Εἰδήσεις Δεκεμβρίου 2002

Τήν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε Ειρηνική Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνας του Θεοβαδίστου Όρους Σινά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος συνοδευόμενος από τούς Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιο, Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Θεολόγο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η Επίσκεψη συνέπεσε με τον τετραήμερο εορτασμό της μνήμης της Αγίας Αικατερίνας (Παλαιό Εορτολόγιο) κατά τον οποίον πραγματοποιήθηκε και Ημερίδα με θέμα “Αγία Αικατερίνη, το κλέος και καύχημα Σινά της Αιγύπτου”, στην οποία λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι ειδικοί καθηγητές και ερευνητές. Τήν Ημερίδα έκλεισε ο Μακαριώτατος, ο οποίος προεξήρχε και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας επί τή μνήμη της Μεγαλομάρτυρος αγίας Αικατερίνας.

***

Πραγματοποιήθηκαν και εφέτος τα Κυριακάτικα Εσπερινά Κηρύγματα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, κατά τα οποία ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την διδασκαλία Πατέρων της Εκκλησίας (αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, Οσίου Βαρσανουφίου) για διάφορα πνευματικά θέματα. Τήν Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ανέπτυξε θέμα σχετικά με τις ιερές εικόνες και την προσκύνησή τους, παρουσιάζοντας τα Πρακτικά της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου και αναλύοντας την εικόνα της Γεννήσεως.

Εκδηλώσεις Δωδεκαημέρου

Η ποιμαντική της Τοπικής Εκκλησίας δεν διακόπτεται ποτέ, απλώς σε μερικές περιόδους γίνεται εντονότερη.

Μία από τις περιόδους εντονότερης δραστηριότητας είναι και αυτή των Χριστουγέννων, του προπαρασκευαστικού Σαρανταημέρου και του εορταστικού Δωδεκαημέρου.

Κατά το Σαρανταήμερο τελούνται καθημερινά πρωϊνές θείες Λειτουργίες στούς τρείς κεντρικούς ενοριακούς Ναούς της πόλεως, και προετοιμάζεται ο λαός με νηστεία, εξομολόγηση, ελεημοσύνη.

Κατά το Δωδεκαήμερο η Ιερά Μητρόπολη προγραμμάτισε και πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις, πέρα βεβαίως από τις πανηγυρικές θείες Λειτουργίες και την όλη εκκλησιαστική λατρευτική ζωή της αγίας αυτής περιόδου:

- Διανομή βοηθημάτων από το Ταμείο Ευποιΐας του Μητροπολίτου, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τούς Συνδέσμους Αγάπης των Ενοριών, - Εκδήλωση για τα παιδιά των Ιερέων, - Τραπέζι εορταστικό για τούς μοναχικά άτομα, - Χριστουγεννιάτικη Εορτή των Κατηχητικών, - Βασιλόπιττα για τούς συνεργάτες της Μητροπόλεως, - Ομιλία για τούς φοιτητές, - Τραπέζι εορταστικό για τούς εργαζομένους σε εξωτερικές εργασίες του Δήμου Ναυπάκτου.

Παραλήψεις

Στό τεύχος 82

Αναδημοσιεύσαμε στο προηγούμενος τεύχος της “Ε.Π.” ένα άρθρο του αειμνήστου Καθηγητού Γεωργίου Παπαζάχου το οποίο είχε δημοσιευθή στο Περιοδικό “Σύναξη”. Λησμονήσαμε όμως να υπενθυμίσουμε στούς αναγνώστες μας πώς ο συγγραφεύς κοιμήθηκε πρόσφατα, και η δημοσίευση αυτή έγινε όχι μόνον για να ωφεληθούμε από τα όσα γράφονται στο άρθρο για τον αγιασμένο Γέροντα Πορφύριο, αλλά και εις μνημόσυνον του πιστού και ευλαβούς Καθηγητού Γεωργίου Παπαζάχου.

Στό τεύχος 81

Νά διορθώσουμε πώς το γεύμα για την εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου ήταν προσφορά και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Ναών της Ναυπάκτου. Επίσης να συμπληρώσουμε την παρουσία αντιπροσωπείας και του 2ου Λυκείου στην εορταστική θεία Λειτουργία.

Ζητούμε συγγνώμη για τις παραλείψεις μας αυτές.

***

Η μικτή Αντιπροσωπεία Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Όρους πραγματοποιούν συναντήσεις με την Κυβέρνηση της Ελλάδος και τούς πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να βρεθή λύση στο κρίσιμο και σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται στο Άγιον Όρος επί τριάντα ολόκληρα χρόνια και έχει σχέση με την Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Η Ι. Μονή έχει διακόψει κάθε σχέση εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με τις υπόλοιπες Ι. Μονές του Αγίου Όρους, έχει δέ στενή σχέση με παρατάξεις Παλαιοημερολογιτών. Η Αντιπροσωπεία έχει σκοπό να ενημερώση τον πολιτικό κόσμο της χώρας για την κατάσταση και για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του θέματος αυτού.

***

Ανεχώρησαν στις 12 Δεκεμβρίου τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Τίμιο Ξύλο και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμιτίσσης, τα οποία προσκύνησαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εκατομμύρια πιστών που περίμεναν υπομονετικά για πολλές ώρες την σειρά τους.

***

Η Δ.Ι.Σ. έστειλε Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά την απόφαση της Πολιτείας να εξαιρέση τούς Κληρικούς από την χορήγηση του επιδόματος “Ειδική Παροχή”, εκφράζοντας την απορία αλλά και την διαμαρτυρία της για την δυσμενή και αδικαιολόγητη αυτή διάκριση εις βάρος του εφημεριακού Κλήρου της Πατρίδος μας.

***

Μετά την δραματική έκκληση του Επισκόπου Μαδαγασκάρης κ. Νεκταρίου και με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, σε συνεργασία με τον Μή Κυβερνητικό Οργανισμό “Αλληλεγγύη”, η Αποστολική Διακονία αναλαμβάνει να σταθή για μιά φορά ακόμη στο λαό της Μαδαγασκάρης. Τά παιδιά της Μαδαγασκάρης υποφέρουν από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου της χώρας, την πείνα και την αρρώστια. Δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό της γρίπης και την πείνα. Η Αποστολική Διακονία παρακαλεί τούς γονείς να αγοράσουν στις άγιες γιορτές των Χριστουγέννων ένα Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο, έκδοση της Αποστολικής Διακονίας, ως δώρο για τα παιδιά τους. Τά έσοδα θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων για τα παιδιά της Μαδαγασκάρης.

***

Νέα Διαθρησκειακή συνάντηση, που διήρκεσε τρείς ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέϊν (10η Συνάντηση Διαλόγου μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού), υπό την αιγίδα του Βασιλιά Χαμάντ Μπίν Ίσα Αλ Χαλίφα. Η Διάσκεψη αυτή γίνεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης και είναι η πρώτη μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

***

Τό Ισραήλ έβαλε στόχο σύμπλεγμα πολυκατοικιών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με σκοπό την κατεδάφισή τους. Μέ αφορμή το γεγονός αυτό το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση για συμπαράσταση με απώτερο σκοπό να διατηρήση και να προστατεύση την ζώσα μαρτυρία της χριστιανικής περιουσίας στον τόπο της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Απευθύνει, επίσης, έκκληση στις ισραηλινές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για κατεδάφιση των κατοικιών.

***

Κατόπιν αιτήματος πολλών αστυνομικών η Θρησκευτική Υπηρεσία με αναφορά της προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών προτείνει την ίδρυση Παρεκκλησίου προς τιμήν του Αγίου Αρτεμίου στο κεντρικό κτίριο της Γ.Α.Δ.Α. Στό κτίριο καθημερινά εργάζονται ή διέρχονται εκατοντάδες άτομα, ακόμη και στις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου, με πολλά δύσκολα και ψυχοφθόρα θέματα και αντικείμενα.

***

Μέ τούς κινδύνους των νέων από τις καταστροφικές λατρείες ασχολήθηκε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Βαρκελώνη της Ισπανίας που συνήλθε με την συμμετοχή αντιπροσώπων 43 Οργανώσεων από 28 ευρωπαϊκές χώρες. Τονίσθηκε από όλους η ανάγκη να ευαισθητοποιηθή ολόκληρη η κοινωνία και ιδιαίτερα το κράτος και η οικογένεια.

***

Μέ αφορμή την δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε ανακοίνωσή της η Ι. Σύνοδος προτείνει την πλήρη κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαγόρευση του κακόπιστου προσηλυτισμού και τον σεβασμό της κοινής συνειδήσεως των Ευρωπαϊκών λαών για την χριστιανική και πνευματική τους κληρονομιά.

***

Πάνω από 211 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 χρόνων εξαναγκάζονται να δουλεύουν και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες. Τό θέμα πήρε δημοσιότητα, όταν ανακαλύφθηκε νιγηριανό πολεμικό πλοίο, το “Etinero”, που μετέφερε δεκάδες παιδιά, που προορίζονταν για πούλημα. Σύμφωνα με την UNISEF, πάνω από 200.000 παιδιά αγοράζονται και πουλιούνται στην Κεντρική και Δυτική Αφρική. Ακόμα και στις πλούσιες χώρες 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 χρόνων, στα οποία πρέπει να προστεθούν και άλλα 11,5 εκατομμύρια έφηβοι από 15 έως 17 ετών, εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Κάθε χρόνο πάνω από 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν, Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί!!

***

Μεγάλο Ιεραποστολικό έργο ασκείται από τον Ορθόδοξο Ιερέα π. Χρυσόστομο Μανάλου στην Σουμάτρα της Ινδονησίας. Συγκεκριμένα έχουν ιδρυθεί οι ναοί του Αγ. Δημητρίου, της Αγ. Αικατερίνης, της Αγ. Ευδοκίας και του Αγ. Νικολάου, το Οικοτροφείο “Άγιος Δημήτριος”, το Κολλέγιο “Αγία Σοφία”, Πολυτεχνική Ακαδημία και το Νηπιαγωγείο “Άγιος Νικήτας”

***

Ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών και φοιτητριών από την Αμερική ανέλαβε το κτίσιμο ενός Γυμνασίου στή Δυτική Κένυα. Ήδη τα κτίρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο αποπεράτωσης.

***

Αδιάκοπη είναι η δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει η Ιερά Μητρόπολη Χόνγκ Κόνγκ. Οργανώθηκε στούς χώρους της Μητροπόλεως από τον π. Φώτιο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ελληνικής καταγωγής ομογενείς. Υπήρξαν και ιθαγενείς που παρακολούθησαν τα μαθήματα αυτά. Πρόσφατα άρχισε να λειτουργή και τμήμα Ρωσικής γλώσσας από μέλος της Ορθόδοξης Κοινότητας, την κ. Λουντμίλα Loginoba. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έκδοση Ορθοδόξων πνευματικών έργων που μεταφράζονται στην κινεζική γλώσσα. Τό μείζον πρόβλημα που απασχολεί έντονα την Ορθόδοξη Κοινότητα είναι η οικοδόμηση Ιερού Ναού για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των Ορθοδόξων πιστών.

***

Η Ιεραποστολική δραστηριότητα στις Φιλιππίνες έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς. Στίς έξι Ιεραποστολικές περιοχές που βρίσκονται στή χώρα λειτουργούν τρείς ιεροί Ναοί (της Θεοτόκου, Αγίας Τριάδος, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) τέσσερα Παρεκκλήσια, καθώς και Ιερά Μονή της Θεοτόκου (γυναικείο μοναστήρι). Σημαντικό έργο αποτελεί και η λειτουργία του Νηπαγωγείου στή νήσο Μασμπάντε, το πρόγραμμα του οποίου παρακολουθούν 200 παιδάκια του τοπικού Ορθόδοξου ποιμνίου.

***

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος βάπτισε πενήντα και πλέον ιθαγενείς από την φυλή των Ζουλού, τούς πρώτος ιθαγενείς της περιοχής Κουαζούλου-Νατάλ που βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Μητροπόλεως. Γεννήθηκε έτσι η πρώτη Ορθόδοξη ενορία με πιστούς ιθαγενείς κατοίκους.

***

Κέντρο της Ιεραποστολικής δραστηριότητας στην Ινδία είναι η Καλκούτα. Οι περισσότεροι των Ινδών ιερέων (10 τον αριθμό) μένουν στην Καλκούτα, συμμετέχουν καθημερινά στις ακολουθίες του ναού, σε σεμινάρια, βοηθούν στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας της Μεταμορφώσεως και εξορμούν στις διάφορες ενορίες που βρίσκονται στην γύρω περιοχή. Καθημερινώς προσφέρεται πρωϊνό ρόφημα σε 200 άπορα παιδιά και κάθε Δευτέρα προσφέρονται τρόφιμα, σαπούνια κ.ά. σε 1000 περίπου άτομα.

***

Νοτίως της Καλκούτας στο Bakeswar βρίσκεται το Ορφανοτροφείο Θηλέων και τελεί υπό την Διεύθυνση της Μοναχής Νεκταρίας Παραδείση. Τό Ίδρυμα στεγάζει 150 κορίτσια, είναι σύγχρονο, μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό. Στό κέντρο του Ιδρύματος υπάρχει ωραίος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ωραίο Αρχονταρίκι με χώρους όπου λειτουργούν ιατρείο και οδοντιατρείο. Δίπλα χτίζεται Τεχνικό Λύκειο και άλλο κτίριο που θα στεγάση την Σχολή Τυφλών.

***

Τά επόμενα 50 χρόνια στην Ευρώπη θα πεθάνουν εξ αιτίας του καπνίσματος 500 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή οκτώ (8) φορές περισσότεροι από όσους έχασαν τή ζωή τους στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο! Τήν απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη έκανε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Χρ. Ρούσσος.

***

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα συνεχώς αυξάνει και σήμερα διαθέτει 30 Ιερείς και 1 Διάκονο, 25 Ιερούς Ναούς, 50 ναούς λασποκαλυβες, 3 Κέντρα Νεότητος, 18 Δημοτικά Σχολεία, 8 Γυμνάσια, 4 Νηπιαγωγεία, 1 Κλινική, 30 Οικοτροφεία, 5 Κέντρα Υγείας και 3 Φάρμες. Στήν Μητρόπολη Ουγκάντας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Αστυνομικών Σχολείο και Ορφανοτροφείο.

***

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ναού της Αγίας Τριάδος και Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής που θα είναι το Καθολικό της Θεολογικής και Παιδαγωγικής Σχολής του Κολουέζι.

Στήν περιοχή της φυλής Νάντι κτίζεται ακόμη ένα Γυμνάσιο, στο Κεσιγκέι, και ένα Δημοτικό στο Τσιμπουκάτι.

Στήν μακρινή περιοχή της Νιάντζας κτίζεται επίσης ένα νέο Γυμνάσιο για τις φυλές Λούο και Λούγια.

Στήν περιοχή των Μασσάϊ αποπερατώθηκε μιά μικρή Πολυτεχνική Σχολή.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1402

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance