Γεγονότα καὶ Σχόλια: Δείκτης ωριμότητος - Φόβος και αγάπη

Δείκτης ωριμότητος

Ο τρόπος που διαβάζουμε ένα κείμενο έχει άμεση σχέση με την πνευματική μας ωριμότητα’ το που στεκόμαστε και το τί ζητάμε από αυτό, μπορεί να αποτελέση ένα δείκτη χρήσιμο για την έρευνα του εαυτού μας. Ο δείκτης αυτός μπορεί να μάς υποδείξη τις προθέσεις, αλλά και τις αιχμαλωσίες της ψυχής μας’ μπορεί να ελέγξη την βαθύτητα της σκέψης, το αν μένουμε στην επιφάνεια ή προχωρούμε στο βάθος των γεγονότων και των συναισθημάτων.

Κάποτε σχολιαζόταν πικρόχολα το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν αγαπούμε το διάβασμα. Προβαλλόταν, μάλιστα, τότε ως πρότυπο ο Ευρωπαίος τουρίστας ο οποίος παντού (στο λεωφορείο, στή στάση, στην παραλία) είχε στα χέρια του ένα βιβλίο τσέπης και διάβαζε. Τό τί, βέβαια, διάβαζε, δεν μάς απασχολούσε. Πάντως, διάβαζε και μάς έκανε να αισθανόμαστε άσχημα που και εμείς δεν είμασταν τόσο πνευματικά ανεβασμένοι, όπως αυτός, αφού δεν είχαμε την καλή συνήθεια της “εν παντί τόπω” ανάγνωσης βιβλίων.

Στίς μέρες μας το ιδανικό του διαβάσματος των βιβλίων έχει γενικώς ατονίσει, διότι τώρα υπάρχει το διαδίκτυο με τα ηλεκτρονικά περιοδικά και την πρόσβαση σε κείμενα ποικίλου περιεχομένου και κάθε επιπέδου. Πνευματικά ανεβασμένος δεν θεωρείται πλέον ο τουρίστας που διαβάζει βιβλία τσέπης, αλλά αυτός που μπορεί να ταξιδεύη στο διαδίκτυο εφοδιασμένος με τις κατάλληλες διευθύνσεις.

Πάντως, είτε μιλάμε για βιβλία είτε για σελίδες στο διαδίκτυο ο τρόπος που διαβάζουμε είναι ένας δείκτης πνευματικής ωριμότητος.

Φόβος και αγάπη

Ελεύθερος σκοπευτής ή ελεύθεροι σκοπευτές αναστάτωσαν την αμερικανική πρωτεύουσα. Οι αμερικανοί ένιωσαν πάλι ότι δεν είναι ασφαλείς στο απέραντο Κράτος τους. Τά πυραυλικά και αντιπυραυλικά συστήματα δεν τούς σώζουν από τούς παρανοϊκούς συμπατριώτες τους ή τούς αλλοδαπούς τρομοκράτες, που με μικρά όπλα, καλά κρυμμένοι σε καίρια σημεία πολυσύχναστων περιοχών, σκορπούν τον θάνατο.

Είναι, πάντως, χρήσιμο και εμείς να σκεπτόμαστε ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει καμμιά αποτελεσματική ανθρώπινη ασφάλεια ακόμη και στο ισχυρότερο Κράτος. Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να αποδειχθή ένα πανέξυπνο αιμοβόρο θηρίο, χωρίς φραγμούς, χωρίς αναστολές, που μπορεί να επινοήση πολλούς τρόπους για να βλάψη τούς συνανθρώπους του.

Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μάς οδηγεί σε τρόμο και ανασφάλεια. Τό “στερέωμά” μας είναι ο Χριστός, η πίστη στο πρόσωπο Του. Αυτός μάς δίνει σιγουριά και ειρήνη. Αυτός, επίσης, δεν μάς αφήνει να ξεχάσουμε ότι μέσα και στον πιό σκληρό άνθρωπο έχουν σπαρεί τα σπέρματα της αγάπης και ότι η αληθινή αγάπη, που επεκτείνεται και στούς εχθρούς μας, “έξω βάλλη τον φόβο”.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1596

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance