Εκπομπή για την Παναγία

απόσπασμα επιστολής Ιεραποστόλου στον Γέροντά του, τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Γεώργιο

Εκπομπή για την ΠαναγίαΑνήμερα της Παναγίας (Τετάρτη) είχαμε εκπομπή στο Ραδιο-Μουτόση, τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε πανηγυρική εκπομπή εξηγώντας ιστορικά και θεολογικά το νόημα της εορτής, αλλά και επεκτεινόμενοι λίγο περισσότερο στη Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας μας για το Πρόσωπο της Παναγίας. Την εκπομπή θα την παρουσίαζε η μάμα-Ορθοδοξία (η κυρία Ορθοδοξία, της οποίας το όνομα πηγαίνει “γάντι”, κατά το κοινώς λεγόμενο). Ήλθε λοιπόν την προπαραμονή και μαζί με τον π. Θεόφιλο τα είπαμε για αρκετή ώρα (τήν γνωστή Ορθόδοξη Θεολογία). Εντύπωση έκανε το ότι στην Παλαιά Διαθήκη η ακατάφλεκτος βάτος, η σκάλα του Ιακώβ, η κεκλεισμένη Πύλη του Προφήτου Ιεζεκιήλ, συμβόλιζαν την Παναγία και το ότι η Αειπαρθενία της Παναγίας απεικονίζεται στην αγιογραφία με τα τρία αστέρια. Την εκπομπή αυτή θα την έδειχνε και η τηλεόραση, όχι μόνο το ραδιόφωνο. Γι’ αυτό διαλέξαμε τις δύο καλύτερες εικόνες της Παναγίας, μία της Διονυσίου σε στάση ικεσίας και της Σταυρονικήτα, όπου φαίνονται ευκρινώς τα τρία αστέρια, και είπαμε στην μαμα- Ορθοδοξία να τα εξηγήση και να τα δείξη με το δάχτυλό της. Γράψαμε και έναν πρόλογο που θα λεγόταν πριν το κείμενο της Ορθοδοξίας και έναν επίλογο ως εξής:

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι και πάλι σήμερα κοντά σας, όπως κάθε Τετάρτη και Κυριακή, για να προσφέρη με το λόγο της στους ασθενείς παρηγορία, στους πτωχούς το μήνυμα της αγάπης και στον διψασμένο πνευματικά άνθρωπο την Αλήθεια, που είναι ο Λόγος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός. Σήμερα σάς προσκαλούμε να συμμετάσχετε και σείς στη μεγάλη και χαρμόσυνη πανήγυρι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Παναγία μας είναι το Πρόσωπο που ο πιστός Ορθόδοξος λαός αγάπησε και τίμησε μετά τον Θεό περισσότερο από κάθε άλλον Άγιο. Οι Άγιοι υμνογράφοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας έχουν συνθέσει εξόχους ύμνους γι’ Αυτήν και οι Άγιοι αγιογράφοι, με πρώτο το Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, έχουν απεικονίσει το Πανάγιο Πρόσωπό της”.

Επίλογος: “Εδώ τελειώνουμε την σημερινή πανηγυρική εκπομπή μας. Ευχαριστούμε όλους τους ακροατές για το θερμό ενδιαφέρον που δείχνουν και όσους στέλνουν μηνύματα αγάπης και εκτιμήσεως για την εκπομπή μας. Ευχόμαστε η Υπεραγία Θεοτόκος, η Κοινή Μητέρα όλων μας, να επισκεφθή με την Θεία Χάρη της τις καρδιές όλων μας και να οδηγή τα βήματά μας στο Φώς, στην οδό της Αλήθειας, στην οδό της σωτηρίας, που είναι ο Υιός Της και Θεός ημών Ιησούς Χριστός”. Να με συγχωρήσετε που τα γράφω λεπτομερώς, αλλά πιστεύω να αναπαυθή ο π. Φώτιος.

Είπαμε λοιπόν στην αρχή που θα ακούγεται το σήμα της εκπομπής (Το “Αγνή Παρθένε” στα σουαχίλι) να δείχνη η κάμερα την εικόνα της Παναγίας, καθώς θα πηγαίναμε στο στούντιο, και αφού ακουστή κάμποσο, μετά να σιγανέψουν τη φωνή (πού θα ακούγεται μετά σαν υπόκρουση) και να αρχίση ο πρόλογος. Μετά που θα αρχίση το κυρίως κείμενο να σταματήση η υπόκρουση και να δείχνη η κάμερα την ομιλήτρια (τήν Ορθοδοξία). Μετά στο σημείο που θα αναφερθή στην Αειπαρθενία η κάμερα να κάνη ζούμ στην εικόνα και η Ορθοδοξία να δείξη με το δάκτυλό της τα τρία αστέρια. Στο τέλος του κειμένου και πριν τον επίλογο είπαμε να δείξουμε από την βιντεοκασσέτα με την Παναγία της Τήνου ένα μέρος διαρκείας 6`, που δείχνει την λιτανεία στην πόλη, τις λαμπαδηφορίες το βράδυ και τις εκδηλώσεις που δείχνουν την ευλάβεια των Ορθοδόξων στο Πρόσωπο της Παναγίας. Στο τέλος δε να κλείσουμε με το απολυτίκιο της Κοιμήσεως στα σουαχίλι. Αυτά όμως ήθελαν συντονισμό και καθοδήγηση γι αυτό μου είπε ο π. Μελέτιος να πάω στο στούντιο για να μη γίνη καμιά χασμωδία. Έτσι πήγαμε μισή ώρα ενωρίτερα (στίς 6,30 μ.μ) για να συνενοηθούμε με τον ζουρναλίστα, τον υπεύθυνο για την εκπομπή, να του εξηγήσουμε τί ακριβώς θέλαμε. Περιττό να σάς πω ότι από το πρωΐ είχα αγωνία τί θα γίνη και τα έβλεπα όλα δύσκολα. Πήγαμε όμως και τελικά ήλθαν όλα, όπως τα θέλαμε. Έγινε μια πολύ ωραία εκπομπή που ανέπαυσε όσους συζητήσαμε για το θέμα αυτό την άλλη μέρα. Κατάλαβα ότι θα πρέπη να τους άρεσε από το ενδιαφέρον που έδειχνε ο δημοσιογράφος ακούγοντας το κείμενο και βλέποντας την εικόνα και τα φίλμ που δείξαμε.

 

  • Προβολές: 1425

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance