Skip to main content

Εἰδήσεις Μαΐου 2002

Κατασκηνώσεις 2002

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι τρείς κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά, στις Κατασκηνώσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Οι περίοδοι αυτές είναι οι εξής:

  • Πρώτη περίοδος, για Κορίτσια Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, από Τρίτη 2 Ιουλίου έως Δευτέρα 8 Ιουλίου.
  • Δεύτερη περίοδος, για Κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου, από Δευτέρα 8 Ιουλίου έως Παρασκευή 19 Ιουλίου.
  • Τρίτη περίοδος, για Αγόρια Ε' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από Παρασκευή 19 Ιουλίου έως Τρίτη 30 Ιουλίου

Καλούνται όλα τα παιδιά που θέλουν να περάσουν αξέχαστες μέρες, με πολλή και γνήσια ψυχαγωγία, πνευματική ωφέλεια και άθληση, παρέα με συνομηλίκους τους, μέσα σε ωραίο και προσεγμένο περιβάλλον, να εγγραφούν στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους έγκαιρα, γιατί θα τηρηθή σειρά προτεραιότητος.

Τό ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως στον τομέα της νεότητος εντείνεται τούς καλοκαιρινούς μήνες, με τις Κατασκηνωτικές Περιόδους, την Φοιτητική Ημερίδα κλπ.

Η Ιερά Μητρόπολη επιτελεί το έργο αυτό στηριζόμενη κατά ένα ελάχιστο μέρος στις δυνατότητές της, κατά ένα μικρό μέρος στα τροφεία των Κατασκηνωτών και κατά ένα μεγαλύτερο στις δωρεές των Χριστιανών, και, βεβαίως, στην εθελοντική εργασία των στελεχών.

Παρακαλούμε, λοιπόν, όσοι Χριστιανοί έχουν την δυνατότητα και την πρόθεση να βοηθήσουν το έργο αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως, να μήν ξεχάσουν και φέτος να καταθέσουν την συνδρομή τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Καλλιτεχνική εκδήλωση μαθητών

Και φέτος το 1ο Τ.Ε.Ε. Ναυπάκτου παρουσίασε μιά ξεχωριστή μουσική εκδήλωση.

«Πέρυσι τραγουδήσαμε Τσιτσάνη φέτος τραγουδάμε Ξυλούρη» είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο διευθυντής Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν επιλογή των μαθητών. Αποφάσισαν να μάθουν και να τραγουδήσουν τον «αγνό» δημιουργό. Τήν μουσική επιμέλεια και διδασκαλία είχε ο Αλέξης Χατζηαποστόλου (ιεροψάλτης, αναπληρωτής καθηγητής που αν και απρόσληπτος φέτος, ερχόταν από το Αίγιο για να διδάξη τα παιδιά). Τήν γενική οργάνωση της εκδήλωσης είχαν η Βασιλική Ταραμπίκου, η Μιράντα Τσιρογιάννη και η Μαρία Μανδέλλου. Στήν εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος, κουμπάρος του Ξυλούρη, ο οποίος φανερά συγκινημένος μίλησε για τις πιό σημαντικές και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη, που τον χαρακτήρισε «ντελάλη πολιτισμού».

Τήν βραδιά έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τούς συντελεστές της εκδήλωσης, γιατί μεταδίδουν στα παιδιά πολιτισμό και μίλησε για την συμμετοχή και τον ρόλο των καλλιτεχνών, οι οποίοι εξέφραζαν πάντα τα πηγαία ρωμαίϊκα ρεύματα του λαού και αντιστέκονταν στις προσπάθειες αλλότριων ρευμάτων να καταργήσουν ή να αλλοιώσουν τις παραδόσεις του λαού μας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σ’ όσους κουράστηκαν για την πολιτιστική αυτή παρουσίαση.

Χ.Α.Μ.

Οι επιτάφιοι των ιερών ναων Αγ. Δημητρίου και Αγ. Παρασκευής

Οι επιτάφιοι των ιερών ναων Αγ. Δημητρίου και Αγ. ΠαρασκευήςΦέτος, την Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση πιστών στούς Ιερούς Ναούς της Ναυπάκτου, και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια και μέχρι το πέρας των Ακολουθιών και της Αναστάσιμης θείας Λειτουργίας. Μετά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής οι Χριστιανοί έλαβαν κατά το έθιμο το κόκκινο αυγό από τον Μητροπολίτη.

Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας, δόθηκε η συναυλία της χορωδίας βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Μητροπόλεώς υπό την διεύθυνση του κ. Κ. Λανάρα, με ύμνους και δημοτικά τραγούδια ενταγμένα στην ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Χριστού. Συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία και η παιδική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Θέρμου υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα.

Στο πρώτο και δεύτερο μέρος ακούστηκαν πασχαλιάτικοι ύμνοι, που τόνισαν το γιορταστικό και χαρούμενο ύφος των ημερών, διανθισμένοι με απαγγελίες ποιημάτων ομοίου περιεχομένου. Καί όλα αυτά πλαισιωμένα από τον πάντα επίκαιρο και μεστό πνευνατικότητας λόγο του Φώτη Κόντογλου, από το κείμενό του «Ανέτειλε το έαρ. Η ευωδία της Αναστάσεως».

Στο τρίτο μέρος ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία της Ναυπάκτου, που την συνόδευαν ο Ανδρέας Λανάρας με το λαούτο, ο Παναγιώτης Μήτσος με ούτι και ταμπουρά και ο Νίκος Αυγέρης με το τουμπερλέκι. Τό γιορταστικό πρόγραμμα έκλεισε με δύο ακόμη παραδοσιακά τραγούδια, που τραγούδησαν και οι δύο χορωδίες μαζί.

Την όλη εκδήλωση χαιρέτησε με ενθουσιασμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, ο οποίος συνεχάρη τον Μητροπολίτη μας, γιατί έδωσε νέα πνοή στην πόλη όχι μόνον στον πνευματικό τομέα ως Ποιμενάρχης αλλά και στον πολιτιστικό.

Τον επίλογο της όμορφης βραδυάς εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για το έργο που παρουσίασαν και οι δύο χορωδίες και τόνισε την αξία της βυζαντινής και παραδοσιακής μας μουσικής, που φέρει το στίγμα της αυτοσυνειδησίας μας και γι’ αυτό φορτίζει και τροφοδοτεί την ψυχή.

Στο τέλος δόθηκε δροσερό κέρασμα σε όλους και η Ιερά Μητρόπολη δεξιώθηε τούς χορωδούς σε γνωστό εστιατόριο της πόλης.

Χ.Κ.

Θεία Λειτουργία για τούς υποψηφίους φοιτητές και φοιτήτριες

Θεία Λειτουργία για τούς υποψηφίους φοιτητές και φοιτήτριες Θεία Λειτουργία για τούς υποψηφίους φοιτητές και φοιτήτριες τελέσθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για το άγχος και την αγωνία και τις διαβαθμίσεις τους, τα φυσιολογικά τους όρια και τις παθολογικές τους εκφράσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον τούς βοηθά η Εκκλησία να τα ξεπεράσουν –όπως και άλλα παρόμοια προβλήματα– όχι μόνον κατά την διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και σε όλη τους την ζωή. Στό τέλος της θείας Λειτουργίας μοίρασε στούς υποψηφίους από ένα σταυρουδάκι και μία εικόνα για ευλογία. Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Ευχαριστήριο

Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ναυπάκτου, επαναλαμβάνοντας την φιλάνθρωπη χειρονομία του, διέθεσε τις ημέρες του Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη δεκαοκτώ (18) δέματα με κρέας για να διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες. Νά σημειώσουμε ότι αυτό το έκανε πρίν το Μεγάλο Σάββατο, όταν τα προϊόντα τους είχαν μεγάλη ζήτηση. Τά δέματα διανεμήθηκαν αυθημερόν από την Ιερά Μητρόπολη, η οποία γνωρίζει τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Ο Σεβασμιώτατος απέστειλε στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο ευχαριστήρια επιστολή.

 

 

***

Την Κυριακή των Μυροφόρων τελέσθηκε η καθιερωμένη Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, στην οποία προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και συλλειτούργησαν πολλοί Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και συμμετείχαν Κληρικοί, επίσημοι, με επικεφαλής τον πρόξενο της Ελλάδος στην Τουρκία, μοναχοί, μοναχές και πιστοί και από το εξωτερικό. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιον επί του τάφου του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, μνημονεύοντας και όλους τούς κεκοιμημένους στον περίβολο της Ιεράς Μονής. Εν συνεχεία ο Πατριάρχης μετέβη στα Νοσοκομεία Βαλουκλή και ενίσχυσε έναν έκαστον των νοσηλευομένων σ’ αυτά.

***

Μία χριστιανή σύζυγος απέστειλε γράμμα στο περιοδικό «Διάλογος» της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων, ζητώντας βοήθεια, διότι ο σύζυγός της έχει εμπλακεί σε οργάνωση που είναι «ασυμβίβαστη προς την Ορθόδοξη πίστη». Εκείνο που δεν μπορεί να κατανοήση είναι το ότι ο άνδρας της πιστεύει πως από τότε που προσχώρησε στην οργάνωση έγινε καλύτερος χριστιανός, συμμετέχει στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια της ομάδας, αλλά παράλληλα εκκλησιάζεται και μετέχει των θείων μυστηρίων! Επισκέπτεται κάθε χρόνο το Άγιον Όρος και προσφέρει χρήματα εξίσου στην οργάνωση και στις εκκλησίες!

Σχολιάζοντας το περιοδικό «Διάλογος» το γεγονός αυτό –το οποίο δεν είναι μοναδικό– αναφέρει ότι πολλές φορές σκοπός των ομάδων αυτών δεν είναι να αδειάσουν τις Εκκλησίες, αλλά, στηριζόμενοι στην σύγχυση και την δήθεν «ανεκτικότητα», να τις γεμίσουν με άτομα που «θα λατρεύουν άλλους θεούς»!

Στό ίδιο περιοδικό διαβάζουμε ότι διάφορες επιχειρήσεις αποστέλλουν κατάλογο των υποψηφίων προς πρόσληψη νέων σε αστρολόγους για να αποφανθούν εκείνοι ποιοί είναι κατάλληλοι για εργασία!

***

Μεγάλης σημασίας γεγονός για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι η επαναφορά της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση της «άθρησκης Γαλλίας», έστω και με τή μορφή της Θρησκειολογίας. Τό πρόβλημα είναι ποιοί θα διδάξουν το μάθημα, αφού εδώ και 120 χρόνια δεν υπάρχει Ανώτατη Σχολή για καθηγητές αυτής της ειδικότητας.

***

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, όπου παρευρίσκετο σύσσωμη η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας, έγινε πρόσφατα η χειροτονία του πρώτου Ορθόδοξου Ιερέα για την Ακτή του Ελεφαντοστού. Πρόκειται για τον π. Ιερεμία, που με ζήλο εργάστηκε για τή θεμελίωση της Εκκλησίας του Χριστού σ’ αυτή την άκρη της Αφρικής και με την χειροτονία του γίνεται Πνευματικός Πατέρας ενός λαού, που λαχταρά να βαπτισθή. Έχει μεγάλο συμβολισμό το ότι η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέστηκε εκεί την πρώτη Κυριακή της Ορθοδοξίας, από τον Επίσκοπο Γκάνας.

***

Ομάδα Επιστημόνων Ιαπωνικού Πανεπιστημίου, ύστερα από μελέτη και μέτρηση του επιπέδου δραστηριότητας του εγκεφάλου νέων από 13 έως 19 ετών, που έπαιζαν πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι μαθητές διέκοπταν την διεργασία ανάπτυξης του μυαλού, η οποία ελέγχει την αντικοινωνική συμπεριφορά. Καί εξέφρασαν τον φόβο τους για την βία που θα επικρατήση στις μελλοντικές κοινωνίες.

***

Ο Π.Π., επιστήμονας Χημικός Μηχανικός, επιτυχημένο ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής Εταιρείας, στην Αθήνα, πήρε τή μεγάλη απόφαση να υπηρετήση την Εκκλησία του Χριστού και χειροτονήθηκε κληρικός, αν και βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας του.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2246