Ομιλία σε νέους της Θεσσαλονίκης: “Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία”

Η αφίσσα έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Συκεών Θεσσαλονίκης έγραφε:

“Η Ενοριακή Νεανική Εστία Ι. Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών σάς προσκαλεί στην Γ' Σύναξη Νέων, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ώρα 18.45. Θέμα "Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία", ομιλητής Σεβ. Ιερόθεος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

"...Η Εκκλησία θεωρείται και είναι πνευματικό θεραπευτήριο...", "...Η ανάπτυξη της ψυχολογίας είναι μιά ορθόδοξη αναζήτηση στον αιρετικό χώρο της Δύσης"κ, "...Είναι φοβερό να έρχεται κανείς στή Εκκλησία και αντί να βρίσκη θεραπευτές - γιατρούς να βρίσκη σερβιτόρους και στοχαστές...", "...Εάν η ηδονή γέννησε τον πόνο, τώρα πρέπει ο άνθρωπος με την εν Χριστώ βίωση του πόνου να ξεπεράση την ηδονή... με τή βίωση της πνευματικής ηδονής που συνίσταται στην ανάπτυξη των εσωτερικών αισθήσεων...", "...ακόμη και σωματικές ανωμαλίες και ασθένεεις, που είναι αποτελέσματα των ενεργειών των κακών λογισμών, θεραπεύονται...", "Οι πνευματικοί-θεραπευτές δεν παραβιάζουν την ελευθερία των πνευματικών τους παιδιών... δεν έχουν τή διάθεση να αποκτήσουν οπαδούς... τούς βοηθούν να αποκτήσουν καλόν οφθαλμό και στην συνέχεια τούς αφήνουν να πορεύονται στον δρόμο τους..."”.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις από τα βιβλία και τα κείμενα του Σεβασμιωτάτου, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τις αναζητήσεις των νέων της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπους, “λαχτάρησαν απ’ την ψυχή τους”, όπως ανέφερε ο Εφημέριος π. Στυλιανός Βότσης, και κάλεσαν τον Σεβασμιώτατο στην σύναξή τους να αναπτύξη διά ζώσης τα θέματα αυτά.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε συνοπτικά και περιεκτικά την διδασκαλία των Πατέρων, της Εκκλησίας μας, για την Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία, αναφερόμενος σε πέντε κύρια σημεία, τα οποία πρέπει να γνωρίζη κανείς για να κατανοήση την Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία.

α) Ο άνθρωπος αποτελεί θετικό δημιούργημα του Θεού, πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή Του και είναι το συναμφότερον, ψυχή και σώμα. β) Πώς λειτουργούσε ο άνθρωπος προπτωτικά και πώς συμπεριφέρεται μεταπτωτικά. Πρός της πτώσεως το σώμα τρεφόταν από την ψυχή και η ψυχή από το Άγιον Πνεύμα, που είναι ψυχή της ψυχής, ενώ μετά την πτώση η ψυχή τρέφεται από το σώμα και το σώμα απομυζά από το περιβάλλον. γ) Τό πρόβλημα του θανάτου, ο οποίος υπάρχει από την γέννησή μας στον οργανισμό μας, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και γεννά την φιλαυτία την μητέρα όλων των παθών. δ) Η ασθένεια και η θεραπεία της τριμερούς της ψυχής: λογιστικού - επιθυμητικού - θυμικού. ε) Ο συνδυασμός μυστηρίων και ασκήσεως. Μυστήρια και άσκηση δεν νοούνται –ορθοδόξως– έξω από την Εκκλησία.

Συμπερασματικά υπεστήριξε πώς υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας - Χριστολογίας - Εκκλησιολογίας - εσχατολογίας.

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τούς νέους, στις οποίες απήντησε ο Σεβασμιώτατος, σε όσες βεβαίως του επέτρεψε ο χρόνος, αφού αμέσως μετά ταξίδεψε οδικώς για την Αθήνα.

Μερικές από τις ερωτήσεις ήταν: - Όσα μάς παραθέσατε απαιτούν επίπονη διανοητική προσπάθεια; Καί αν ναί, πώς θα ανταποκριθούν όσοι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα διανοητικά προσόντα ή δεν τούς επέτρεψαν οι συνθήκες να τα καλλιεργήσουν; - Δέν πρέπει να αναγνωρίζουμε την προσφορά του ψυχιάτρου, αφού βοηθούν στην απάλυνση του πόνου και την αποφυγή της απελπισίας; - Πώς θεραπεύεται ένας νέος που το περιβάλλον του έχει δημιουργήσει δύσκολα ψυχολογικά προβλήματα; - Μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο θεραπεία, αλλά ανακαίνιση; - Άν τα πάθη έχουν την αιτία τους στην απομύζηση της ψυχής από το σώμα και στην φθαρτότητα του σώματος, τότε που ενεργεί ο διάβολος; κ.ά.

Ο π. Στυλιανός απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Σεβασμιώτατο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη, την ικανοποίηση και την ευχαριστία εκ μέρους των ενοριτών και ιδιαιτέρως των νέων της Ενορίας του. Ζήτησε δέ τις ευχές του Σεβασμιωτάτου: “Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε, η ομιλία σας να γίνει νοοτροπία και βίωμά μας στην καθημερινή μας σχέση με τον Τριαδικό μας Θεό διά της Εκκλησίας”.

Α.Κ.

  • Προβολές: 1545

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance