Κύριο θέμα: 550 χρόνια από την Άλλωση - Η πολιτεία της Πόλης

Συμπληρώνονται φέτος πεντακόσια πενήντα (550) χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία σήμανε και το ιστορικό τέλος της Ανατολικής Χριστιανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Πόλη, η Πόλη που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία και στην του Θεού Σοφία, έπεσε, όχι όμως και η πολιτεία της (ο πολιτισμός της) η οποία συνεχίζει να εμπνέη εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο. Η καρδιά της Πόλης (η ορθόδοξη θεολογία), τα ιερά της (οι αγίες Τράπεζες της Εκκλησίας μας), οι ήρωές της (οι άγιοι), οι τέχνες της, παραμένουν ζωντανά, αν και σκόρπια πλέον σε μύριες μεριές της υφηλίου.

Κύριο θέμα: 550 χρόνια από την Άλλωση - Η πολιτεία της ΠόληςΓια ορισμένες άλλες εκφάνσεις της πολιτείας της, όπως “το πολιτισμικό μοντέλο”, “η κοινότητα”, “οι διεθνείς σχέσεις”, “η στρατηγική”, “η διπλωματία”, “η διοίκηση”, “η οικονομία” κλπ., γίνονται πολλές συζητήσεις, τόσο για τον βαθμό στον οποίο εξασκούντο κατά την διάρκεια της ζωής της Αυτοκρατορίας, όσο και για τον βαθμό εφαρμογής τους την σήμερον, κατά την οποία δύο άλλες Ενώσεις βρίσκονται εν εξελίξει, αυτή της Ευρώπης και αυτή της Παγκοσμιότητος.

Στο παρόν τεύχος της Ε.Π. δημοσιεύουμε ορισμένα κείμενα που διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα, όπως τα άρθρα και τις μελέτες του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Ένωση της Ευρώπης”, “Το μοντέλο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας”, “Συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στην Ανατολή και στην Δύση (Δ') – Analogia entis – Analogia fidei” και “Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου Πολίτη”, την Ανακοίνωση του Συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα “Αξίες και αρχές για την οικοδόμηση της Ευρώπης”, την Φιλολογική, ιστορική, θεολογική προσέγγιση στο ρωμαίικο έπος του Διγενή, της Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, Φιλολόγου. Για να θυμηθούμε και να εμπνευστούμε.

Α.Κ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2392

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance