Γεγονότα καὶ Σχόλια: Ιστορία και Θεολογία- Υβριστική υπεράσπιση δικαιωμάτων...

Ιστορία και Θεολογία

Η Επιτροπή του κ. Δαφέρμου μάς βοηθά με τις προκλήσεις της να σκεπτόμαστε εμελιώδη πράγματα και να διατυπώνουμε σοβαρά και καίρια ερωτήματα. Χωρίς, μάλλον, να το θέλη ενεργοποιεί το πολιτιστικό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μετά την τελευταία ανεπιτυχή –και πολιτικά– πρόκλησή του γεννήθηκαν στο νού μου τα παρακάτω ερωτήματα, που έχουν σχέση με την επιστημονική γνώση της ιστορίας: Μπορούμε να μελετήσουμε την αρχαία ελληνική ιστορία αποσιωπώντας τελείως το Δωδεκάθεο; Μπορούμε να κατανοήσουμε την ιστορία των Αράβων αγνοώντας τον Μωάμεθ και την διδασκαλία του Κορανίου; Μέ μιά φράση, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε την ιστορία από την θεολογία; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι σαφώς όχι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, μέσα στις ιστορικές και θεολογικές μας μελέτες, θα χάσουμε από την μιά μεριά την ιστορική σάρκα των “δογμάτων της ευσεβείας” και από την άλλη θα μάς διαφύγη το ακριβές νόημα των ιστορικών γεγονότων. Ο μακαριστός καθηγητής π. Ι. Ρωμανίδης έλεγε στα μαθήματά του ότι, για να γνωρίση κανείς καλά την ιστορία ενός λαού, χρειάζεται να γνωρίση πιό μπροστά ικανοποιητικά τή θεολογία του.

Κάτω από το πρίσμα αυτής της θέσεως, αν δούμε την νοοτροπία και τις δηλώσεις των υπερασπιστών της “προκλήσεως Δαφέρμου”, οι οποίες μιλούν για μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, το επόμενο αυτονόητο βήμα είναι η κατάργηση του μαθήματος της Ελληνικής Ιστορίας και η μετατροπή του σε μάθημα της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Τί μάς ωφελεί άλλωστε – στο καιρό της παγκοσμιοποίησης των πάντων– να διδασκόμαστε εκτενώς την εθνική μας ιστορία και ελάχιστα μόνο στοιχεία από την ιστορία άλλων λαών, γεγονός που μπορεί να γεννήση και να θρέψη εθνικιστικές ιδέες και οράματα;

Αυτό το έρώτημα δεν είναι υπερβολή, ούτε αποκύημα νοσηρής φαντασίας' είναι κάτι, που όπως φαίνεται προβληματίζει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο απέσυρε το καινούργιο βιβλίο της Ιστορίας της Γ´ Λυκείου και δεν δέχθηκε να υλοποιήση την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δαφέρμου.

Υβριστική υπεράσπιση δικαιωμάτων...

Αυτοί που υπερασπίζονται την άποψη ότι δεν πρέπει οι Έλληνες πολίτες να δηλώνουν το θρήσκευμά τους ή την αθρησκία τους σε δημόσια έγγραφα, προκειμένου να αποφεύγονται οι θρησκευτικές διακρίσεις, στην πραγματικότητα με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν – η οποία προσπαθεί να στηριχθή σε ψυχολογικές προϋποθέσεις– υβρίζουν την Ελληνική Πολιτεία και όλο τον Ελληνικό λαό. Διότι: Πρώτον, υπονοούν ότι η ανεξίθρησκη νομοθεσία του ελληνικού Κράτους ευνοεί τις θρησκευτικές διακρίσεις και, δεύτερον, ότι οι Έλληνες Πολίτες διακατέχονται από φοβίες, όταν πρόκειται να εκφράσουν την διαφοροποίησή τους από την θρησκευτική πίστη της πλειοψηφίας.

Αμφισβητούν την ελευθερία της γνώμης των Ελλήνων και την δημοκρατικότητα και ανεξιθρησκία της Ελληνικής νομοθεσίας.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1560

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance