Στὸ Μοναστῆρι τῆς Βαράσοβας

Στις 21 Σεπτεμβρίου τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο η Θεία λειτουργία, που έχει καθιερωθή τα τελευταία χρόνια, στο Σπήλαιο της Βαράσοβας, στην Κάτω Βασιλική.

Στὸ Μοναστῆρι τῆς ΒαράσοβαςΜέ την ανατολή του Σεπτεμβριάτικου ήλιου, που ρόδιζε την ήρεμη θάλασσα του Πατραϊκού, πιστοί από την Ναύπακτο και τις γύρω περιοχές ξεκίνησαν για το προσκύνημά τους στα αγιασμένα χώματα του αιτωλοακαρνανικού βουνού, τα ποτισμένα από τον κόπο και την άσκηση των ανώνυμων Μοναχών, που μόνασαν τόσους αιώνες εκεί. Μέ την φροντίδα των κατοίκων της Κάτω Βασιλικής καραβάκια παραλάμβαναν τούς πιστούς και τούς μετέφεραν στο μεγαλύτερο Σπήλαιο-Ασκητήριο, που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη του Καθηγητή κ. Αθανασίου Παλιούρα και των συνεργατών του, στο Μοναστήρι-Εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου.

Τό σύντομο ταξίδι με τα μικρά πλεούμενα, που περιπλέουν τούς απότομους, γυμνούς, φαιόγκριζους βράχους, φαγωμένους από το κύμα με φυσικές σπηλιές, δημιουργεί το πρώτο δέος και μιά αίσθηση μόνωσης, που συνοδεύει μόνο το πέταγμα των γλάρων και των αγριοπεριστεριών μέσα και έξω από τις σπηλιές. Έπειτα ακολουθεί η απότομη αναβαση για το κεντρικό σπήλαιο του Αγίου Νικολάου.

Ο πιστός καταβάλλει τον απαραίτητο κόπο, που απαιτεί κάθε προσκύνημα, και γεμίζει με προσμονή, καθώς ο χώρος της Μονής είναι καλά κρυμμένος στα σπλάχνα του βράχου, προστατευμένος, άλλοτε, από τα αδιάκριτα και εχθρικά βλέμματα. Στό κέντρο του σπηλαίου, μέσα στα σπαράγματα του ναού, που αποκάλυψε η έρευνα, την κάτοψη με τα καθαρά διαρθρωμένα μέρη, την μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, τα χαμηλά μαρμάρινα θωράκια του τέμπλου, ο Αρχιερέας τελεσιουργεί με τούς ιερείς το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, συνοδευόμενος από τούς μελωδικούς ψάλτες (τούς αυταδέλφους μουσικοδιδασκάλους Ανδρέα και Κωνσταντίνο Λανάρα). Ο χώρος δημιουργεί αμεσότητα στην λατρεία, εμπειρία πρωτόγνωρη, που συνειρμικά μάς πηγαίνει στον καιρό των κατακομβών. Ο χρόνος συμπυκνώνεται. Οι πιστοί μυσταγωγούνται στην οδό της Θείας γνώσεως που, όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, είναι καρπός της ησυχαστικής ζωής.

Επιθυμία του Σεβασμιωτάτου η αποκατάσταση της Μονής. Ευχή και επιθυμία όλων μας.

  • Προβολές: 1344

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance