Συνοδικά: Από τις Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου Φεβρουαρίου

Συνήλθε υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου την 4η, 5η και 7η Φεβρουαρίου ε.έ., στην τακτική κατά μήνα Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τις Συνεδριάσεις:

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ., εκτός των άλλων, για τον εορτασμό του Ιερού Φωτίου που έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 5 και 6 μηνός Φεβρουαρίου 2003, κατά τον οποίο τιμήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο διαπρεπείς Ιεροκήρυκες και θεολόγοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Ναυπάκτιος Αρχιμ. π. Ιερεμίας Φούντας. Ιδιαιτέρως ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη κοινή συνάντηση που μεταξύ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος εισηγήθηκε το θέμα: "Το εκκλησιαστικόν φρόνημα του Αγίου Φωτίου ως βιωματική και διαχρονική έκφρασις ορθοδόξου ήθους". Ο Μακαριώτατος πρότεινε στην Δ.Ι.Σ., με αφορμή σχετική παρέμβαση Καθηγητού, να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ της Δ.Ι.Σ. και των Καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών. Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα σχέσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των Θεολογικών Σχολών. Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε όπως δύο Συνοδικοί Μητροπολίτες, ήτοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος μελετήσουν το θέμα και προτείνουν στην προσεχή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πρακτικούς τρόπους για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, αφού συνεννοηθούν, ο μεν πρώτος με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο δε δεύτερος με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

 1. Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την επίσκεψη της πολυμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες με πρόσκληση του Ευρωβουλευτού κ. Εμμανουήλ Μπακοπούλου.

Κατά τις συνεδριάσεις της η Δ.Ι.Σ., αποφάσισε (μεταξύ των άλλων):

 • Να αναθέσει στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κορωνείας κ. Παντελεήμονα να καταρτίσει πρόγραμμα για την βελτίωση του Ορθόδοξου Κηρύγματος στους Ιερούς Ναούς, και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον τρόπο εκφωνήσεώς του, το οποίο θα καταθέσει στην Ιερά Σύνοδο.
 • Να αποσταλούν: α) στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν Εκκλησιαστικές Σχολές και β) σε όλες τις Εκκλησιαστικές Σχολές, οι απαντήσεις από την έρευνα την οποία διενήργησε η Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ανάμεσα σε 300 Ιεροσπουδαστές οι οποίοι απήντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως: περί της αντιδράσεως, θετικής ή αρνητικής, των γονέων τους, ως προς την επιθυμία τους να σπουδάσουν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, περί των αιτίων που τους ώθησαν να σπουδάσουν σε Εκκλησιαστικές Σχολές, περί της απόψεώς τους για την Ιερατική Κλίση, περί της εγκαταλείψεως της Ιερατικής Κλίσεως και της απροθυμίας τους να ιερωθούν, περί της προσδοκίας τους για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, περί του ποιός οφείλει να είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στην λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών, περί των σπουδαιοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια των σπουδών, περί της απόψεώς τους για θέματα που δεν θίγονται στις πιο πάνω ερωτήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού.
 • Να αποστείλει έγγραφο στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες σύμφωνα με το οποίο, κατά τις πανηγύρεις των Ιερών Ναών και των Ιερών Μητροπόλεων να προσκαλούνται και να ιερουργούν έως πέντε Αρχιερείς, συμπεριλαμβανομένου και του οικείου Ιεράρχου.
 • Να διοργανωθεί συζήτηση στρογγύλης Τραπέζης για το θέμα της κλωνοποίησης σε κεντρική αίθουσα των Αθηνών.
 • Να πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγύλης Τραπέζης για τον εγκεφαλικό θάνατο σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 • Να πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγύλης Τραπέζης για το θέμα της υποβοηθουμένης ανθρώπινης αναπαραγωγής εντός του μηνός Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής.
 • Να διοργανωθεί Ημερίδα για το ίδιο θέμα (υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή) στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Μάιο.
 • Να αποσταλούν οι Εισηγήσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος για το θέμα της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στα Σχολεία και στο Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.
 • Να διοργανωθεί Συνέδριο για τον Εθνικό μας Ποιητή Κωστή Παλαμά.
 • Να ενισχυθεί οικονομικώς από την Εκκλησία της Ελλάδος το Σχολείο Ελληνικής γλώσσας στη Λιθουανία.
 • Να ορισθούν οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα των οποίων η μνήμη εορτάζεται την 13ην Φεβρουαρίου ως προστάτες της εγγάμου συζυγίας.
 • Προβολές: 1207

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance