Κύριο θέμα: Ο ασκητικός πρόλογος των Χριστουγέννων - Το “Σαραντάμερο” στη μνήμη και στο παρόν

Η περίοδος της Τεσσαρακονθήμερης Νηστείας των Χριστουγέννων είναι μιά πολύ χαρακτηριστική περίοδος, η οποία για ορισμένους Χριστιανούς είναι εμπλουτισμένη με έντονα λειτουργικά βιώματα, εντονότερα ακόμη και από τα βιώματα της Μ. Τεσσαρακοστής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο Σαρανταλείτουργο, που τελείται κατά παράδοση και στις τρείς κεντρικές ενορίες της Ναυπάκτου, αλλά και σε κάποιες άλλες ενορίες της Ναυπακτίας, παρά τις “τεχνικές” δυσκολίες που κάποιες από αυτές αντιμετωπίζουν, λόγω του μικρού αριθμού κατοίκων που απέμεινε σ’ αυτές.

Εκτός από το Σαρανταλείτουργο την περίοδο αυτή η Εκκλησία ετοιμάζει το λαό της για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας ως κατάλληλα μέσα την άσκηση της νηστείας, αλλά και την κατάλληλη υμνολογία. Από την 21η Νοεμβρίου -εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου- αρχίζουν οι Καταβασίες των Χριστουγέννων, οι οποίες με την μελωδία τους, αλλά και τα νοήματα που εγκατέσπειρε σ’ αυτές ο Κοσμάς ο μελωδός, δίνουν γεύσεις από την πνευματική τράπεζα των Χριστουγέννων και ερεθίζουν την πνευματική επιθυμία για την απόλαυση της μεγάλης γιορτής.

Στή σελ. 5, στα Ναυπακτιακά Ιστοριογραφήματα, δημοσιεύουμε κείμενο του κ. Γ. Βαρδακουλά με τις αναμνήσεις του από το “Σαραντάημερο”, οι οποίες, εκτός των άλλων, περιγράφουν τις υποδομές της ευσέβειας του λαού της Ναυπάκτου. Τό φώς αυτής της ευσέβειας ζή ακόμη, βέβαια οι μαθητές δεν τρέχουν, όπως τότε τή νύχτα, πρίν από τούς Ιερείς στο Ναό, για να τούς διακονήσουν, πρίν πάνε στο σχολείο...

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2196