Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰουλίου Αὐγούστου 2003

ΚΕΣΟ (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας), είναι υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει και τον Ξενώνα Στέγη Μητέρας. Ο Ξενώνας φιλοξενεί άγαμες μητέρες και κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους, στις οποίες παρέχεται πάσης φύσεως στήριξη μέχρι την κοινωνική τους επανένταξη. “....Οι γυναίκες που χτυπούν την πόρτα μας, έχουν φτάσει τα όρια της εξαθλίωσης και αυτό που επιδιώκουμε είναι να τους δώσουμε ζεστασιά, αγάπη, περίθαλψη, συμπαράσταση και κατανόηση για να ξεχάσουν-γιατί δεν σβήνουν- τα σημάδια της κακοποίησης”, λέει η Διευθύντρια της Στέγης.

***

Σημαντική βοήθεια προσφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπη Αθηνών στους άστεγους. Περισσότερα από 2500 άτομα σιτίζονται καθημερινά στα ενοριακά κέντρα. Στόχος είναι να λειτουργήση στο άμεσο μέλλον και εγκατάσταση λουτρών για τους άστεγους.

***

Ο πολιτικός μηχανικός Άρης Βωβός σε συνεργασία με τους Συντηρητές Χωρίς Σύνορα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανέλαβε την αναστήλωση και άνακαίνιση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρίπη, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της νήσου Αντιγόνης και η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού και της ιστορίας αυτού. Η Μονή κατά την Βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν του Θεοκορύφωτου και σύμφωνα με τις πηγές όλο το νησί ανήκε στο Μοναστήρι.

***

Ένα μνημειώδες έργο που καταγράφει την παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής κυκλοφορεί σε μια νέα τρίτομη έκδοση. Είναι το έργο του καθηγητή Απόστολου Μανώλη με τίτλο “Η Ιστορία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής εξ εγγράφων και κειμένων”. Ο συγγραφέας καταγράφει λεπτομερώς τις εξελίξεις στη διάρκεια της ταραχώδους πορείας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής. Ο ίδιος προσέφερε πολλά επί 50 χρόνια και γι αυτό ονομάσθηκε “Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου” από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Όρους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

***

“Η Ελληνική γλώσσα και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός” ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Πνύκα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, από την “Ελληνική Κληρονομιά”. Φιλοξενήθηκαν διαπρεπείς Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες των πολιτών για τα κλασικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πρώτη Γραμματική της Ευρώπης του Έλληνα Φιλολόγου Διονυσίου του Θρακός (2ος αιώνας π.Χ)

***

Η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας με ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση κατέταξε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Επίσκοπο Αχρίδος και Ζίτσας Νικόλαο Βελιμίροβιτς (1880-1956). Με την πράξη αυτή επιβεβαιωθηκε επίσημα η ήδη υπάρχουσα καθολική συνείδηση του λαού του Θεού περί της αγιοσύνης του Νικολάου Βελιμίροβιτς, η οποία δεν υπήρξε μόνο στην τοπική Σερβική Εκκλησία αλλά και στις άλλες τοπικές Εκκλησίες. Εορτάζεται η μνήμη του στις 18 Μαρτίου, ημέρα της κοιμήσεώς του.

***

Στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές που έγιναν στην Ιορδανία ενισχυμένη βγήκε η Ορθόδοξη Κοινότητα, γιατί από τις εννέα βουλευτικές έδρες που δόθηκαν με ποσόστωση στους Χριστιανούς, οι Ορθόδοξοι εξέλεξαν πέντε. Κατόρθωσε δε να κερδίση και την μοναδική θέση που δινόταν σε ανεξάρτητο Χριστιανό Βουλευτή στο Αμμάν. Οι Ορθόδοξοι που ζουν στο Αμμάν ξεπερνούν τις 75.000. Από τα 4,5 εκατομμύρια των Ιορδανών οι 120.000 είναι Ορθόδοξοι.

***

Σάρκα και οστά αποκτούν τα σχέδια του νέου Μητροπολίτη Καμερούν κ. Δημητρίου για την δημιουργία μοναστικών κοινοβίων στην Μητρόπολή του. Οι πρώτες Μοναχές από την Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής Ρόδου έφθασαν με σκοπό να ιδρύσουν το πρώτο γυναικείο μοναστήρι. Πρόκειται για την Μοναχή Θέκλα Τσακίρη και την δόκιμη Παρασκευή Βαμβακίδου.

***

Το βραβείο της καλύτερης παρουσίας από πλευράς πνευματικότητας πήρε η ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του έβδομου ετήσιου διαγωνισμού διαδικτυακών βραβείων. Οι ιστοσελίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής είναι πλούσιες σε πνευματικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς και σε πληροφοριακό υλικό για την Ορθόδοξη Πίστη και ζωή. Καθημερινά συμπεριλαμβάνει Ευαγγελικά Αναγνώσματα, τους Βίους των Αγίων, ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις Θείας Λειτουργίας, εύχετήριες κάρτες με εικόνες αγίων, οπτικοακουστικά βοηθήματα κλπ.

***

Από το πόρισμα του Συνεδρίου για την Νεοειδωλολατρία

Η ειδωλολατρία δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε το καλύτερο στοιχείο της αρχαιοελληνικής παιδείας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας καλλιεργούν και συνεχίζουν σε όλους τους τομείς την ελληνική παιδεία, ιστοριογραφία, ποίηση, τέχνη, αποκαθαίροντάς την μόνον από την ασέβεια και την ανηθικότητα των ειδώλων. Ο αληθινός Έλληνας δεν μπορεί να είναι ειδωλολάτρης, όπως στην ουσία δεν ήσαν και οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί. Οι μόνοι που μπορούν να διεκδικού επάξια το αρχαιοελληνικό παρελθόν είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Χριστιανισμός δεν έβλαψε τον Ελληνισμό· τον διέσωσε από την παρακμή και του έδωσε νέα πνευματική δύναμη για να συνεχίσει την πορεία του· ο εκχριστιανισμός των λαών εσήμαινε σε μεγάλο βαθμό και εξελληνισμό τους. Ο βυζαντινός πολιτισμός αποτελεί συνέχεια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Οι νεοειδωλολάτρες, αποδεχόμενοι μόνον την ελληνική αρχαιότητα, κολοβώνουν και συρρικνώνουν την ελληνική ιστορία, στην οποία όμως ανήκουν και ο Παρθενώνας και η Αγιά-Σοφιά, η ποίηση του Ομήρου και των τραγικών, αλλά και ο Ρωμανός ο Μελωδός και ο Ακάθιστος Ύμνος, τα μωσαϊκά της Βεργίνας, αλλά και της Μονής της Χώρας. Όσοι διαγράφουν τα δύο χιλιάδες χρόνια του χριστιανικού Ελληνισμού εξυπηρετούν τους εχθρούς του ελληνικού πολιτισμού. Εξ άλλου η μυθολογούμενη εκτεταμένη καταστροφή των αρχαίων μνημείων από Χριστιανούς αποτελεί σκόπιμη διόγκωση μεμονωμένων παραδειγμάτων. Δεν ήταν ποτέ επίσημη κρατική ή εκκλησιαστική γραμμή. Αντίθετα πολλά αρχαία μνημεία τέχνης μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και διατηρήθηκαν θαυμαζόμενα από τους Χριστιανούς. Συνέβη ό,τι και με τα αρχαία κείμενα που διασώθηκαν στα αντιγραφικά εργαστήρια των μονών, διδασκόμενα και σχολιαζόμενα από μεγάλους δασκάλους και Πατέρες, όπως π.χ. τον Φώτιο και τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης. Οι Χριστιανοί μοναχοί αντέγραψαν, για να τις διασώσουν, ακόμη και τις προκλητικές κωμωδίες του Αριστοφάνη.

***

Δελτίο Τύπου - Ριζάρειος Ἐκκλησιαστικὴ Σχολή

Προκήρυξη Διαγωνισμοῦ γιὰ τὴν εἰσαγωγὴ Μαθητῶν

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή προκηρύσσει διαγωνισμό εισαγωγής κατά το σχολ. έτος 2003-2004 στην Α´ τάξη του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου, 35 μαθητών υποτρόφων της Ριζαρείου περιουσίας.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στη Σχολή στις 2,3 και 4 Σεπτεμβρίου. Δεν γίνονται δεκτοί όσοι έχουν ηλικία άνω των 20 ετών.

Δεκτοί γίνονται: α) οι κάτοχοι Απολυτηρίου τριταξίου Γυμνασίου, β) οι κάτοχοι Απολυτηρίου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου.

Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 2α Σεπτεμβρίου 2003.

Η Ριζάρειος Σχολή παρέχει δωρεάν στους υποτρόφους εκπαίδευση, τροφή, οίκηση, ενδυμασία, υπόδηση, διδακτικά βιβλία, γραφική ύλη, απογευματινά φροντιστήρια, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Πληροφορίες παρέχονται κάθε εργάσιμη μέρα στα Γραφεία Διοικήσεως της Σχολής, Βασ. Σοφίας 24 Αθήνα, τηλ. 210 7242063 και στα Γραφεία Διδακτηρίων κάθε Τρίτη και ώρα 9: 00-13: 00 τηλ. 210 6851866 και 210 6850304.

Αθήνα 30 Ιουνίου 2003

Τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2183