Εἰδήσεις Φεβρουαρίου 2002

Στην Ξάνθη με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Κατά το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2002, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Ξάνθη προσκεκλημένος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.

Την Κυριακή 27-1-2002 συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον Μητροπολιτικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου μετά από παράκληση του οικείου Μητροπολίτη, προεξήρχε της θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην έννοια του όρου «Εκκλησία του Χριστού», της οποίας έχουμε την ευλογία να είμαστε μέλη της και στο πώς πρέπει να βιώνουμε την ύπαρξή μας μέσα σε αυτήν. Έκανε διαχωρισμό των εννοιών «Εκκλησία» και «Θρησκεία» και χρησιμοποίησε πολλά χωρία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την Εκκλησία και μάλιστα την ημέρα κατά την οποία εορτάζαμε την Ανακομιδή των Λειψάνων του.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος ήταν καλεσμένος σε τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, όπου παραχώρησε συνέντευξη. Στη συνέντευξη αυτή απήντησε σε πλήθος ερωτήσεων που αφορούσαν:

α) την Ελληνορθόδοξη Παράδοση

β) την θέση της Εκκλησίας απέναντι στον σύγχρονο άθεο ουμανισμό και στο τεχνοκρατικό μοντέλο της κοινωνίας, που προσπαθεί να επιβληθή παγκόσμια.

γ) τις νεοπαγανιστικές θεωρίες και τις κατηγορίες εναντίον της Ορθοδοξίας ότι δήθεν κατέστρεψε τον Ελληνισμό και τις οποίες αντέκρουσε ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζοντας ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας βρήκαν τον Ελληνισμό σε φοβερή κατάπτωση και τον διατήρησαν και τον ανέδειξαν ζωντανό (πολλοί από αυτούς αντέγραψαν κείμενα των αρχαίων θεατρικών συγγραφέων, για να διασώσουν τα έργα τους), διατηρώντας όλα τα καλά στοιχεία του, κάνοντας διάκριση μεταξύ του Διονυσιακού και του Απολλώνιου στοιχείου.

δ) το ρόλο της Ορθοδοξίας απέναντι στη σύγχρονη τάση της Παγκοσμιοποίησης, όπου η Εκκλησία μας με την νηπτική της Παράδοση απαντάει σε όλες τις υπαρξιακές αναζητήσεις και τα προβλήματα των δυτικών ανθρώπων κλπ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη στη σεμνή τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας, που διοργάνωσε ο Ιερατικός Σύνδεσμος Ξάνθης και παρευρέθηκαν οι ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης με τις οικογένειές τους και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Την επόμενη μέρα 28-1-02 το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε την Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και το Β` Λύκειο, όπου και συνομίλησε με τα παιδιά και με τούς Καθηγητές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας μίλησε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Ξάνθης, προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με θέμα: «Η διαχρονική αξία της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών». Παρέστησαν ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος και οι τοπικές Αρχές της Ξάνθης, Καθηγητές, προσωπικό Διδασκόντων και φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι Προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί Καθηγητές και Δάσκαλοι των Σχολείων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Τον Μητροπολίτη μας προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος παρέθεσε ένα σύντομο βιογραφικό του με ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη επαφή που είχε μαζί του προ εικοσιπενταετίας μέσω του βιβλίου του «Μια βραδιά στην έρημο του Αγίου Όρους».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αντιμετώπισε τρία ρεύματα, που παρουσιάζονται με ιδιαίτερη ένταση στον σύγχρονο κόσμο: την Παγκοσμιοποίηση, την Τρομοκρατία και τον Φονταμενταλισμό. Τά ρεύματα αυτά υπήρχαν και σε παλαιότερες εποχές, με άλλη, βεβαίως, μορφή, ώστε να μπορούμε να μιλούμε για το «πνεύμα» της Παγκοσμιοποίησης, της Τρομοκρατίας και του Φονταμενταλισμού. Αυτό το πνεύμα αντιμετώπισαν οι Τρεις Ιεράρχες μέσα στα χρονικά και τοπικά πλαίσια του βίου τους, και αντέταξαν στα τρία αυτά ρεύματα αντίστοιχα την Παγκοσμιότητα-Οικουμενικότητα, την αγάπη-φιλανθρωπία και την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού. Το πνεύμα και η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, που είναι το πνεύμα και η διδασκαλία της Εκκλησίας, βρίσκεται αποταμιευμένο μέσα στην θεία Λειτουργία, της οποίας τα λόγια συνέταξαν και με αυτά τα λόγια εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι σήμερα προσεύχονται και εύχονται σε όλην την Οικουμένη.

Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα που αναπτύχθηκαν όπως:

- ο διαχωρισμός ανάμεσα στα «διαβλητά και αδιάβλητα πάθη»

- τα τεράστια προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο δυτικό χώρο από το σύστημα και την συνδρομή του «απόλυτου προορισμού», όπως τα ανέλυσε και ο Μάξ Βέμπερ στο: «Η Προτεσταντική Ηθική και το πνεύμα του Καπιταλισμού» και πώς η ηθική αυτή γέννησε τόσο τον Καπιταλισμό όσο και τον Μαρξισμό.

- η σχέση Ορθοδοξίας και αρχαίου ελληνικού πνεύματος καθώς και διάφορες γνώμες που ακούγονται τελευταία περί αποκοπής της Ορθόδοξης διδασκαλίας από την Παλαιά Διαθήκη κλπ.

Θ.Α.Φ.

Στον Άγιο Βλάσιο

Πάνδημη ήταν και φέτος η πανήγυρη του Αγίου Βλασίου, στον Άνω Άγιο Βλάσιο. Το πρωΐ τελέστηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της θείας Λειτουργίας συνέβαλαν επίσης και οι άρχοντες του ψαλτηρίου Χρήστος Σερέτης, Λουκάς Σκιαδάς, Κώστας Λανάρας, κ.ά. Παρόντες και οι τοπικοί άρχοντες, ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων Δημήτριος Σκιαδάς, οι πολιτευτές Απόστολος Κωστόπουλος, Βασίλης Παπασάϊκας, και πλήθος λαού. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, στον τόπο της ασκήσεώς του στην σπηλιά και στο πώς η άλογη κτίση, τα ζώα δηλαδή, τον υπάκουαν και τον υπηρετούσαν ως άλλον Αδάμ, ενώ τα έλλογα όντα, οι άνθρωποι, κάνοντας παράχρηση της λογικής και της ελευθερίας τους, τον υπέβαλαν σε κάθε είδους ταλαιπωρίες. Ακολούθησε κέρασμα στο σπίτι του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Κωνσταντίνου Μάλαινου και τραπέζι σε παρακείμενο κέντρο επίσης προσφορά του π. Κωνσταντίνου. Πανηγυρικό ήταν και το τραγούδι και η μουσική από το βιολί του Ιεροψάλτη κ. Σερέτη.

Επισκεπτόμενος κανείς τον Άγιο Βλάσιο αισθάνεται έντονα την ευλογία του Αγίου και την φιλόξενη καρδιά των κατοίκων του.

Διάκ. Σ.Κ.Π.

Σεμινάριο Βιοηθικής

Η Επιτροπή Βιοηθικής με πρόεδρο τον Αρχιμ. Νικόλαο Χατζηνικολάου, διοργάνωσε μεταπτυχιακό Σεμινάριο Βιοηθικής, στο Συνεδριακό Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, στο Αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα. Το Σεμινάριο είχε θέμα την Ευθανασία, και περιελάμβανε επτά συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών, στις οποίες συμμετείχε ορισμένος αριθμός πτυχιούχων (40 ιατροί, 10 νοσηλευτές, 10 νομικοί και 10 θεολόγοι), κατόπιν υποβολής αιτήσεως.

Στό Σεμινάριο κλήθηκαν να διδάξουν Επίσκοποι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητές Πανεπιστημίου, νομικοί, πολιτικοί, συγγραφείς.

Την 6η Φεβρουαρίου ε.έ. έκανε εισήγηση στο Σεμινάριο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με θέμα «Εκκλησία και η πρόκληση της ευθανασίας». Με το θέμα αυτό ο Σεβασμιώτατος έχει ασχοληθή επισταμένως, από διάφορες υπεύθυνες θέσεις που του είχε αναθέσει κατά καιρούς η Εκκλησία, ενώ τα συμπεράσματα της μελέτης του έχουν δοκιμασθή ενώπιον ειδικών ακροατηρίων με μεγάλη αποδοχή.

Την ίδια ημέρα μίλησαν επίσης ο κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ο πόνος στην Ορθόδοξη παράδοση και θεολογία», και ο Πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Θάνατος - Ευθανασία - Ποιμαντική προσέγγιση».

Το Σεμινάριο ήταν μια σημαντική προσπάθεια που είχε στόχο, εκτός από την επιμόρφωση των συμμετεχόντων νέων, την διαμόρφωση αντικειμενικής, σφαιρικής άποψης και ορθού κριτηρίου σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της ευθανασίας.

«Το σχολείο και ο εκπαιδευτικός στην κοινωνία της πληροφορίας»

Πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο και το Μεσολόγγι το εκπαιδευτικό Συμπόσιο της Α' Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα «Το σχολείο και ο εκπαιδευτικός στην κοινωνία της πληροφορίας».

Στην ημερίδα, που έγινε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα της πόλης μας, την 1η Φεβρουαρίου, μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεος με θέμα: «Ηθική διάσταση των νέων τεχνολογιών και του ρόλου της Παιδείας μας», ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Τσούλιας, ο κ. Παπαδοπετράκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών «Νέες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση - μύθοι και πραγματικότητα», η κ. Λ. Λάκα, του ΥΠ.Ε.Π.Θ., «Επιστημονικός Αλφαβητισμός και Διεπιστημονική προσέγγιση στα θέματα της σύγχρονης βιολογίας», και ο κ. Λ. Αθανασίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου - βήματα εμπρός και βήματα πίσω».

Ο Σεβασμιώτατος στο θέμα που ανέπτυξε διέκρινε τρία «κομβικά σημεία»: α) οι νέες τεχνολογίες, β) ο ρόλος της παιδείας και γ) η ηθική διάσταση των τεχνολογιών, τα οποία και διαπραγματεύθηκε διεξοδικά και διεισδυτικά, καταλήγοντας ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στα νέα δεδομένα και τις νέες ανακαλύψεις, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ζωή και τον κόσμο που μάς έδωσε ο Θεός. Όμως ... ο άνθρωπος πλάσθηκε για να γίνη ιερεύς της δημιουργίας. Να εξουσιάζη και να μη εξουσιάζεται, να κυριαρχή και να μη κυριαρχήται. Αυτό είναι το έργο της παιδείας και το έργο των εκπαιδευτικών σε έναν κόσμο αλλοτριώσεως των πάντων, ακόμη και του ανθρώπου».

Εντύπωση επίσης έκανε και ο λόγος του Προέδρου της ΟΛΜΕ, κ. Νίκου Τσούλια. Τον διέκρινε η επιστημοσύνη, το όραμα, η ζέση, η ευρύτητα ερμηνείας των παιδαγωγικών πραγμάτων και η τεκμηριωμένη πρόταση. Ανέλυσε τούς όρους που διαπραγματεύθηκε και υπογράμμισε τον «κίνδυνο της υπαλληλοποίησης» του εκπαιδευτικού, την σύγχρονη ερμηνεία της έννοιας της ανέλιξης-εξέλιξης του εκπαιδευτικού, την αλήθεια ότι η υπευθυνότητα δυναμώνει την φωνή των εκπαιδευτικών, κ.ά.

Σημαντικές ήταν και οι εισηγήσεις των άλλων ομιλητών, ενώ η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και έντονη, ανάλογη με την αναζήτηση των εκπαιδευτικών και την διαλεκτική αντίθεση των διαφόρων παιδαγωγικών «σχολών». Μεταξύ των θεμάτων που θίχτηκαν ήταν η αξιολόγηση, η «παραπαιδεία», η ιδεολογία της αποθέωσης της πληροφορίας, η πολιτισμική διαφοροποίηση ως κριτήριο εφαρμογής των παιδαγωγικών προγραμμάτων, η βιολογική θεμελίωση, με βάση τις νέες ανακαλύψεις για το DNA, της αναγκαιότητας της σχολικής ζωής, κ.ά.

Την συνεδρία έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας τούς διοργανωτές του Συμποσίου, τον Πρόεδρο της Α' ΕΛΜΕ κ. Παν. Κατσούλη, και υπογραμμίζοντας την θεραπευτική αξία της σύγκρουσης του νέου με το περιβάλλον του, την προτεραιότητα του έρωτα έναντι της γνώσης και το αναντικατάστατο της σχολικής κοινότητας.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ.

«Ενιαύσια»

Η Ιερά Μητρόπολή μας εξέδωσε την σειρά «Ενιαύσια» (ετήσια), η οποία περιλαμβάνει άρθρα και σχόλια του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση».

Τα κείμενα αυτά είναι καρποί ποιμαντικής διακονίας και εκκλησιολογικής αγωνίας και έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, εφ’ όσον αναφέρονται σε συγκεκριμένα επίκαιρα για τα έτη που δημοσιεύθηκαν γεγονότα.

Και όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος στον πρόλογο του Ενιαυσίου 1996 «καίτοι τα κείμενα αυτά είναι αποσπασματικά, εν τούτοις έχουν κοινή αναφορά, αφού εμπνέονται από την αλήθεια της Εκκλησίας και χαρακτηρίζονται από αγάπη για την Εκκλησία».

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθή τα Ενιαύσια των ετών 1996, 1997 και 1998.

Την κεντρική διάθεση των βιβλίων έχει η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Τ.Θ. 107, 321 00 Λεβαδειά, τηλ. 0261035135, Fax: 0261039201).

Ποιμαντικές ομιλίες

Κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ομιλεί προς το πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας κάθε Κυριακή απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Κατά τις υπόλοιπες περιόδους του έτους, ο Σεβασμιώτατος ομιλεί και συζητεί με τούς Χριστιανούς κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι συνάξεις αυτές έχουν μια μεγαλύτερη αμεσότητα.

Τα θέματα που κατά τον παρελθόντα μήνα ανέπτυξε ήταν παρμένα από τις επιστολές, τα ποιήματα και τους επιταφίους λόγους του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Απετέλεσαν μύηση, ή μάλλον γνωριμία για μάς τούς αμαθείς, με την κορυφή της θεολογίας, τον άγιο Γρηγόριο. Στα πρώτα αυτά «μαθήματα» γνωρίσαμε την προφητική του είσοδο στον κόσμο, τις ευαίσθητες ποιμαντικές του επιστολές, και την ασκητική του έξοδο. Αναμένονται και δύο ακόμη ομιλίες σχετικά με την θεολογική του προσφορά ως προς το δόγμα.

Αρχ. Κ.Ε.Γ.

Νέος Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Θεμελιώθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ο νέος Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην συνοικία Ελαιοστασίου Ναυπάκτου.

Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, στο οικόπεδο το οποίο δώρισε το ζεύγος Αλεξίου και Μαρίας Μίχου. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Εφημέριο, π. Ανδρέα Χασαπογιάννη, για την πρωτοβουλία και τον κόπο τους. Επίσης ευχαρίστησε τούς δωρητές του οικοπέδου και τον μηχανικό του έργου κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου, που προσέφερε τις μελέτες και την επίβλεψη δωρεάν.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην αξία του Ιερού Ναού και την δύναμη της θείας Λειτουργίας. Με τον κτίσιμο ενός Ιερού Ναού δίδεται η ευκαιρία στον λαό να εκκλησιάζεται, να βρίσκη παράκληση στον πόνο του και λύση στα προβλήματά του. Αναφέρθηκε και στην καταλληλότητα της τοποθεσίας, και ευχήθηκε να τελειώση τόσο γρήγορα ο Ναός, ώστε τα παιδιά που παρακολούθησαν την θεμελίωση να είναι ακόμη παιδιά όταν θα γίνουν και τα εγκαίνια.

Χρειάζεται, λοιπόν, η βοήθεια των Χριστιανών για την αποπεράτωσή του.

Ιερατική Σύναξη του Φεβρουαρίου

Στην μηνιαία Ιερατική Σύναξη του Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ανέπτυξε το θέμα της συμμετοχής και προετοιμασίας των Χριστιανών, κυρίως δε των Κληρικών, στην θεία Λειτουργία. Παρουσίασε ορισμένα γεγονότα από την Εκκλησιαστική μας ιστορία - αγιολογία, καθώς και από την σύγχρονη Εκκλησία, στα οποία φανερώνονται τα μυστήρια που τελούνται κατά την θεία λατρεία, ιδιαιτέρως δε κατά την θεία Λειτουργία. Μετά την σύναξη προσφέρθηκε –κατά το έθιμο καθότι είναι η σύναξη πριν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή– πλούσιο γεύμα για τούς Ιερείς στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου σε οικογενειακή ατμόσφαιρα.

***

Στον απολογισμό του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ναυπάκτου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στον τομέα των αιμοληψιών, φαίνεται η μεγάλη προσφορά του Συλλόγου προς τούς συνανθρώπους μας. Συνολικά ο Σύλλογος για το έτος 2001 συγκέντρωσε 1404 μονάδες αίμα από τις οποίες το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών πήρε 1053 μονάδες, και το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», πήρε 351 μονάδες. Καθώς επίσης εξυπηρέτησε τις ανάγκες συμπολιτών μας που χρειάστηκαν ανάλογες ποσότητες αίματος.

***

Η Βασιλική Μ., είκοσι ετών, έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος. Σκοτώθηκε σε κατοικημένη περιοχή, στην Εθνική Οδό, στην στενή εκείνη λωρίδα όπου είναι αναγκασμένα να συνωθούνται φορτηγά, λεωφορεία, ταχύτατα αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα, πεζοί, τα παιδιά που πάνε σχολείο' όλα αυτά μαζί, χωρίς πεζοδρόμιο! Ποια θα είναι η επόμενη είδηση σχετικά με αυτήν την κατάσταση; Ένας ακόμη θάνατος, ή η λογική διαμόρφωση της οδού;

***

Από την Έκθεση Αιτωλοακαρνανικού Βιβλίου, που πρόσφατα οργάνωσε εφημερίδα του Νομού, φάνηκε η δυναμική παρουσία της Ναυπακτιακής βιβλιογραφίας. Τριακόσιοι σχεδόν τίτλοι βιβλίων για μια μικρή πόλη είναι γεγονός αξιοπρόσεκτο και δείκτης της πνευματικής κίνησης της πόλης μας, που οφείλεται και στην παράδοσή της και στην ύπαρξη της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης, που καλλιεργεί την καλή σχέση με το βιβλίο.

***

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ιράν (Περσία). Σκοπός η αρχή ενός διαλόγου για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η επίσκεψη προβλήθηκε παγκοσμίως. Η παρουσία του Πατριάρχου αρχοντική, με όλο το βάρος και την ευθύνη που έχει η ιστορία και το μέλλον αυτής της συνάντησης.

***

Με την παρουσία της νεολαίας της Ομογένειας της Πόλης, πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, οι εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Εν συνεχεία ο Πατριάρχης δέχθηκε τούς καθηγητές και μαθητές της Ομογένειας στην Αίθουσα του θρόνου, όπου τούς μίλησε σχετικά με την αξία της παιδείας. Στην θεία Λειτουργία και την εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο εκπαιδευτικός κόσμος και πλήθος προσκυνητών.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος μίλησε στούς Εκπαιδευτικούς των Αθηνών με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών με το επίκαιρο θέμα «η διαπολιτιστική αγωγή στα πλαίσια της Ορθοδόξου πίστης». Επίσης επισκέφθηκε, μεταξύ των άλλων, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου και μίλησε στους νέους για τον Ναό, το Σχολείο και την έννοια της αρμονίας.

***

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέταξε, μεταξύ των άλλων, δύο κείμενα που αφορούν α) στην γνωστή έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες και β) στον σατανισμό, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για την δράση των οπαδών του στην Γερμανία.

***

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας εξελέγη Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2002. Ο Μητροπολίτης Περγάμου ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι προσωπικότητα με αναγνωρισμένο κύρος και στο εξωτερικό και με μεγάλη θεολογική προσφορά, και μάλιστα στο θέμα του προσώπου.

***

Έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ο αριθμός των μοναχών του Αγίου Όρους διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και έφτασε στους 2276. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο ότι νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι της εποχής μας αντιδρούν στην κατάπτωση των ανθρωπίνων σχέσεων και την εκκοσμίκευση του συγχρόνου ανθρώπου και αναζητούν τον ησυχαστικό τρόπο ζωής, που πλούσια προσφέρει η ορθόδοξη παράδοση, που βιώνεται στο Άγιο Όρος.

***

Ο πατήρ Τύχων, πνευματικός του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άνθρωπος με βαθιά πνευματικότητα, που αναζητεί την σωτηρία της ψυχής του, στα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την εξομολόγηση και την θεία Μετάληψη. Έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης του ενώπιον του Θεού για το μεγάλο αξίωμα που του έχει ανατεθή.

***

Στήν ιστοσελίδα http://sophrony.narod.ru/photo2.htm μπορεί κανείς να δή φωτογραφίες του αειμνήστου Γέροντος Σωφρονίου (Σαχάρωφ).

***

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Μαδαγασκάρη ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια και με πολλές δυσκολίες αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Έτσι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε επίσημα από την Κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης, αφού σ’ αυτό το χρονικό διάστημα βαπτίστηκαν πάνω από 15.000 άνθρωποι, χτίστηκαν 31 Ναοί, 6 Δημοτικά Σχολεία, χειροτονήθηκαν αρκετοί Ιερείς, χτίστηκε Κλινική με μηχανικό εξοπλισμό, προβλέπεται να ιδρυθή Ορφανοτροφείο. Φροντίζουν 200 ορφανά παρέχοντάς τους τροφή, ρουχισμό, δίδακτρα των Σχολείων τους, ιατρική περίθαλψη.

***

Στη 10η Παγκόσμια Συνέλευση των Επισκόπων της Παπικής «Εκκλησίας» εκφράστηκε έντονα ο προβληματισμός των Επισκόπων για το Πρωτείο του Πάπα, που υποβαθμίζει τελείως το επισκοπικό αξίωμα. Για πρώτη φορά έγινε λόγος να καθιερωθή η Σύνοδος των Επισκόπων στην διοίκηση πλάϊ στην εξουσία του Πάπα, για να γίνη αποκέντρωση της Παπικής «Εκκλησίας» και να αναπτυχθή η οργάνωση των τοπικών Εκκλησιών.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1381

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance