Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰουνίου 2002

Επί του πιεστηρίου - ΤΕΙ στην Ναύπακτο

Την ημέρα που έκλεινε το παρόν φύλλο της «Ε.Π.», μάθαμε την ευχάριστη είδηση για την Ναύπακτο.

Τήν Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής τηλεφώνησε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για την ίδρυση ΤΕΙ στην Ναύπακτο, για να του αναγγείλη την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρυθή Παράρτημα ΤΕΙ στην Ναύπακτο, το οποίο θα αρχίση την λειτουργία του από το 2005 και θα εξαρτάται από το ΤΕΙ Πάτρας και εναλλακτικά από το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή για την ίδρυση ΤΕΙ στην Ναύπακτο, είχε πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο και μέλη τούς κ.κ. Κωνσταντίνο Κονίδα, Δήμαρχο Ναυπάκτου, Φώτιο Μακκό, Θωμά Παναγιωτόπουλο και Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, Δημοτικούς Συμβούλους Ναυπάκτου, και τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, Πρόεδρο της Ε.ΝΑ.Μ.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η Επιτροπή, ολοκληρώνοντας μία σειρά συντονισμένων ενεργειών, μετέβη στο Υπουργείο Παιδείας, όπου συναντήθηκε με τον Σύμβουλο του Υπουργού και υπεύθυνο για τα θέματα αυτά, κ. Κλάδη, ο δέ Σεβασμιώτατος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον κ. Πέτρο Ευθυμίου, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, και συζήτησαν σχετικά με το κρίσιμο για την Ναύπακτο θέμα.

Η εξέλιξη τελικά ήταν ευχάριστη και ανοίγονται πλέον νέες προοπτικές για τον δεύτερο Δήμο της Αιτωλοακαρνανίας, την όμορφη Ναύπακτο, αλλά και νέες ποιμαντικές ευθύνες για την Μητρόπολή μας.

Εκτενέστερα θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος.

Η λήξη του σχολικού έτους

Με την ευκαιρία της λήξεως της σχολικής χρονιάς, αρκετά Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας μας παρουσίασαν εορταστικές εκδηλώσεις.

Τό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Λυγιά παρουσίασε μιά θεατρική παράσταση-έκπληξη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η παράσταση άφησε άριστες εντυπώσεις για την «επαγγελματική» παρουσίασή της από τα παιδιά, και μάλιστα από την πρωταγωνίστρια Αικατερίνα Θωμοπούλου. Είχε τίτλο «Μέσα στο νερό δασκάλα» ήταν μιά αισώπεια θεώρηση των ανθρωπίνων παθών και αρετών μέσα από την «μυθική» συγκατοίκιση της Αλίκης με τα ψάρια του βυθού. Ο διευθυντής του Σχολείου κ. Λάμπος ευχαρίστησε τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Κ. Παπανδρέου, τον Προϊστάμενο κ. Αθανάσιο Καραγεώργο, τούς συναδέλφους του, τον Δήμαρχο Ναυπάκτου για την οικονομική βοήθεια, τις διδασκάλισσες κ. Σοφία Σιδηροπούλου-Καραγεώργου και Ουρανία Τσολοδήμου, η οποία ήταν και η ψυχή του ολοήμερου Σχολείου, σύμφωνα με τον κ. Διευθυντή. Ο Σεβασμιώτατος που παρακολούθησε την παράσταση, εξέφρασε την χαρά και τον θαυμασμό του για την προσπάθεια, ευλόγησε και ευχήθηκε τα παιδιά και τούς δασκάλους τους.

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Ναυπάκτου παρουσίασαν τούς χορούς που έμαθαν και τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησαν. Η διδασκαλία των εικαστικών και του χορού γινόταν όλη την χρονιά με μέριμνα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου που έχει πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Κούρογλου, ο οποίος Σύλλογος συνεργάζεται άψογα με τον διευθυντή του Σχολείου κ. Θωμά Παναγιωτόπουλο και με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τό 5ο Δημοτικό Σχολείο, με διευθυντή τον κ. Γιάννη Λάμπο, παρουσίασε το δικό του γιορταστικό πρόγραμμα με θεατρικά σκέτς από την περιβαλλοντολογική ομάδα του Σχολείου, μουσική, τραγούδι και χορό.

Επίσης, γιορτή λήξης έκανε και το Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου, με διευθυντή τον κ. Κωνσταντίνο Κανέλλο. Παρουσίασε θεατρική παράσταση, κουκλοθέατρο, τραγούδια και χορό.

Τά παιδιά (μαθητές των εικαστικών τμημάτων των Δημ. Σχολείων Παλαιοπαναγιάς, Αντιρρίου, ολοήμερου Λυγιά και της Μουσικής Σχολής «Εμμέλεια») που «υποκρίθηκαν», χόρεψαν και τραγούδησαν τα ξανασυναντήσαμε, ως ζωγράφους πλέον, στην πρωτότυπη και σημαντική έκθεση ζωγραφικής-χειροτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ναυπακτία. Σκοπός της έκθεσης ήταν να ενισχυθή οικονομικά ο Σύλλογος Αιμοδοτών «οι Άγιοι Ανάργυροι», από την πώληση σε συμβολικό ποσό των έργων των μαθητών.

Συναυλία Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου - Ιεροψαλτών

Συναυλία Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου - ΙεροψαλτώνΤήν Κυριακή 9 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε πρωτότυπη μουσική εκδήλωση. Συγκεκριμένα η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου –η οποία είχε και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης– υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Τοντόρ Καμπακτσίεφ, και η Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών με επικεφαλής τούς Πρωτοψάλτες της Μητροπόλεώς μας, κ. Πέτρο Παρρά και κ. Σπυρίδωνα Μπελαβγιένη, απέδωσαν εναλλάξ ύμνους της θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αντιφωνώντας τούς Πρωτοπρεσβυτέρους π. Θωμά Βαμβίνη και π. Ιωάννη Σπυρόπουλο.

Η συναυλία με ύμνους από την θ. Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ήταν ένα καλλιτεχνικό πείραμα συνυπάρξεως δύο διαφορετικών μουσικών παραδόσεων στην εκτέλεση ενός έργου. Τό ακουστικό αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Αυτοί που αμφέβαλλαν για το πώς μπορεί να συνυπάρξουν τα δύο τελείως διαφορετικά –και κάποτε αντιμαχόμενα– είδη εκκλησιαστικής μουσικής, σε ρόλους συμπληρωματικούς, μέσα στή θ. Λειτουργία, απόλαυσαν, χωρίς να αισθανθούν την παραμικρή αντίδραση, την εναλλαγή της τετραφωνίας με το βυζαντινό μέλος και τον διάλογο των Ιερέων άλλοτε με την τετράφωνη χορωδία και άλλοτε με τον Χορό των Ιεροψαλτών.

Η συναυλία δεν ήταν θ. Λειτουργία, όπως τόνισε στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Ήταν, όπως ήδη σημειώσαμε, ένα καλλιτεχνικό πείραμα, το οποίο, σύμφωνα με την πολύ ευγενική δήλωση του προέδρου της Μικτής Χορωδίας κ. Ν. Τσάτσου, ανέδειξε το μεγαλείο της Βυζαντινής μουσικής. Πάντως, το πλήθος των μελοποιήσεων της θ. Λειτουργίας, σε τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους τρόπους, δείχνει την μεγάλη αξία της, δήλωσε στα Μ.Μ.Ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, πρίν από την συναυλία.

***

Η αργοπορία των φετινών διακοπών του Πάσχα δεν έδωσε πολλές δυνατότητες στα παιδιά των Κατηχητικών για την συνάντηση της λήξης των μαθημάτων. Έτσι, τα κατηχητόπαιδα του Αγίου Δημητρίου και της Δάφνης, όσα δεν διασκορπίσθηκαν μετά το κλείσιμο των σχολείων, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ημερήσια εκδρομή, ώστε η κατηχητική χρονιά να έχη μιά αίσια και ωφέλιμη κατάληξη. Τά παιδιά επισκέφθηκαν το Γαλαξείδι, την Ι. Μ. Οσίου Λουκά, την Λεβαδειά και την Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού, όπου και παρακολούθησαν τον εσπερινό. Στήν φωτογραφία οι εκδρομείς μπροστά στο Καθολικό της Ι. Μ. Οσίου Λουκά.

***

Οι κυριότερες μεταβολές στα Δημοτικά Σχολεία της Περιφερείας μας από την ερχόμενη σχολική χρονιά είναι οι εξής: Καταργούνται (κλείνουν) τα Δημοτικά Σχολεία Ασπριά, Άνω Δάφνης, Ρίζας, Πλατανίτη και Φαμήλας. Ιδρύονται: 1/θέσιο Δημ. Σχολείο Κάμπου Στρανώμης στην περιοχή των κλειστών σχολείων Φαμήλας και Άνω Κάμπου Στρανώμης, και 6/θέσιο Δημ. Σχολείο 7ο Ναυπάκτου στην περιοχή του 2ου Δημ. Σχ. με σκοπό την αποσυμφόρησή του.

***

Οι Δάσκαλοι της περιφερείας μας έδωσαν κάποιο ποσό από τον μισθό τους για να ενισχύσουν εμπεριστάτους συναδέλφους τους και μάλιστα από άλλους συλλόγους της Ελλάδος.

***

Τό 2ο Δημ. Σχολείο Ναυπάκτου έφθασε στον τελικό καλαθοσφαίρισης αγοριών και πετοσφαίρισης κοριτσιών σε επίπεδο νομού και μάλιστα χωρίς ειδικό γυμναστή, αλλά με την βοήθεια μόνον των δασκάλων τους.

***

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου ΚυδωνιάςΣτήν μακρινή Κυδωνιά, ένας δραστήριος Εκπαιδευτικός, ο κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, έχει τεθεί επικεφαλής του αγώνα των κατοίκων να κτισθή ένας βυζαντινός περικαλλής Ι. Ναός. Ο Σεβασμιώτατος περιοδεύοντας τα χωριά φωτογραφήθηκε στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό και ο κ. Αποστολόπουλος μάς έστειλε την φωτογραφία, λέγοντάς μας ότι θεωρεί θεμελιώδη την ευλογία του Μητροπολίτου για την ευόδωση της ανεγέρσεως του Ι. Ναού, που αποτελεί το κέντρο της μικρής κοινότητας. Η Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κυδωνιάς παρακαλεί τούς χριστιανούς να ενισχύσουν οικονομικά το έργο της, στέλνοντας ταχυδρομική επιταγή ή καταθέτοντας εμβάσματα στην Εθνική Τράπεζα (αρθμ. λογ.: 135/95181341, τηλ. επικοινωνίας: 2612279 και 2629841 κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο).

***

Δύο ορθόδοξα μοναστήρια, σε διαφορετικές τοποθεσίες, άγνωστα στούς πολλούς, υπάρχουν στην καρδιά της Γαλλίας. Ιδρύθηκαν και τα δύο από Ρωμαιοκαθολικούς μοναχούς, οι οποίοι συνειδητοποιώντας τα αδιέξοδα της δυτικής Θεολογίας, αναζήτησαν και βρήκαν την Αλήθεια στην γνησιότητα της Ορθοδοξίας. Πολύ μορφωμένοι και οι δύο βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι και ίδρυσαν τα μοναστήρια τους, τα οποία και επανδρώθηκαν από 6-7 μοναχούς το καθένα. Αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αλλά είναι χώροι καθημερινής δοξολογίας του Θεού σε βυζαντινή μελωδία. Μιά όαση χαράς στην έρημο του κόσμου.

***

«Εδώ και πολλά χρόνια καθιερώθηκε κάθε Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα οι Ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής μαζί με τον Επίσκοπο να επισκέπτονται την πιό φτωχή Ενορία των περιχώρων του Ναϊρόμπι, τον Άγιο Γεώργιο Κιμπίρας... Αληθινή γιορτή ήταν για τούς κατοίκους η περιφορά του Επιταφίου στην πιό φτωχή ίσως γειτονιά της Κένυας. Τά εγκώμια, τα οποία μελωδικότατα έψαλαν οι Ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής μας Σχολής, έδωσαν ελπίδα ζωήςκαί ενίσχυση σ’ όλους...» (+ Ο Κένυας Μακάριος)*.

***

«Οι προετοιμασίες για την θ. Λειτουργία είχαν αρχίσει από την προηγουμένη. Γιά να χωρέση περισσότερος κόσμος μέσα στον ναό, τα στασίδια μεταφέρθηκαν σε αποθήκη και τοποθετήθηκαν κάτω χαλιά. Έξω από τον ναό εγκαταστάθηκαν μεγάφωνα και οθόνες, για να μπορούν να παρακολουθούν περισσότεροι, αφού ήταν αδύνατον να χωρέσουν όλοι μέσα στον ναό. Πραγματική κοσμοσυρροή από την πόλη και όλη την περιοχή. Έφθασαν εδώ άλλοι με ποδήλατα και άλλοι πεζοί. Ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του Κατηχητού Ιωάννη, ο οποίος από την Μουσοκατάνγκα κάλυψε με ποδήλατο την απόσταση των 80 χιλ. σε 12 ώρες, για να πάρη την ευλογία του Πατριάρχου» (από την υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου στο Κολουέζι του Ζαΐρ).

***

«Αγαπητέ π. Μελέτιε Γρηγοριάτη, ευχαριστώ για τα λόγια της αγάπης σας, που βγήκαν μέσα από την καλή σας την καρδιά. Ο Θεός σάς αξίωσε να διαδεχθείτε τον μακαριστό αδελφό σας Κοσμά Γρηγοριάτη. Μέ φόβο Θεού αναλάβατε και συνεχίζετε την πορεία του, μαζί με τούς στενούς συνεργάτες σας της Μονής Αγίου Γρηγορίου. Νά θεωρείτε ότι ο Θεός σάς ξεχώρισε και αναλάβατε μεγάλες ευθύνες. Μή σκεφθείτε ποτέ ότι μόνος σας μπορείτε να πορευθείτε χωρίς την βοήθεια Εκείνου. Εμείς, ο προκαθήμενός σας, θα προσευχόμεθα ιδιαιτέρως ο Θεός να σάς δίνει κουράγιο και δύναμη στον αγώνα σας. Καί να ξέρετε και εσείς και όλοι οι συνεργάτες σας και οι ιθαγενείς Κληρικοί μας ότι ο αγώνας σας και η αγωνία σας είναι δικός μας αγώνας και αγωνία. Πάντοτε θα σάς έχουμε στην προσευχή μας» (Από την αντιφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κολουέζι του Ζαΐρ).

***

Τό Ίδρυμα Ωνάση, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ', ανέλαβε να στηρίξη και να χρηματοδοτήση την συντήρηση και αναπαλαίωση του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Πρόκειται για Ορθόδοξο μνημείο, το οποίο, παρ’ όλες τις φθορές που του προκάλεσαν τα 150 χρόνια της ζωής του, και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό η αρχιτεκτονική και η αγιογράφησή του και παραπέμπει στο λαμπρό ελληνορθόδοξο παρελθόν της Αλεξάνδρειας.

***

Συγκινητική επιστολή –κύκνειο άσμα– όπως το ονομάζει, απέστειλε σε χριστιανική Εφημερίδα ο Δ.Κ. συνάνθρωπός μας, ετών 92. Αισθανόμενος ότι το τέλος αυτής της ζωής πλησιάζει, νιώθει την ανάγκη να συγχωρέση όλους, γνωστούς και αγνώστους και να ζητήση τή συγνώμη τους για όλα, όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν ανάμεσά τους και να ευχηθή για τή σωτήρια πορεία σε όσους συνεχίζουν την οδό της επίγειας ζωής.

***

Έκαναν την αγάπη πράξη οι κομμώτριες του Κιλκίς, για να βοηθήσουν συνάδελφό τους, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένειά της και κινδύνευε να χάση το κατάστημά της λόγω έλλειψης χρημάτων για το ενοίκιο. Οι συνάδελφοί της πρόθυμα έδωσαν μιά ημέρα εργασίας τους, για να την βοηθήσουν, δείχνοντας έτσι την ευαισθησία, την ανθρωπιά και την αγάπη τους.

(τα νέα από το Κολουέζι είναι από το ιεραποστολικό περιοδικό «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός», Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, φ. 49, τηλ. 2310606920).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2282