Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως: “Μελωδία”

Όταν “έκλεινε” το παρόν τεύχος της Ε.Π. βρισκόταν εν εξελίξει η τρίτη περίοδος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την οποία φιλοξενούντο αγόρια ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως: “Μελωδία”Η ονομασία της περιόδου αυτής ήταν “Μελωδία” και είχε σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τους ύμνους της Εκκλησίας μας και την βυζαντινή παραδοσιακή μουσική και την καλλιέργεια της συνείδησης ότι κύριο έργο του Χριστιανού είναι η αναφορά στον Θεό με ύμνους και προσευχές. Κατά τον Πλάτωνα η μελωδία συνίσταται από αρμονία, ρυθμό και λόγο. Η Χριστιανική μελωδία προϋποθέτει και οδηγεί στην κοινωνία με τον Λόγο. Στην Εκκλησία η μελωδία (αρμονία, ρυθμός, λόγος) σφραγίζεται με την παρουσία του προσωπικού Θεού Λόγου, ο οποίος στέλνει τον Πνεύμα του σ’ αυτούς που “ανοίγουν το στόμα τους” για να μελωδήσουν αξίως τους θεωτικούς ύμνους, και για να κράζουν μέσα από την ψυχή τους τον Πατέρα λέγοντας “Αββά ο Πατήρ”.

Τα ονόματα των ομάδων δόθηκαν από τους οκτώ ήχους της βυζαντινής μας μουσικής, και η κάθε ομάδα έμαθε τα τροπάρια (απολυτίκια) του ήχου της. Προστάτες της κάθε ομάδας τέθηκαν άγιοι της Εκκλησίας μας μελωδοί και ψαλμωδοί που εδόξασαν με ύμνους ή με μελωδικούς λόγους την Εκκλησία μας: ο προφητάναξ Δαυίδ, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης.

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου εργάσθηκε εθελοντικά μία ομάδα ανθρώπων για την Γ' Κατασκηνωτική Περίοδο. Υπεύθυνοι Ιερείς ήσαν ο Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος και ο Ιεροδιάκ. Σιλουανός Πεπονάκης. Αρχηγός της Κατασκήνωσης ετέθη ο θεολόγος καθηγητής κ. Γεώργιος Στυλιαράς, με υπαρχηγούς τους κ. Κωνσταντίνο Λανάρα, μουσικό, και κ. Απόστολο Καραγεώργο, γυμναστή, με επιτελείο τους καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Ιωάννη Σύψα, κ. Ιωάννη Κοτρώτσιο, κ. Χρήστο Μάϊνο και τον ζωγράφο κ. Νικόλαο Καλαϊτζή. Ομαδάρχες ήταν οι φοιτητές Αλέξανδρος Αργυρός και Ιωάννης Κουρμπίνης και οι μαθητές Λυκείου Δημήτριος Καμζέλας και Αθανάσιος Βαμβίνης. Ιατρός της Κατασκήνωσης ήταν η κ. Γεωργία Λουκοπούλου και στο μαγειρείο η κ. Μαρία Δημοπούλου και ο Σύνδεσμος Αγάπης Ενορίας Αγίου Γεωργίου.

Το πρόγραμμα της περιόδου αυτής περιελάμβανε ομιλίες σχετικές με το θέμα της Κατασκήνωσης, θείες Λειτουργίες (δύο Κυριακάτικες, μία πανηγυρική του Αγίου Παντελεήμονος, και μία νυκτερινή) εξομολόγηση, τραγούδι, μαθήματα ζωγραφικής, διάφορα πρωταθλήματα, κ.ά. Επίσης περιελάμβανε ημερίσια εκδρομή στην ελατοσκέπαστη Άνω Χώρα και στο Μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας. Στην Άνω Χώρα (Μεγάλη Λομποτινά) έδρα του ορεινού Δήμου Αποδοτίας, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χωριό όπου δίδαξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και έπαιξαν στα γήπεδα του Δήμου. Το μεσημέρι κατέλυσαν στο Μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας. Εκεί τους ξενάγησε ο Ηγούμενος π. Πολύκαρπος, τους μίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά τα παιδιά να μελωδούν –μέ αρμονίες και λόγους που τείνουν να γίνουν ξένα και άγνωστα για την γενιά αυτή– και να δοξάζουν τον Θεό. Είναι επίσης σημαντικό το μοίρασμα με τους συγκατασκηνωτές τους του ατομικού τους χώρου, ο οποίος ατομικός χώρος, ιδίως σήμερα, τόσο καλά περιχαρακώνεται από τον καθένα μας, ώστε να βασιλεύση σ’ αυτόν η τυραννίς φιλαυτία.

Η παιδευτική αυτή εργασία έγινε υπό την σκέπη της Εκκλησίας και με την ευλογία του Ποιμενάρχη, και αποτελεί έτσι έναν ακόμη κρίκο στην πολύτιμη αλυσίδα της μακραίωνης παράδοσης της Εκκλησίας μας.

  • Προβολές: 1602

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance