Skip to main content

Ο Άγιος Πολύκαρπος στην Ναύπακτο

Εορτάστηκε στην Ναύπακτο η ετήσια μετακομιδή του τιμίου Λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης. Ήταν ένα ευλογημένο τριήμερο, στιγμές του οποίου καταγράφουμε εν συνεχεία.

Το Σάββατο έγινε η υποδοχή του τιμίου λειψάνου έμπροσθεν του Δημαρχείου, απ’ όπου με πομπή μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέσθηκε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροσταντούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, εκφράζοντας και τα αισθήματά του τιμής και αγάπης προς τον Σεβασμιώτατο. Συγχοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας. Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτάνευση του τιμίου λειψάνου, με την συνοδεία των Αρχιερέων, Ιερέων, των Αρχών, της Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής, των παιδιών της Ενορίας και του λαού.

Το βράδυ παρετέθη δείπνο στους προσκεκλημένους Αρχιερείς στο φιλόξενο και παραδοσιακό Ησυχαστήριο του π. Αρσενίου, ο οποίος αποτελεί την ζωντανή ιστορία της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και το στήριγμα πολλών Χριστιανών, λαϊκών και Κληρικών.

Την Κυριακή 22 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξέρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης, κ. Ιγνατίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αισθάνθηκε την ανάγκη να επαινέση τους Σεβασμιωτάτους προσκεκλημένους του για τα χαρίσματά τους με τα οποία διακονούν την Εκκλησία και να τους ευχαριστήση για την αγάπη τους και την ανταπόκριση στην πρόσκληση.

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου στους φιλοξενουμένους, τις Αρχές της πόλεως και τους παράγοντες της εορτής.

Την Κυριακή το απόγευμα ετελέσθη Εσπερινός, μετά Παρακλήσεως και θείου Κηρύγματος, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά.

Την Δευτέρα το πρωΐ τελέσθηκε θεία Λειτουργία, και το βράδυ της ίδιας ημέρας Αρχιερατική νυκτερινή θεία Λειτουργία, σε πανηγυρική και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Έψαλε ο Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου. Η θεία Λειτουργία τελείωσε στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα, και όλος ο παριστάμενος λαός, κατευόδωσε εν πομπή, υπό το φως των κεριών και τους ύμνους των Ιερέων, το τίμιο Λείψανο μέχρι την Ιερά Μητρόπολη, απ’ όπου την άλλη ημέρα ανεχώρησε για την Ιερά Μονή.

Στα πλαίσια του εορτασμού λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης. Εξετέθησαν 160 περίπου φωτογραφίες, σε συγκεκριμένες ενότητες, τις οποίες φωτογραφίες τράβηξαν ο κ. Βασίλειος Βούκλιζας και ο π. Καλλίνικος Γεωργάτος. Επίσης, παρεχώρησαν στην έκθεση αρκετές φωτογραφίες τους ο κ. Παναγιώτης Τσούσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακιωτισσιωτών. Χορηγοί της έκθεσης ήταν ο κ. Β. Βούκλιζας και ο κ. Π. Τσούσης. Η έκθεση που άφησε καλές εντυπώσεις φιλοξενήθηκε στην δημοτική Αίθουσα Ναυπακτία.

Επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου λειτούργησε έκθεση χριστιανικού βιβλίου καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας το εορταστικό τριήμερο, την ώρα που ευλογούσε για τελευταία φορά τον λαό με το τίμιο λείψανο στην πόρτα του Επισκοπείου, μας έδωσε την ευχή να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα που απευθύναμε στον Άγιο αυτές τις ημέρες. Δεν ήσαν λίγοι αυτοί που προσευχήθηκαν για την ειρήνη στην τοπική μας Εκκλησία...

Α.Κ.

  • Προβολές: 2588