Skip to main content

Δήλωση του Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου για το ΤΕΙ Ναυπάκτου

Παρακαλουθώ με λύπη μου την διένεξη, που γίνεται σχετικά με την έδρα του Παραρτήματος ΤΕΙ Ναυπάκτου, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δυστυχώς, χωρίς καν κάποιος να με ενημέρωση προσωπικά, όπως θα έπρεπε, ως Πρόεδρο της Επιτροπής που είχε συγκροτηθή για την δημιουργία Παραρτήματος ΤΕΙ στην Ναύπακτο και εργάσθηκε σωστά προς την ορθή κατεύθυνση με θετικά αποτελέσματα.

Για την ιστορία του θέματος πρέπει να τονίσω τρία σημεία.

Το πρώτο είναι ότι την υπόθεση για την δημιουργία Παραρτήματος ΤΕΙ στην Ναύπακτο κίνησε δραστήρια η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών με τον Πρόεδρό της κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, που κινητοποίησε πολλούς φορείς και παραγόντες. Προσωπικά, συνεργάσθηκα άριστα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, καθώς επίσης συνεργάθηκα και με άλλους φορείς, όπως τον τότε Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κονίδα και τους Δημοτικούς Συμβούλους που μου έδειξαν εμπιστοσύνη.

Έγινε ημερίδα στην Ναύπακτο, η Επιτροπή μας συναντήθηκε με τους Βουλευτάς του Νομού, επισκεφθήκαμε και συζητήσαμε για πολλή ώρα με τον τότε Πρόεδρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τον οποίο και πιέσαμε να προκαλέση την απόφαση της Συνέλευσης, όπως μας έλεγαν από το Υπουργείο, επισκεφθήκαμε (ο υπογράφων, ο τ. Δήμαρχος κ. Κων. Κονίδας, ο κ. Χαρ. Χαραλαμπόπουλος και ο κ. Θωμ. Παναγιωτόπουλος) τον κ. Κλάδη, Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό κλπ. Και όσοι ήταν μαζί μας γνωρίζουν την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε και με ποιά δυνατά επιχειρήματα μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Χαραλαμπόπουλος, αλλά και την διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου ότι θα φροντίση για τα υπόλοιπα, ώστε να κερδηθή η υπόθεση. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρος Ευθυμίου δέχθηκε μόνον εμένα και του μίλησα με θάρρος πολύ, ώστε αργότερα να μου πη ότι το ΤΕΙ στην Ναύπακτο το έκανε για να τιμήση την φιλία μας. Οφείλω να υπογραμμίσω την ουσιαστική προσφορά στο θέμα αυτό του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστου Βερελή.

Τα γράφω όλα αυτά για να τονίσω ότι αν δεν ενεργούσαμε με συντονισμό, αποφασιστικότητα και σχεδιασμό ίσως να μη γινόταν ποτέ πραγματικότητα το όνειρο των Ναυπακτίων. Δυστυχώς όμως αυτή η πείρα δεν αξιοποιήθηκε στην συνέχεια και πληροφορούμαστε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις διαμάχες μεταξύ των διαφόρων φορέων, χωρίς να έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι η Επιτροπή μας όταν συναντήθηκε με τον κ. Κλάδη έκανε λόγο για την εξάρτησή μας από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, γιατί σε αυτό μας παρέπεμψε το Υπουργείο Παιδείας με τα έγγραφά του. Όμως σε κάποια φάση της συζητήσεως μας είπε: «Γιατί δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθή το Παράρτημα Ναυπάκτου στο ΤΕΙ Πατρών; » . Και τότε απαντήσαμε ότι οι συναισθηματικοί μας λόγοι συνδέονται με το Μεσολόγγι με το οποίο ανήκουμε στον ίδιο Νομό, ως Αιτωλοακαρνάνες. Εμείς θέλουμε Παράρτημα ΤΕΙ. Το Υπουργείο μέσα στον σχεδιασμό του ας εξετάση το θέμα αυτό. Εμείς θέλουμε να γίνη Παράρτημα ΤΕΙ στην Ναύπακτο. Το είπαμε αυτό, γιατί υπήρχε η περίπτωση να μη γίνη καθόλου. Είναι δε γνωστή η απόφαση της Κυβέρνησης.

Το τρίτο σημείο είναι ότι απόφαση για Παράρτημα ΤΕΙ στην Ναύπακτο και η υλοποίηση και λειτουργία του περνάει από διάφορα στάδια και έχει πολλές φάσεις, απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω επαρκώς. Το πρώτο στάδιο ήτοι η ένταξη του Παραρτήματος ΤΕΙ στον εθνικό χωροταξικό και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτεύχθηκε. Αν όμως δεν ακολουθήσουν άλλες συντονισμένες προσπάθειες, μπορεί και να αποτύχουμε. Το δεύτερο στάδιο, πολύ βασικό, είναι να επιλεγή από τον Δήμο Ναυπάκτου ο κατάλληλος χώρος και να καθορισθούν οι οικοπεδικές εκτάσεις που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Το τρίτο στάδιο είναι να πιεσθή το Υπουργείο να επιλέξη σε ποιό ΤΕΙ θα ανήκη το Παράρτημα της Ναυπάκτου, αφού έχουν στείλει τις προτάσεις τους, και βεβαίως να δοθή μια γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο, δηλαδή να προβλεφθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων. Το τέταρτο στάδιο είναι να υπογραφή η προγραμματική σύμβαση και να συνταχθή ένα κτιριολογικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΕΙ που θα επιλεγή από το Υπουργείο, για να αρχίση η λειτουργία του το 2005 ή νωρίτερα.

Επομένως, αντί να χρονοτριβούμε και να εμπλεκόμαστε σε δευτερεύοντα ζητήματα, πράγμα που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, θα πρέπη το συντομότερον να καθορισθή ο κατάλληλος χώρος, που είναι πολύ βασικό και απαραίτητο κομβικό σημείο, και να πιεσθή το Υπουργείο Παιδείας να καθορίση το ΤΕΙ στο οποίο θα ανήκη το Παράρτημά μας και να δοθή η χρηματοδότηση, οπότε στην συνέχεια να υπογραφή η σύμβαση του Δήμου με το συγκεκριμένο ΤΕΙ.

Αν δεν ακολουθηθή αυτή η διαδικασία και αν δεν καθορισθούν οι αναγκαίες οικοπεδικές εκτάσεις, θα είναι άδηλο το μέλλον του Παραρτήματος ΤΕΙ στην Ναύπακτο, παρά την ένταξή του στον χωροταξικό και στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 2515