Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου: Χαιρετισμός γιὰ τὸν Ἐθελοντισμό

Kατά την πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσαν οι Συνοδικές Επιτροπές Ολυμπιακών Αγώνων και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, για τον εθελοντισμό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 5 Ιουνίου ε.έ.

Κύριο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η διατήρηση της αποκαλυπτικής αλήθειας, η οποία δίνει νόημα ζωής και ελευθερίας στον άνθρωπο, αφού τον απαλλάσσει από την φθορά και τον θάνατο, με όλες τις συνέπειές τους. Επειδή όμως η αποκαλυπτική αυτή αλήθεια βιώθηκε στην ιστορία και αλλοίωσε τον άνθρωπο, τούς θεσμούς και τις παραδόσεις, γι’ αυτό και η ελληνορθόδοξη παράδοση, αυτή που λέγεται Ρωμηοσύνη, αποτελεί το ιστορικό σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επομένως, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να προδώση την αποκαλυπτική της αλήθεια, αλλά και δεν μπορεί να παραθεωρήση την μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά μέσα στην οποία ο άνθρωπος βρίσκει νόημα ζωής. Καί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά έχει μιά διαχρονικότητα και απετέλεσε την υπόσταση του Γένους μας.

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Προετοιμασίας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (υποεπιτροπή Νεότητας), την οποία συγκρότησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία και εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, και αποτελείται από σημαντικά στελέχη της Εκκλησίας και της κοινωνίας και της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, εν όψει της Πολιτιστικής Ολυμπιάδος, την οποία διανύουμε, και εν όψει της τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, προτείνει, και η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει, μιά σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης και άλλες εκδηλώσεις. Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων, που θα γίνουν μέσα στα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά πλαίσια, είναι να φανερωθή όλος ο πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να είναι απλώς ένα αθλητικό γεγονός, αλλά ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, που μπορεί να βοηθήση στην αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής.

Μία από αυτές τις εκδηλώσεις είναι και η σημερινή εκδήλωση. Βεβαίως, θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στα πλαίσια που ανέφερα και έτσι θα φανή ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι απλώς μιά θρησκεία που ασχολείται με την καλλιέργεια των θρησκευτικών συναισθημάτων, ούτε ένα μεταφυσικό και ιδεολογικό σύστημα, ούτε μιά μονοφυσιτική και νεστοριανική άποψη της ζωής, αλλά είναι η πνευματική οικογένεια που αγκαλιάζει ολόκληρο τον άνθρωπο και τα έργα του. Δέν είναι μιά θρησκεία, αλλά μιά ζωντανή κοινότητα με όραμα και προοπτική.

  • Προβολές: 2089