Γεγονότα καὶ Σχόλια: «Ευγενής» εκτόνωση - Φθόνος και πρωτάθλημα

«Ευγενής» εκτόνωση

Τό παγκόσμιο κυπέλο ποδοσφαίρου Ιαπωνίας-Κορέας τελείωσε. Σάν επίμετρο στην ιστορία του έχω την γνώμη ότι θα πρέπη να διερευνηθή το ερώτημα: Τό ποδόσφαιρο ενώνει;

Τό ερώτημα είναι «κλασικό». Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι δεν χρειάζεται συζήτηση. Έχω, όμως, την γνώμη ότι μάς ενδιαφέρει άμεσα, διότι και εμείς ετοιμαζόμαστε να συνδιοργανώσουμε με την «φίλη και γείτονα» Τουρκία το Πανευρωπαϊκό Κύπελο Ποδοσφαίρου του 2008, το οποίο, μάλιστα, συνδέουμε με την εξωτερική πολιτική, διότι θεωρείται γεγονός, που θα βοηθήση στην «υπέρβαση» των μεταξύ μας διαφορών.

Καταλαβαίνουμε ότι μιά συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος θα φέρη τις δύο χώρες πιό κοντά. Θά σπάση τον πάγο στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι επίπτευγμα του ποδοσφαίρου, αλλά του πολιτικού σχεδιασμού των αρμοδίων παραγόντων, που βρήκαν αφορμή το ποδόσφαιρο, για να βάλουν κάποιες υπηρεσίες τους στην περιπέπτεια της διμερούς συνεργασίας.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι παθιασμένοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου που προσπαθούν να του αποδώσουν θεραπευτικές ιδιότητες για κάθε προσωπική ή κοινωνική νόσο. Μέσα σε αυτό το ενθουσιαστικό πλαίσιο ακούγεται και η άποψη ότι το ποδόσφαιρο ενώνει.

Αλήθεια, πόσο ενωμένος αισθάνεται ένας φανατικός φίλαθλος του Ολυμπιακού με έναν φανατικό φίλαθλο του ΠΑΟΚ; Κι αν αυτή η περίπτωση θεωρείται νοσηρή, θα πάρω τις φυσικές εκδηλώσεις των καλών φιλάθλων του ποδοσφαίρου, μετά από έναν κρίσιμο αγώνα της ομάδας τους. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να λέμε ότι το ποδόσφαιρο ενώνει, όταν υπάρχουν επινίκιοι πανηγυρισμοί; Η «αφελής» ερώτηση είναι: Τί πανηγυρίζουν; Προφανώς, τή νίκη τους εναντίον μιάς άλλης ομάδας, οι οπαδοί της οποίας λυπούνται και κάποιοι από αυτούς κατατρώγονται από τον φθόνο. Δέν θα επιμείνω στο χριστιανικό ερώτημα: Πώς πανηγυρίζουν για κάτι που κάνει κάποιους συνανθρώπους τους να λυπούνται; Θά προχωρήσω λίγο παραπέρα. Πώς μπορούμε να λέμε ότι το ποδόσφαιρο ενώνει, όταν η επιτυχία μιάς εθνικής ομάδας τονώνει το εθνικό φρόνημα ενός λαού; Σ’ αυτή την περίπτωση το ποδόσφαιρο ενώνει το έθνος αυτό με τα άλλα έθνη ή ισχυροποιεί τον εγωισμό του που ποδοσφαιρικώς τα κατατρόπωσε;

Τό ποδόσφαιρο είναι μιά «ευγενής» εκτόνωση του πολεμικού πάθους –της βιαιότητας του πάθους της κυριαρχίας. Τά λοιπά είναι ανούσιες κουβέντες.

Φθόνος και πρωτάθλημα

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω πρέπει να σημειωθή ότι διακατεχόμαστε από το πάθος του φθόνου όταν χαιρόμαστε με τις αποτυχίες των άλλων ή όταν λυπούμαστε με τις επιτυχίες τους και τις χαρές τους.

Είναι κατανοητό, πιστεύω, ότι ο φθόνος δεν μπορεί να συνυπάρχη με την ενότητα και την αγάπη.

Μέ αυτή την απλή αλήθεια αν εξετάσουμε τις διοργανώσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων, δεν νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ενώνουν τούς ανθρώπους. Απλώς εκτονώνουν «ευγενώς» τα διαιρετικά πάθη τους.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2050

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance