Εἰδήσεις Αὐγούστου 2002

Κυριακή Ομογενών

Η Κυριακή 28 Ιουλίου αφιερώθηκε φέτος από την Ιερά Μητρόπολη στους ομογενείς ξενιτεμένους αδελφούς μας. Την στιγμή που “έκλεινε” το παρόν τεύχος δεν είχε πραγματοποιηθή ακόμη η συνάντηση, γι’ αυτό και αρκούμαστε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

“Η Ιερά Μητρόπολη αφιερώνει μία Κυριακή του καλοκαιριού στους αποδήμους αδελφούς μας, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία, τους θερινούς κυρίως μήνες, και παρακινούμενοι από έντονη νοσταλγία, επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη, προκειμένου να λάβουν δύναμη και έμπνευση για το δύσκολο έργο που επιτελούν στην ξενιτειά.

Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα τελεσθή Αρχιερατική θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας υπέρ των αποδήμων Ναυπακτίων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην ξενιτειά αδελφούς μας. Εν συνεχεία η Ιερά Μητρόπολη θα δεξιωθή τους αποδήμους στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Καλούμε όλους τους αποδήμους που παραθερίζουν στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και να προσέλθουν την Κυριακή 28 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου”.

Προφήτης Ηλίας - Επέτειος Χειροτονίας - Σύλλογος Ναυπακτίων

Μία από τις πολλές εκδηλώσεις-συναντήσεις-συνεστιάσεις που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του θέρους στην όμορφη Ναύπακτο είναι και η συνάντηση του Συλλόγου Ναυπακτίων Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή (φέτος ανήμερα της γιορτής) του Προφήτου Ηλιού. Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στο γραφικό ξωκκλήσι της Ναυπάκτου ο Σύλλογος προσφέρει την αρτοκλασία και μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρει στα μέλη του δείπνο, το οποίο καλείται να ευλογήση ο Μητροπολίτης. Στο δείπνο συγκεντρώνονται όλοι οι Ναυπάκτιοι που εργάζονται στο “κλεινόν άστυ” ή “στήν πόλη της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών”, κατά τον Παπαδιαμάντη, για να τα πούνε εδώ στην άλλη άκρη του Κορινθιακού, στην αγκάλη της πατρικής γής. Ο Σύλλογός τους στην Αθήνα έχει έναν ενωτικό χαρακτήρα. Μέσα στην αχανή έρημο της πρωτεύουσας συγκεντρώνονται σε μικρούς κοινοτικούς πυρήνες, όσοι μοιράσθηκαν τα παιδικά τους χρόνια στον ίδιο τόπο και έτσι ενισχύονται ψυχολογικά στον αγώνα της μεγαλούπολης.

Προφήτης Ηλίας - Επέτειος ΧειροτονίαςΤην ίδια ημέρα, του Προφήτου Ηλιού, έχει την επέτειο της χειροτονίας του εις Επίσκοπον ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, και όσοι Ναυπάκτιοι και μη ανηφορίζουν στον Προφήτη Ηλία του Κάστρου εύχονται συγχρόνως και στον Επίσκοπό τους ευλογημένη ποιμαντορία.

Η γιορτή του Προφήτου Ηλιού αποτελεί μία από τις πολλές ευχάριστες νότες του έτσι και αλλιώς πολυάσχολου θέρους.

***

Πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Πριγκηπονήσων κ. Ιακώβου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην νήσο Πρίγκηπο. Στην ενθρόνιση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός. Ο νέος Ποιμενάρχης των Πριγκηπονήσων κ. Ιάκωβος, που μέχρι την ημέρα της εκλογής του ήταν Μητροπολίτης Λαοδικείας, διαδέχθηκε τον Μητροπολίτη Συμεών, ο οποίος εξελέγη στην Γεροντική Μητρόπολη Νικομηδείας.

***

Το Προεδρείο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς καταδίκασε τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ καθώς και στη γύρω περιοχή. Ενέκρινε επίσης την ένταξη της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνας του Σινά στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Οὐνέσκο.

***

Νέος άνεργος οικογενειάρχης βρήκε στον δρόμο 150 ευρώ και τα παρέδωσε στην αστυνομία. Αργότερα συνάντησε έναν Ιερέα και του είπε: “Βρήκα μερικά χρήματα και τα έδωσα στην Αστυνομία. Και τα χρειαζόμουν πολύ και είχα και λογισμούς με όλα αυτά που ακούμε ότι έχουν "χαλάσει" και αυτοί και πιθανόν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ελπίζω να έκανα καλά... Έτσι αισθάνομαι. Θα πάω πάλι του χρόνου και αν δεν τα έχει ζητήσει κανείς ελπίζω να μου τα δώσουν, διότι τα χρειάζομαι κιόλας”.

***

Στις νέες ευρωπαϊκές ταυτότητες θα περιλαμβάνονται και τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς επίσης και στοιχεία για την ίριδα του ματιού και τη δομή της οδοντοστοιχίας του κατόχου, αλλά και άλλα στοιχεία του προσώπου μας που θα καθορίζη η επιστήμη της νευροτεχνολογίας.

***

Η αγγλίδα συγγραφέας του Χάρρυ Πόττερ, απαντώντας σε επικριτές κατά των βιβλίων της, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι ο κόσμος έπρεπε να την επαινή, διότι οδηγεί τα παιδιά στην αντίληψη της “πραγματικότητας”, για την δύναμη του Διαβόλου σε αντίθεση με τον Ιησού Χριστό!

***

Από το επόμενο σχολικό έτος θα αρχίση σε Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ορθόδοξης Θεολογίας από Έλληνες Καθηγητές Θεολογίας. Οργανώνεται και στηρίζεται από την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά και θα προσφέρη στους σπουδαστές την δυνατότητα ειδικεύσεως στην Ακαδημαϊκή Ορθόδοξη Θεολογία. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην γενέθλια γη της Ορθοδοξίας: Κωνσταντινούπολη, Άγιον Όρος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καππαδοκία κ.α.

***

Μια από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας είναι το Συνέδριο Ορθοδόξων Μητέρων στην Κένυα. Συμμετείχαν 800 Ορθόδοξες μητέρες και σε μια ατμόσφαιρα μαθητείας και αγάπης παρακολούθησαν την ομιλία του Μητροπολίτου τους κ. Μακαρίου, ο οποίος τόνισε το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και την Εκκλησία.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1273

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance