Γεγονότα καὶ Σχόλια: Σπείρα ιδεολόγων - Η αγάπη των εχθρών

Σπείρα ιδεολόγων

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη φέρνουν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία χρειάζονται πολιτική, κοινωνιολογική, ψυχολογική, αλλά και θεολογική ανάλυση. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε αναλύσεις από όλες αυτές τις πλευρές, αφού φυσικά θα έχη πέσει άπλετο φως στην σκοτεινότερη υπόθεση των τελευταίων 27 χρόνων.

Με αφορμή την ποιότητα των προσώπων που στελέχωναν την οργάνωση θέλω να υπογραμμίσω μια αλήθεια που περίτρανα επιβεβαιώνεται.

Όλα τα στελέχη που έχουν συλληφθή, μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήταν “υπεράνω πάσης υποψίας”. Οι περίοικοί τους και σε κάποιες περιπτώσεις οι άμεσοι συγγενείς τους “έπεφταν από τα σύννεφα” ή δεν μπορούσαν να παραδεχθούν τις κατηγορίες που τους βάρυναν. Οι ψυχροί εκτελεστές της 17çò Νοέμβρη ήταν άνθρωποι ήσυχοι, καλοί, κάποιοι μάλιστα είχαν μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια. Δεν ήταν τυχαίοι.

Τί ήταν, όμως, αυτό που θόλωνε την συνείδησή τους, ώστε ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε αναστολές να φθάνουν στο έγκλημα; Αυτό, προφανώς, το ξέρουν καλά οι ίδιοι. Ίσως, μάλιστα, για τον καθένα από αυτούς να υπάρχη διαφορετική αιτιολογία. Όμως, υπάρχει μια κοινή εξήγηση, που φαίνεται να έχη εφαρμογή σε όλους. Είναι η ιδεολογία της 17çò Νοέμβρη. Η οργάνωση είχε ιδεολογία την οποία προσπαθούσε να εκφράζη με τις προκηρύξεις που συνέτασσε και έδινε στον τύπο μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεσή της. Έτσι, τα στελέχη της έδιναν στις εγκληματικές ενέργειές τους ένα “ανώτερο νόημα”· τις επένδυαν με το προσωπείο του αγώνα για τα συμφέροντα της χώρας ή του λαού.

Δεν ξέρει κανείς τί είναι το πιο ανησυχητικό. Να ήταν η 17η Νοέμβρη μια οργάνωση κοινών εγκληματιών ή μια “σπείρα ιδεολόγων”; Από όσα, πάντως, είδαν το φως της δημοσιότητος φαίνεται ότι ήταν το δεύτερο.

Είναι γεγονός αποδεδειγμένο από την ιστορία ότι η τυφλή πίστη σε μια ιδεολογία μπορεί να φθάση στα μεγαλύτερα εγκλήματα. Αυτός που πιστεύει σε απρόσωπες ιδέες, δεν μπορεί να σεβαστή τον άνθρωπο και την ζωή. Τα καταστρέφει, όταν γίνονται εμπόδιο στους στόχους του.

Η αγάπη των εχθρών

Η υπέρβαση κάθε ιδεολογίας βρίσκεται στην πίστη που μας δίδαξαν οι Απόστολοι και οι Προφήτες. Ο Θεός είναι προσωπικός, δεν είναι ιδέα. Η γνώση Του, μάλιστα, είναι αποτέλεσμα της σχέσης που μπορεί να αναπτύξη ο άνθρωπος μαζί Του. Αυτή η γνώση ταυτίζεται με την αγάπη.

Αυτή η αγάπη του Θεού συνδέεται με την αγάπη των εχθρών. Ο όσιος Σιλουανός είναι σαφής· αν δεν αγαπάς τους εχθρούς διακατέχεσαι από πονηρό πνεύμα. Όποιος έχει μέσα του και ίχνος μίσους δεν έχει σχέση με την αλήθεια, που είναι ο Θεός, έστω και αν ωραιοποιή το μίσος του με οποιαδήποτε ιδεολογία.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1598

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance