Η εορτή του Μητροπολίτου

Τήν Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκόπου Αθηνών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εόρτασε την ονομαστική του εορτή.

Η εορτή του ΜητροπολίτουΣτόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου εκκλησιάστηκαν ο λαός και οι Αρχές για να τιμήσουν τον Μητροπολίτη και να του ευχηθούν για την εορτή του.

Στό πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν, εκτός από τον εορτάζοντα, οι Σεβ. Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμος και Καισαριανής κ. Δανιήλ και επισκέφθηκε στο Επισκοπείο τον εορτάζοντα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ακαρνανίας κ. Θεόκλητος.

Τόν θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε για τον άγιο Ιερόθεο, για την αξία του θεσμού του Επισκόπου και για την προσωπικότητα του εορτάζοντος και τούς δεσμούς που τούς συνδέουν από την διακονία τους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιερείς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τούς συνεορταστές για την αγάπη τους, που “ελαφρύνει τον σταυρό της Επισκοπικής διακονίας”, τούς Αρχιερείς, τούς Ιερείς, τις Αρχές –τον κ. Εκπρόσωπο του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Χαράλαμπο Κουτσοσπύρο τούς Δημάρχους Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνο Κονίδα, Αποδοτίας κ. Βασίλειο Σούζα, Αντιρρίου κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, τον Διοικητή της Αστυνομίας κ. Ζησιμόπουλο– τούς προέδρους των Συλλόγων, τούς μαθητές του 1ου Λυκείου που εκκλησιάστηκαν, τούς Ιεροψάλτες, τον λαό και όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην ετοιμασία της εορτής. Τόνισε δέ την σημασία της ονομαστικής εορτής κάθε ανθρώπου, ιδιαιτέρως δέ του Επισκόπου, την σπουδαιότητα της θεολογίας του αγίου Ιεροθέου καθώς και τον σταυρικό χαρακτήρα της Αρχιερωσύνης.

Μετά την θεία Λειτουργία καθώς και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε ευχές από τον λαό στο Επισκοπείο.

Κατά το επίσημο γεύμα το οποίο προσεφέρθη για τις Αρχές της Πόλεως, τούς κοπιάσαντες για την ετοιμασία της εορτής και τούς επισκέπτες, προσεφώνησε και ευχήθηκε στον εορτάζοντα ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για τον διττό χαρακτήρα των εορτών –τιμή στον άγιο και μίμησή του–, για την σημασία της εορτής του Επισκόπου για την Τοπική Εκκλησία. Τόνισε ότι το κέντρο της Εκκλησίας είναι η θεία Ευχαριστία, το πνεύμα της οποίας πρέπει να μεταφέρουμε σ’ όλη μας την ζωή. Προέκταση της προσευχής αυτής της κοινότητος είναι και το τραπέζι το οποίο προσεφέρθη στον λαό. Η έκφραση της ενότητος της Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπος, και αν υπάρχουν διαφορές και προβλήματα, το πρόσωπο και η θέση του Επισκόπου ενώνει τα διεστώτα. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της αρχής αυτής: Υπάρχουν πολλά χαρίσματα στην Εκκλησία. Π.χ. είναι κάποιος καλός κήρυκας του λόγου, πράγμα καλό και χρήσιμο για την Εκκλησία. Άν αυτός ο καλός χρήστης του λόγου, αποκόψη το χάρισμά του από την Εκκλησία και το χρησιμοποιήση αυτόνομα, τότε κινδυνεύει να πέση σε αίρεση. Τό ίδιο κινδυνεύει να πάθη όποιος έχει άλλα χαρίσματα, π.χ. προσευχής, ελεημοσύνης, μοναχισμού κλπ., και θελήσει να αυτονομήση το χάρισμά του από την Εκκλησία. Ο κ. Ιερώνυμος υπεγράμμισε και ποιό είναι το “φάρμακο” για τον κίνδυνον αυτόν της αιρέσεως: Τό μυστήριο της θείας Ευχαριστίας’ για να λάβουν αξία τα χαρίσματα αυτά, πρέπει να εκκλησιοποιηθούν, να περάσουν από την Αγία Τράπεζα’ η θεία Ευχαριστία χρησιμοποιεί τα χαρίσματα αυτά για το καλό του ανθρώπου και της κοινότητος. Υπεύθυνος, όμως, του μυστηρίου αυτού είναι ο Επίσκοπος’ αυτός έχει την ευθύνη ώστε τα χαρίσματα αυτά να εκκλησιοποιούνται.

Ο Σεβασμιώτατος Θηβών κ. Ιερώνυμος έδωσε την ευχή να έχη ο εορτάζων δύναμη και υπομονή να αυξήση τα προσόντα και χαρίσματά του, να κάνη πράξη και να παραδειγματίζη τον λαό, και κατέχοντας την θέση αυτή στο κέντρο της Τοπικής Εκκλησίας, να κατευθύνη τα χαρίσματα των Χριστιανών προς ωφέλεια των πιστών.

Καί κατέληξε, ο άγιος Θηβών, ότι όσοι έχουμε την ιδέα ότι κάτι είμαστε –μοναχοί, κήρυκες, ελεήμονες, ασκητές, κλπ.– να πλησιάζουμε τον Επίσκοπο και να λέμε "ιδού τα παιδιά σου και τα χαρίσματά τους’ στα παραδίδουμε, χρησιμοποίησέ τα όπως νομίζεις για το καλό της Εκκλησίας".

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τούς δύο Αρχιερείς, τον άγιο Θηβών αλλά και τον άγιο Καστορίας, ο οποίος είχε μιλήσει σχετικά κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Τόνισε και ο ίδιος με την σειρά του τον ενοποιητικό χαρακτήρα του επισκοπικού βαθμού, αναφέροντας τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, λέγοντας μάλιστα ότι για την Ορθοδοξία δεν υπάρχει διάκριση στρατευόμενης και θριαμβεύουσας Εκκλησίας. Η Εκκλησία διαθέτει όντως πολλά χαρίσματα, τα οποία εκδηλώνονται κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, αλλά και σε όλη την εκκλησιαστική ζωή, εφόσον μάλιστα στην Εκκλησία δεν υφίσταται ιδεαλισμός ή ματεριαλισμός.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά γιατί δέχθηκε τις ευχές του λαού για την εορτή του, διότι ήδη έκλεισε επτά χρόνια επισκοπικής διακονίας στην Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κατά τα οποία γεύθηκε και την χαρά και την λύπη, την κοινότητα και την σταυρική μοναξιά.

Αναφερόμενος δέ στην προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών, υπεγράμμισε την αλήθεια των λεγομένων και την δυσκολία της έκφρασης αυτής της ενότητος, καθότι το ποίμνιο του Επισκόπου είναι λογικό και εκφράζει ποικιλοτρόπως την ελευθερία της επιλογής την οποία έχει, γι’ αυτό η ποιμαντική διακονία είναι σταυρική.

Αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήση τις ευχές των πανηγυριζόντων και να εκφράση την συγκίνησή του για την εθελοντική βοήθεια που προσφέρουν μιά πλειάδα Ναυπακτίων για τα έργα που εκτελεί η Ι. Μητρόπολη και τα Ιδρύματα. Ευχαρίστησε ακόμη το “Ναύπακτος εέ” που κάλυψε και καλύπτει όλες τις εκδηλώσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Τόνισε ότι το έργο του Επισκόπου είναι η ομολογία της πίστεως, η κατήχηση και η ποιμαντική καθοδήγηση, και γι’ αυτό και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στις εκλογές, αλλά και οι άρχοντες να σέβονται τούς εκκλησιαστικούς θεσμούς για το καλό της κοινωνίας.

Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες στούς Συνδέσμους Αγάπης των τριών Ενοριών της Ναυπάκτου, οι οποίοι εφέτος πρόσφεραν το γεύμα ως δώρο στον εορτάζοντα.

  • Προβολές: 1562

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance