ακόμη αυτός ο λόγος, παρά τα ανθρώπινα πάθη, είναι η Εκκλησία.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1477

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance