Γεγονός καὶ Σχόλιο: Τα “πολιτικά της Εκκλησίας”

Στις επανειλημμένες επισκέψεις μου στην Αμερική μου άρεσε πολύ μια φράση που άκουσα από τους Ορθοδόξους εκεί Χριστιανούς: «δέν ασχολούμαι με τα πολιτικά της Εκκλησίας». Αυτήν την φράση την έλεγαν όταν γινόταν λόγος για τους Επισκόπους, για τα λεγόμενα σκάνδαλα μεταξύ των Χριστιανών, για διάφορες καταχρήσεις από αυτούς που ασχολούνται με τα οικονομικά των Ιερών Ναών κλπ.

Βέβαια είναι γνωστόν ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και η κοινωνία της θεώσεως. Στην Εκκλησία εισερχόμαστε με το Άγιον Βάπτισμα και το Χρίσμα και συνδεόμαστε με το ιερό θυσιαστήριο, δηλαδή με την θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, τηρούμε το θέλημα του Θεού, τις εντολές του Θεού στην καθημερινή μας ζωή και γενικά προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τα παραγγέλματα του Χριστού, αλλά προσπαθούμε να έχουμε και το φρόνημα της Εκκλησίας, όπως διατυπώνεται από τους Προφήτας, τους Αποστόλους, τους Πατέρας.

Ωστόσο, επειδή η Εκκλησία είναι Θεανθρώπινος οργανισμός, και μέσα στον χώρο της υπάρχουν κατηχούμενοι και πιστοί, ακόμη δε και άνθρωποι άρρωστοι που επιθυμούν την θεραπεία τους, γι’ αυτό και είναι επόμενο να δημιουργούνται και να εξελίσσονται μερικές καταστάσεις που δεν απηχούν το «πνεύμα» του αποκεκαλυμμένου λόγου.

Από την άλλη μεριά παντού ενεργεί ο διάβολος ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήση προβλήματα και να αποτρέψη τον άνθρωπο από το να πορευθή προς την θέωση. Έτσι παρατηρούνται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας διάφορες αρρωστημένες καταστάσεις. Υπάρχουν μέλη της Εκκλησίας που αφήνουν τον υψηλό στόχο τους και ασχολούνται με δευτερεύοντα ζητήματα, με τα “κουτσομπολιά” και τις ποικίλες διαδόσεις. Μερικές δε φορές ασχολούνται υπερβολικά με τα θέματα αυτά, ωσάν να επιδιώκουν να καθησυχάζουν την ένοχη συνείδησή τους, επειδή έχουν αποκλίνει από τον υψηλό στόχο τους και τον μεγάλο προορισμό τους. Έτσι ασχολούνται «με τα πολιτικά της Εκκλησίας».

Είναι φανερό ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν και λειτουργούν τα «θεωτικά», δηλαδή όλα εκείνα που αποβλέπουν στην σωτηρία - θέωση του ανθρώπου, και τα «πολιτικά», δηλαδή όλα τα άλλα που κινούνται στο περιθώριο της εκκλησιαστικής ζωής, και έχουν σχέση με τις εμπαθείς καταστάσεις των Χριστιανών. Πολλοί ασχολούνται με την νοοτροπία μερικών αρρώστων μελών της Εκκλησίας και αδυνατούν να δούν το μυστήριο που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία.

Επομένως, η έκφραση ότι «δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά της Εκκλησίας» είναι σημαντική και δείχνει έναν Χριστιανό που έχει επίγνωση της αποστολής του και του υψηλού προορισμού του. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι μας να αγωνιζόμαστε, ώστε ο αρρωστημένος χώρος του πεπτωκότος ανθρώπου, όπως δυστυχώς εκφράζεται στην κοινωνία, την πολιτική, τις ποικίλες κοινωνικές οργανώσεις, να μην εισέρχεται και μέσα στον άγιο και ευλογημένο χώρο της Εκκλησίας.

Τελικά, με όποια ερμηνεία και αν δούμε την φράση «δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά της Εκκλησίας», πρέπει να γίνη σύνθημα της ζωής μας. Να μην ασχολούμαστε με τις αρρωστημένες καταστάσεις των ασθενών μελών της Εκκλησίας, αλλά να βλέπουμε την ζωή και την πολιτεία των αγίων.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1491

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance