Κύριο θέμα: Απολογισμός των Ιδρυμάτων της πόλεως - Μνήμη Ευεργετών

Η Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένη στούς Ευεργέτας - Δωρητές της Ναυπάκτου. Η ετήσια καθιερωμένη αυτή μνήμη των Ευεργετών που γίνεται κατά τον μήνα Δεκέμβριο, εντάσσεται μέσα στην όλη ατμόσφαιρα των εορτών των Χριστουγέννων, που είναι ατμόσφαιρα φιλανθρωπίας και προσπάθειας εξόδου από τον ατομισμό και την φιλαυτία.

Τό πρωΐ τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, και το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων Ευεργετών, ήτοι Σεραφείμ, Χριστοφόρου και Δαμασκηνού των Αρχιερέων, Ανδρέα Ανδρεόπουλου, Ανδρέα Τσάρα, Νικολάου Τσάρα, Ανδρέα Κοζώνη, Κωνσταντίνου Κοζώνη, Γεωργίου Καπορδέλη, Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη-Νόβα, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημητρίου Ασημακοπούλου, Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, Επαμεινώνδα Αρβανίτη, Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθυμίου Βαρδακουλά, Λεωνίδα και Πολυξένης Τσώνη, Αλτάνης Φλωροπούλου, Αθηνάς Πλατή, Λάμπρου Τζαβέλλα, Ιωάννου Φούτζηλα, Λεωνίδα Χαραλάμπους, Παρασκευής Γαρμανή, Βασιλικής Ξανθοπούλου και Ιουλίας Κοζώνη.

Εν συνεχεία στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων, Κληροδοτημάτων της Πόλεως. Στό Προεδρείο παρακάθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης και Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Κωνσταντίνος Κονίδας, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου, κ. Απόστολος Ζορμπάς, ο κ. Νοχός, και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα, κ. Γιάννης Ράπτης.

Ο Σεβασμιώτατος κατ’ αρχάς ευχαρίστησε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων στα οποία προεδρεύει, τις γραμματείς και τον νομικό Σύμβουλο για τις υπηρεσίες τους, καθώς επίσης τούς κ. Γ. Κολοβό, Λαγαρό, Γερ. Κουταβά και τον Πρωτ. π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη για την εθελοντική τους προσφορά και βοήθεια κυρίως στην ανέγερση του Ξύκειου Κέντρου.

Εν συνεχεία παρουσίασε ξεχωριστά για κάθε Ίδρυμα τον Απολογισμό του 2002:

Τό Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους πραγματοποίησε εργασίες ανακαίνισης της Αιθούσης συνολικού κόστους 73.285 - (25.000.000 δρχ.). Στό έργο αυτό πρόσφεραν εθελοντικά οι Μηχανικοί της πόλεως Ι. Κοργιαλάς, Σπ. Μανωλόπουλος και Β. Βούκλιζας, τούς οποίους ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος.

Γιά το έτος 2003 έχουν προϋπολογισθή 102.000 - (35.000.000 δρχ.) για πυροπροστασία σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη, εξαερισμό, ψευδοροφή, κλιματισμό και εσωτερική ανακαίνιση της Αιθούσης.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης αναφέρθηκε στην βράβευση του Ιδρύματος ως του αποδοτικοτέρου Εθελοντικού Οργανισμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας (βλ. ρεπορτάζ), στο πρόβλημα αξιοποίησης της οικίας Παπαχαραλάμπους και του οικοπέδου τριών στεμμάτων που βρίσκεται στις παρυφές της πόλεως. Γιά την αξιοποίηση της ακίνητης αυτής περιουσίας του Ιδρύματος έχουν γίνει ερωτήματα στο Υπουργείο ώστε το Ίδρυμα να μή ζημιωθή.

Σχετικά με το Καπορδέλειο Ίδρυμα, ανέφερε την πρόοδο των έργων στο Ξύκειο-Καπορδέλειο Γηροκομείο το οποίο ανεγείρεται με προσφορά του ομογενούς κ. Ιωάννη Ξύκη. Τό έργο αυτό πνοής και οραματισμού προοδεύει κανονικά, αν και βρίσκεται σε εκκρεμότητα, για λόγους γραφειοκρατικούς, η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Γιά τις μέχρι στιγμής εργασίες ο κ. Ξύκης πρόσφερε 348.800 - (118.860.000 δρχ.) τα οποία έχουν ήδη απορροφηθή.

Επίσης αναφέρθηκε στα Ιδρύματα Ανδρέα Τσάρα, Ανδρέα Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημ. Ασημακοπούλου.

Γιά το Ίδρυμα Αθανασιάδη Νόβα ανέφερε πώς η τοκοφορία δεν αποδίδει αρκετά χρήματα, γι’ αυτό και δεν έχει δυνατότητα το Ίδρυμα να δώση υποτροφίες, πέρα από ορισμένες αναγκαίες χορηγίες. Γιά τον λόγο αυτό το Δ.Σ. του Ιδρύματος προσανατολίζεται στην αγορά ακινήτου και θα εισπράττη τα έσοδα από τα ενοίκια.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίση πώς για κάθε απορία, ένσταση, ερώτηση μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, ώστε να δίδεται η κατάλληλη λύση.

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε εν συνόψει τα προβλήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα σχετικά με τα Ιδρύματα, δηλαδή:

  1. Η αξιοποίηση των δύο οικοπέδων του Παπαχαραλαμπείου Ιδρύματος,
  2. Τό πρόβλημα της αξιοποίησης του δευτέρου ορόφου του Κληροδοτήματος Ανδρέα Κοζώνη, για το οποίο υπάρχουν διάφορες προτάσεις, ενώ αναμένεται και η πρόταση από τον Δήμο.
  3. Η εφαρμογή της απόφασης του Εφετείου για την προικοδότηση νέων γυναικών, μετά την αλλαγή του σκοπού του Κληροδοτήματος Ανδριοπούλου.
  4. Η χρήση του κτηρίου Τσώνη, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο πρέπει να δοθή αποκλειστικά για πολιτιστικό κέντρο, και η εκκρεμότητα της διάθεσης των εσόδων από κτήμα του ιδίου Ιδρύματος.

Εν συνεχεία ο κ. Γιάννης Ράπτης, πρόεδρος του Κληροδοτήματος Κολοκύθα, παρουσίασε τον απολογισμό, τον προϋπολογισμό και το ιστορικό του Ιδρύματος, και ανέφερε τα πρόσωπα που θα λάβουν τις υποτροφίες εφέτος προκειμένου να μετεκπαιδευτούν στο εξωτερικό. Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος αυτού είναι οι Γ. Τούμπανος, Παύλ. Παναγιωτόπουλος, Κούλη Τσολοδήμου, Αν. Χατζής, Θ. Ζησιμόπουλους και Β. Βλαχογιάννης.

Ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις, διευκρινίσεις και η επίδοση των υποτροφιών στούς δικαιούχους, οι οποίοι για φέτος ήσαν:

Ίδρυμα Γαβριήλ Οικονόμου. Ποσόν υποτροφίας κατ’ άτομον 440,21 - (150.000 δρχ.). Δικαιούχοι: από το 1ο Τ.Ε.Ε.: Σπυρίδων Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Κόνιαρης, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Θεόδωρος Καρναχωρίτης, Δημήτριος Βλαχογιάννης, Μάρκος Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος. 2ο Τ.Ε.Ε.: Κωνσταντίνος Κατσαγάννης.

Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα. Ύψος υποτροφίας κατ’ άτομον 2.201,3 - (750.000 δρχ.). Δικαιούχοι: συνέχισαν να λαμβάνουν την υποτροφία οι Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Αθανάσιος Μπισμπίκης, Σπυρίδων Βελαώρας, Παναγιώτης Ζάρρας, και έλαβαν για πρώτη φορά οι Ιωάννης Κυρίτσης και Φοίβος Σύψας.

Κληροδότημα Ανδρέου Κοζώνη. Ύψος οικ. ενίσχυσης 88,04 - (30.000 δρχ.) μηνιαίως για όλη την σχολική χρονιά. Δικαιούχοι Παναγιώτης Νικολόπουλος από το 1ο Γυμνάσιο και Νικόλαος Μπερτσιάς από το 1ο Λύκειο.

Ίδρυμα Χαρ. Κολοκύθα: ύψος υποτροφίας 7.043,28 - (2.400.000 δρχ.) κατ’ άτομον, για ένα ημερολογιακό έτος. Δικαιούχοι οι Δέσποινα Σπ. Πάνου και Πηνελόπη Α. Βουτσινά.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος η διαχείριση των Ιδρυμάτων είναι επίπονη και κοπιαστική δουλειά και για τον ίδιο και για τα μέλη, αλλά είναι ευχάριστο να βλέπη κανείς να αποδίδουν για τον σκοπό που ιδρύθηκαν και να ευεργετήται έτσι ο λαός και κυρίως οι νέοι της πόλεως.

Γενικά, η ημέρα μνήμης και ευχαριστιών προς τούς Ευεργέτες και Δωρητές είναι μιά ευχάριστη ημέρα για την πόλη της Ναυπάκτου. Από την ενημέρωση φάνηκε πώς τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της πόλεως βρίσκονται σε καλή προοπτική και αξιοποιούνται για το καλό των πολιτών. Στήν ομαλή και αποδοτική λειτουργία τους έχει συμβάλει καθοριστικά και ο καθορισμός αυτής της ημέρας μνήμης και δημόσιου απολογισμού των Ιδρυμάτων.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1601

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance