Γεγονότα καὶ Σχόλια: Ο εθισμός στην ασχήμια - Δώρα με νόημα

Ο εθισμός στην ασχήμια

Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να αποκτήσουμε εμείς την δόξα της θεότητας. Προσέλαβε από την Παναγία Μητέρα Του τή φύση μας, παθητή και θνητή, για να της μεταδώση ζωή και αφθαρσία, για να την επαναφέρη στο πρωτόκτιστο κάλλος. Ο Ίδιος χαρακτηρίζεται από τούς προφήτες και τούς υμνωδούς της Εκκλησίας μας ως “ο ωραίος κάλλει παρά τούς υιούς των ανθρώπων”.

Αυτό το θεανδρικό κάλλος όμως δεν αρέσει σε όλους τούς “υιούς των ανθρώπων”. Είναι φώς που ελέγχει τα πονηρά έργα. Η απόλαυσή του προϋποθέτει φωτισμό όλων των σκοτεινών περιοχών της ψυχής με το φώς της μετάνοιας. Είναι κάλλος που κινεί την επιθυμία, όταν αυτή έχει απαλλαγεί από την έλξη των γήινων παθών. Όσοι δεν είμαστε σε μιά τέτοια ευλογημένη κατάσταση χωριζόμαστε, απέναντι στο ελεγκτικό κάλλος του Θεού, σε δύο γενικές κατηγορίες: Ή ζούμε μιά συμβατική χριστιανική ζωή, με κάποια επιπόλαια “καλά συναισθήματα” και κάποιες επιφανειακές “ωραίες σκέψεις” ή αντιστρατευόμαστε σε όλα τα επίπεδα του βίου και της πολιτείας μας την “καλή λίαν” δημιουργία του Θεού.

Κάποιοι, λοιπόν, όπως φαίνεται, αγαπούν με ιεραποστολικό ζήλο την καταστροφή κάθε ωραίου, όπου αυτό υπάρχει, ακόμη και από τις ψυχές των παιδιών. Ορισμένοι, ίσως, θα χρακτήριζαν τον ζήλο τους όχι μόνο “ιεραποστολικό”, αλλά και εμπορικό, αφού εκδηλώνεται με προκλητικό τρόπο στα ράφια των καταστημάτων που πωλούν παιδικά παιχνίδια. Γιατί από εκεί, με τα παιχνίδια που προωθούν στην αγορά, προσπαθούν να εθίσουν τα μικρά παιδιά στην ασχήμια ή να μεταδώσουν στον σχηματιζόμενο ψυχισμό τους την “τρομολαγνεία”, την παράλογη και αφύσικη αγάπη του τρόμου. Έτσι, πρίν από λίγο καιρό, είδαμε ανάμεσα στα άλλα παιχνίδια “νεκρές κούκλες”, μορφές παγερές -που δεν είχαν βέβαια καμμιά σχέση με τα “νεκρικά πορτρέτα του Φαγιούμ”- και ακόμη αντικρίσαμε άγριες μορφές μαγισσών και μάγων, με μάτια που περιστρέφονταν και λαμπίριζαν, προκαλώντας τον τρόμο.

Οι άνθρωποι που προωθούν αυτά τα προϊόντα στην αγορά ίσως έχουν διαπιστώσει ότι στις μέρες μας η ομορφιά έχει βρεί καταφύγιο μόνο στις ψυχές των μικρών παιδιών, γι’ αυτό επιχειρούν και από εκεί να την εξοβελίσουν. Οι γονείς έχουν ιερή υποχρέωση με ανύστακτη προσοχή να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτήν την δαιμονική εισβολή της ασχήμιας.

Δώρα με νόημα

Τά Χριστούγεννα έχει “καθιερωθεί” ως η γιορτή των δώρων. Τό μεγάλο δώρο που δόθηκε σ’ όλο το ανθρώπινο γένος είναι ο “Υιός της Παρθένου”. Γι’ αυτό σάν ελάχιστο “κοσμικό αντίδωρο” σ’ αυτή τή μεγάλη δωρεά συνηθίζουν οι χριστιανοί -κυρίως στις δυτικές κοινωνίες- να προσφέρουν δώρα, πρωτίστως στα παιδιά.

Ως “δυτικοποιημένη” κοινωνία έχουμε προσλάβει αυτήν τή συνήθεια, η οποία δεν είναι κακή. Άς προσέξουμε όμως τα δώρα που θα δώσουμε στα μικρά παιδιά. Άς είναι δώρα με νόημα. Ανάμεσά τους καλό θα είναι να υπάρχη και κάποιο βιβλίο, που θα τούς θυμίζει τα κοσμοσωτήρια γεγονότα των ημερών.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1583

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance