Νέος Μητροπολίτης Εδέσσης ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ

Τέσσερεις νέοι Μητροπολίτες εξελέγησαν από την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 11 Οκτωβρίου ε.έ. Πρόκειται για τούς Σεβ. Μητροπολίτας Νέας Σμύρνης κ. Συμεών Κούτσα, Κερκύρας κ. Νεκτάριο Ντόβα, Γλυφάδος κ. Παύλο Τσαούσογλου και Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η εφημερίδα μας θα κάνη ιδιαίτερη αναφορά στον νέον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, επειδή είναι πνευματικό τέκνο και εκκλησιαστικό ανάστημα δύο μεγάλων εκκλησιαστικών μορφών του δευτέρου μισού του 20ου αιώνος, του αειμνήστου π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου και του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης κυρού Καλλινίκου Πούλου (οι δύο αυτοί εκκλησιαστικοί άνδρες υπήρξαν φίλοι μεταξύ τους, είχαν ταύτιση απόψεων και καθημερινή επικοινωνία). Επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ ήταν πνευματικός αδελφός και συνεργάτης με τον Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, όταν και οι δύο υπηρετούσαν ως Ιεροκήρυκες στην Έδεσσα επί εποχής του Καλλινίκου.

Στούς δύο αυτούς μεγάλους άνδρες, τον Εδέσσης Καλλίνικο και τον Αρχιμ. Επιφάνιο, αναφέρθηκε ο κ. Ιωήλ στην ομιλία του, αλλά και ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του, εκθειάζοντας τα χαρίσματά τους και την αγιωσύνη τους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ μετά την κοίμηση των δύο πνευματικών του πατέρων και προστατών και την αποχώρηση του κ. Ιεροθέου από την Έδεσσα, για γνωστούς λόγους, έμεινε στην Μητρόπολη Εδέσσης και υπηρέτησε τον λαό ως λειτουργός, ιεροκήρυξ και πνευματικός, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της πνευματικής εργασίας στην Μητρόπολη Εδέσσης. Όπως είπε και στον λόγο του, βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές και σκεπτόταν ακόμη και την αποχώρηση από την ενεργό δράση, αλλά συμβουλεύθηκε σοφούς, αγιασμένους πνευματικούς, τον Γέροντα Παΐσιο στο Άγιον Όρος και έναν ακόμη Γέροντα της Μακεδονίας, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να μείνη στην υπηρεσία του λαού, στην Μητρόπολη που τον έταξε ο Θεός.

Μετά την εκδημία του κυρού Χρυσοστόμου εξελέγη στην Μητρόπολη Εδέσσης με εξήντα μία (61) ψήφους, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος συνυποψήφιοί του έλαβαν μόλις από μία (1) ψήφο (!) για μιά Μητρόπολη μεγάλη και ζηλευτή, την Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Συγχρόνως είχε παλλαϊκή στήριξη, από όλες τις Αρχές, όλους τούς φορείς και όλα τα στρώματα του λαού.

Θεωρούμε ταπεινά ότι αυτό ήταν ευλογία του μακαριστού Εδέσσης Καλλινίκου. Όργανα με τα οποία εκφράσθηκε αυτή η ευλογία είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος και οι άγιοι Αρχιερείς της Ιεραρχίας, εξαιρέτως δέ ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος εκτός των άλλων, μίλησε με τα θερμότερα λόγια προς κάθε κατεύθυνση για τον συν-αδελφό του και άλλοτε συνεργάτη του, π. Ιωήλ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ εκτός από δόκιμος Ιεροκήρυξ και Πνευματικός έχει και το χάρισμα της υμνογραφίας.

Έτσι, τιμήθηκε η τριακονταετής αθόρυβη προσφορά του Ιεροκήρυκος της Επαρχίας, και μάλιστα της παραμεθόριας Επαρχίας, ο οποίος όμως πολιτεύτηκε με εκκλησιαστικό φρόνημα, το οποίο είχε κληρονομήσει από αγίους Εκκλησιαστικούς άνδρες, τον Εδέσσης κυρό Καλλίνικο και τον Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.

Αρχ. Κ.Ε.Γ.

  • Προβολές: 1520

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance