Εἰδήσεις Σεπτεμβρίου 2003

Σύλλογος “Αλκυόνη”

Ένας νέος σύλλογος ιδρύθηκε στην Ναύπακτο. Είναι σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), των γονέων και των φίλων αυτών, της περιοχής Ναυπακτίας και Δωρίδος, και έχει την επωνυμία “Αλκυόνη”.

Ο Σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός και έχει σκοπό την κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη των ΑΜΕΑ, με την δημιουργία εργαστηρίων και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης, την στήριξη του Ειδικού Σχολείου που ήδη λειτουργεί στην Ναύπακτο, την καταγραφή όλων των ΑΜΕΑ που διαβιούν στην περιοχή, την υποστήριξη άσκησης των δικαιωμάτων τους, την βοήθεια και την συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών, την προσπάθεια για ανεξαρτητοποίηση των ατόμων αυτών από το οικογενειακό περιβάλλον (κατασκηνώσεις, διακοπές κλπ.).

Μεταξύ των ανθρώπων που ίδρυσαν τον σύλλογο είναι και “γονείς που βλέπουμε το μέλλον και την ζωή παιδιών μας αβέβαια, σε μια κοινωνία που προσπερνάει με αδιαφορία τα άτομα με δυσκολίες”.

Ο σύλλογος καλεί όσους επιθυμούν “πέρα από συμφέροντα, μικροπρέπειες και εκμεταλλεύσεις στον ευαίσθητο αυτό χώρο”, να γίνουν “βοηθοί σ’ ένα δυναμικό και ταυτόχρονα ευγενή σκοπό. Γίνετε μέλη του συλλόγου μας, ως άτομα με δυσκολίες, ως γονείς ή κηδεμόνες ή ως αρωγά μέλη και αγκαλιάστε μας”.

Προσωρινή διεύθυνση του συλλόγου “Αλκυόνη” είναι Ασημακοπούλου 4-6, Ναύπακτος.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Την 11η Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς στα Σχολεία της Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος αγίασε τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της πόλεως (1ο Λύκειο και Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο και Γυμνάσιο, 1ο και 2ο ΤΕΕ, και 3ο Γυμνάσιο) μίλησε στους μαθητές και τους ευχήθηκε για την νέα σχολική χρονιά.

Κατ’ αρχήν συνεχάρη τους μαθητές, τους Εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την μεγάλη επιτυχία των Σχολείων της πόλεως στις πανελλήνιες εξετάσεις, κάτι που οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειές τους. Τους μίλησε για την αρχαία παράδοση της παιδείας που υπάρχει στον τόπο μας, η οποία εκφραζόταν ακόμη και στα αθλήματα της εποχής, όπως τα ταυροκαθάψια, στα οποία συμβολιζόταν η προσπάθεια των νέων να υπερβούν και να μεταμορφώσουν το άλογο θυμικό και το ένστικτο της επιθετικότητος, κάτι που καλούνται και σήμερα οι νέοι να πράξουν δια της μετουσιώσεως και εξιδανικεύσεως που προσφέρεται ή πρέπει να προσφέρεται με την παιδεία. Σε άλλο σχολείο μίλησε για τις ιστορικές μορφές της κοινωνίας σε σχέση με την σημερινή κοινωνία της πληροφορίας και της παγκοσμιοποίησης, και επεσήμανε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες της και ποιά η θέση του προσώπου μέσα στην κοινωνία αυτή. Σε άλλο σχολείο αναφέρθηκε στον αρχαιοελληνικό μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μας διδάσκει ότι πρέπει να τιθασεύουμε την δύναμη (ταύρος) με την παιδεία (Ευρώπη), και βεβαίως μας πληροφορεί πώς οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι των Ευρωπαίων.

Στους αγιασμούς παρευρέθη και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στην μαθητική κοινότητα.

Λόγω του περιορισμένου χρόνου, αφού οι αγιασμοί σε όλα τα Σχολεία έγιναν την ίδια ημέρα –στην προσπάθεια του Υπουργείου να αρχίση χωρίς καθυστερήσεις η σχολική χρονιά– δεν τηρήθηκε φέτος το “έθιμο” που είχε ο Σεβασμιώτατος να συζητάη μετά το πέρας του αγιασμού με τους Καθηγητές για διάφορα θέματα της επικαιρότητος και της παιδείας. Πάντως, ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε στους μαθητές να τους επισκεφθή και να συζητήση μαζί τους θέματα που τους απασχολούν.

Τοπικές εορτές: Αμπελακιώτισσα

Κεντρικό πανηγύρι του καλοκαιριού είναι το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις πανηγυρικές ακολουθίες και στην θεία Λειτουργία της εορτής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Την κυριώνυμο ημέρα, κατά την διάρκεια της λιτανείας ανέπτυξε το χωρίο των ψαλμών “πάσα η δόξα της θυγατρός του Βασιλέως έσωθεν”, αναφερόμενος στην Θεοτόκο.

Βεβαίως, ο Σεβασμιώτατος ενδιαφέρεται γενικά για την Ιερά Μονή, προσπαθώντας να δημιουργήση τις προϋποθέσεις, ώστε η Ι. Μονή να γίνη κέντρο πνευματικό της ορεινής Ναυπακτίας. Ευχαρίστησε, λοιπόν, στον λόγο του όσους βοηθούν στην συντήρηση της ιστορικής Μονής, κυρίως τον Σύλλογο Φίλων της Μονής –ο οποίος ανέλαβε την κατασκευή και τοποθέτηση της κεντρικής πύλης και την διαμόρφωση της εισόδου της Μονής, έργο που ήδη παραδόθηκε– και ανεκοίνωσε, ο Σεβασμιώτατος, τις προσπάθειες που καταβάλλει στα διοικητικά κέντρα της Πολιτείας, ώστε να εξασφαλισθή οικονομική βοήθεια για την κτηριακή αποκατάστασή της.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι καθ’ όλην την διάρκεια του έτους τελούνται στο Μοναστήρι καθημερινά οι ιερές Ακολουθίες, ενώ κατά τον Δεκαπενταύγουστο που πληθαίνουν οι προσκυνητές τελούνται οι Παρακλήσεις, θείες Λειτουργίες και γίνεται εξομολόγηση.

Τοπικές εορτές: Στον Άγιο Βλάσιο

Στις 17 Αυγούστου πανηγυρίζει ο Άγιος Βλάσιος, και συγκεκριμένα οι Αγιοβλασίτες εορτάζουν το θαύμα που έκανε ο Άγιος κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όταν ξύπνησε τους κατοίκους του χωριού για να προλάβουν να αμυνθούν στην ύπουλη επίθεση των Τούρκων που επρόκειτο να εκδηλωθή τα χαράματα. Στο πανηγύρι συνάγεται πλήθος Αγιοβλασιτών και Αγρινιωτών, καλοί Ιεροψάλτες, όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Περιφερείας του Αγίου Βλασίου, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Κωνσταντίνο Μάλαινο, οι οποίοι περιστοιχίζουν τον Επίσκοπο, που κάθε χρόνο τελεί την θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Τοπικές εορτές: Άγιος Ιωάννης Βομβοκούς

Το παραδοσιακό και ιστορικό αυτό μοναστηράκι, που αυτήν την στιγμή συντηρείται από μία μοναχή, που παραμένει σ’ αυτό, από την διαχειριστική Επιτροπή και από τον Σύλλογο Φίλων της Μονής που την βοηθούν όσο μπορούν, πανηγύρισε στις 29 Αυγούστου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μόλις είχε καταφθάσει από την Αθήνα, όπου συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της 146ης Συνοδικής Περιόδου και μίλησε μετά το πέρας της λιτανείας. Επίσης τέλεσε την αρχιερατική θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο. Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου είναι εξαιρετικά αγαπητό στους Ναυπακτίους, οι οποίοι το επισκέπτονται, ιδίως τις ευλογημένες ημέρες της γιορτής του. Μόνο που περνούν τον ίδιο ...χωματόδρομο που πατούσαν οι πρόγονοί τους, αφού το φτωχό Μοναστηράκι είναι από τα λίγα μέρη της Ναυπακτίας που συνδέεται ακόμη με χωματόδρομο.

Τοπικές εορτές: Αγία Παρασκευή

Με μεγάλη λαμπρότητα πανηγύρισε και φέτος ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, καί, βεβαίως, και οι υπόλοιποι δεκαέξι (16) ενοριακοί Ναοί και τα πολυάριθμα παρεκκλήσια που βρίσκονται σε όλη την Μητρόπολη. Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής και η λιτανεία της εικόνος της συγκεντρώνει πολλούς πιστούς, “κατοικούντας και παρεπιδημούντας” στην Ναύπακτο το καλοκαίρι. Η αρτοκλασία έγινε στην πλατεία της πόλεως και ακολούθησε θείο κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος μίλησε για το ανδρικό φρόνημα της ενδόξου μάρτυρος και τόνισε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ανδρικού φρονήματος, που είναι η αγάπη, η ειλικρίνεια και η σταθερότητα.

Τοπικές εορτές: Παναξιώτισσα

Μεγάλη ήταν η προσέλευση πιστών στην θρησκευτική πανήγυρη της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Παναγία Παναξιώτισσα Γαυρολίμνης, τον αρχαίο αυτόν και θαυμάσιο βυζαντινό Ναό. Ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και λιτάνευση της ιεράς εικόνος, και την κυριώνυμο ημέρα θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Συμμετείχαν οι Ιερείς της περιοχής. Το πανηγύρι συγκεντρώνει πολλούς πιστούς, οι οποίοι προσέρχονται στην χάρη της Παναγίας, στην ομορφιά της εξοχής και την μεγαλοπρέπεια του αρχαίου Ναού. π. Ι.Γ.

Συνάντηση γυναικών

Μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής δραστηριότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα πρέπη να ενταχθή και η διημερίδα που οργανώθηκε από τις 12-13 Σεπτεμβρίου με θέμα “Η προοπτική της χριστιανής γυναίκας στις ημέρες μας”, και πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως. Όπως δηλώνει και ο τίτλος, η διημερίδα αφορούσε αποκλειστικά γυναίκες και δη γυναίκες νέες και μάχιμες στον οικογενειακό και κοινωνικό χώρο.

Η διημερίδα άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα με Εσπερινό. Ακολούθησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου που τόνισε στην αρχή ότι το πρόβλημα που καθορίζει την ζωή μας είναι στην βάση το θεολογικό. Είναι η σχέση που αναπτύσσουμε με τον Θεό δια της προσευχής και των μυστηρίων της Εκκλησίας και η εσωτερική πληρότητα που αποκτούμε με αποτέλεσμα τα ποικίλα προβλήματα, οι δυσκολίες της καθημερινότητάς μας να μην αφομοιώνουν τον ζωτικό χώρο της ψυχής μας και να μην μας αποπροσανατολίζουν από το βασικό έργο της μετανοίας. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στο μυστήριο του Βαπτίσματος, όπως αυτό λειτουργούσε στην αρχαία Εκκλησία, για να καταδείξη ότι μοναδικός σκοπός και στόχος στην ζωή της χριστιανής γυναίκας είναι η ενεργοποίηση της χάριτος του βαπτίσματος με την προσευχή και την ζωή της μετανοίας. Ως επιστέγασμα όλων αυτών ο Σεβασμιώτατος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο “Βίος και Λόγοι” του Γέροντος Πορφυρίου. Η τρυφερότητα και γλυκύτητα που αποπνέουν οι λόγοι του Γέροντα γέμισαν τις ψυχές μας και ήταν ο πιο πειστικός τρόπος να νοιώσουμε βαθειά ότι “όποιος θέλει να γίνη Χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνη ποιητής... Πρέπει να πονάης. Ν’ αγαπάης και να πονάης. Να πονάης γι’ αυτόν που αγαπάης”. Ακολούθησε συζήτηση. Εν τω μεταξύ η νύχτα έπεσε, το φεγγάρι γέμισε την θάλασσα και μείς αποσυρθήκαμε με την προσδοκία της λειτουργίας, το επόμενο πρωϊνό. Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε, οι γυναίκες έψαλλαν ομοθυμαδόν, ενώ ο π. Θωμάς Βαμβίνης απλά και περιεκτικά μίλησε στο κήρυγμα για τον ανακαινισμό της ψυχής μας. Μετά το πρωϊνό, σε χαλαρή και ήρεμη ατμόσφαιρα, επηκολούθησε συζήτηση με αφορμή τα ερωτήματα που έθεταν οι φιλοξενούμενες. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι τέθηκαν ερωτήματα θεμελιακά, πνευματικής υποδομής, μετά από το πλαίσιο αναφοράς που δημιούργησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου.

Τρείς ώρες συζήτηση ίσως δεν ήταν αρκετές να ξεδιψάσουν την αναζήτηση τόσων ψυχών, ήταν όμως αρκετές να επαναπροσδιορίσουν τον στόχο της ζωής μας εν Χριστώ, να ημερέψουν την αναστάτωση και τη σύγχυσή μας και να μας γεμίσουν ευγνωμοσύνη για την προσφορά αγάπης του Σεβασμιωτάτου να μας θρέψη με στερεά πνευματική τροφή.

Η αναφορά αυτή δεν θα ήταν πλήρης αν δεν ευχαριστούσαμε εκ καρδίας τις κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης που με την αγάπη και την προσφορά τους οικονόμησαν την φιλοξενία αυτού του διημέρου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας και διατηρούμε αυξημένες προσδοκίες για την χρονιά που έρχεται.

Ε.Μ.

Ημερίδα Εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε ημερίδα των Εκπαιδευτικών, με πρωτοβουλία του Σχολικού Συμβούλου της 7ης Περιφερείας Α'/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Γ. Αναστασίου, με θέμα “Τοπική Ιστορία”. Η Ημερίδα είχε σκοπό την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών για την ανάγκη συστηματικής διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας. Ένας από τους εισηγητές ήταν και ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας κ. Θωμάς Παναγιωτόπουλος με θέμα “Γνώση της τοπικής ιστορίας και τοποθέτηση των ιστορικών γεγονότων στον χρόνο· επισκέψιμα ιστορικά μνημεία”. Σε επόμενα τεύχη της “Εκκλησιαστικής Παρέμβασης” θα δημοσιεύσουμε ορισμένα τμήματα από την ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση.

Καλοκαιρινά

Εγκαίνια Ιεροῦ Ναού και ημέρα ομογενών στο Τρίκορφο Χάλκειας

Εγκαίνια Ἱεροῦ Ναού και ημέρα ομογενών στο Τρίκορφο ΧάλκειαςΣε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκαν στις 3 Αυγούστου ε.έ. τα εγκαίνια του νέου Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής Τρικόρφου Χάλκειας. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξηγούσε στους πιστούς τα διάφορα στάδια και τελούμενα της Ακολουθίας, ενώ αμέσως μετά τελέσθηκε η πρώτη αρχιερατική θεία Λειτουργία, στον κατάμεστο Ιερό Ναό. Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών μίλησε ο κ. Γαβριήλ Τίμπας. Τον λόγο του δημοσιεύουμε σε ξεχωριστή στήλη.

Ο Ι. Ναός αποτελεί κόσμημα για την περιοχή και είναι καρπός των αόκνων προσπαθειών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και των κατοίκων του χωριού. Ευχόμεθα να συντελέση έτι περισσότερο στην κατά Θεόν πρόοδο και στον αγιασμό της Ενορίας.

Την ίδια ημέρα, στην θεία Λειτουργία ήσαν καλεσμένοι από την Ι. Μητρόπολη και οι ομογενείς που επισκέφθηκαν την Ναύπακτο το καλοκαίρι. Ετελέσθη η ακολουθία της αρτοκλασίας υπέρ υγείας των ξενιτεμένων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην ξενιτειά. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσεφέρθη κέρασμα.

Στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Τρικόρφου

λόγος του κ. Γαβριήλ Τίμπα

Σεβασμιώτατε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί χωριανοί,

Όταν οι πρόγονοί μας στα δύσκολα μετεπαναστατικά χρόνια, οδηγούμενοι από το φως της Αγίας Παρασκευής, θεμελίωσαν σ’ αυτόν εδώ το χώρο το ταπεινό Εκκλησάκι, ασφαλώς δεν μπορούσαν να φανταστούν την σημερινή μέρα.

Όσοι χωριανοί όμως, εκφράζοντας την θέληση όλων μας, πρωτοστατούσαν το 1985 στη θεμελίωση μιας καινούριας Εκκλησιάς, είχαν ακλόνητη πίστη πώς όλο το Τρίκορφο, ντόπιοι και ξενιτεμένοι χωριανοί, δεν θ’ αργούσαν να ζήσουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας και να νιώσουν συναισθήματα δικαιολογημένης χαράς και περηφάνιας.

Χαράς, γιατί κατορθώσαμε σε σχετικά σύντομο διάστημα –κι αφού ξεπεράσαμε μια αρχική περίοδο αδράνειας– να αποπερατώσουμε τον Ιερό Ενοριακό Ναό της Οσιομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής, της Πολιούχου και Προστάτιδος του χωριού μας.

Και περηφάνιας, γιατί θαρρούμε πώς αυτός ο περικαλλής ναός αποτελεί καύχημα του Δήμου μας και κόσμημα όλης της Ναυπακτίας.

Ως αντιπρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Τρικορφιωτών, εκφράζω δημόσια τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, γιατί με το αμέριστο ενδιαφέρον του και τις πατρικές του συμβουλές, χωρίς το γνώριμο πατερναλιστικό ύφος όσων ασκούν εξουσία και με την πίστη του στις δυνατότητες της λαϊκής εκκλησίας, συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, που συναντήσαμε, και στην ολοκλήρωση του εξάχρονου έργου μας.

Ακόμα, ευχαριστούμε θερμά τον άξιο συγχωριανό μας, μεγάλο δωρητή και ευργέτη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Νικόλαο Κυρίτση, γιό του αείμνηστου μπάρμπα-Γιώργη του Έφορα. Πρώτος αυτός ξεκίνησε το έργο της ανέγερσης και γενναιόδωρα ολοκλήρωσε τον φέροντα οργανισμό του νέου Ναού.

Ευχαριστίες απευθύνουμε και προς τον συντοπίτη μας Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστο Βερελή, ο οποίος με τις ενέργειές του εξασφάλισε σημαντικό χρηματικό ποσόν για την πραγμάτωση του στόχου μας.

Ευχαριστούμε, τέλος, και όλους τους δωρητές και συνδρομητές, που με ανυπόκριτη προθυμία πρόσφεραν από το υστέρημά τους για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όσους με προσωπική εργασία, μόχθο και θυσίες βοήθησαν να φτάσουμε εδώ.

Πιστεύουμε πώς με το έργο μας αυτό τιμούμε την μνήμη των πατέρων μας, που με την παλιά εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής, με το νεότερο παρεκκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τα ξωκκλήσια του Αη-Γιώργη και του Αη-Θανάση -ακοίμητους φρουρούς του χωριού μας- μας παρέδωσαν πίστη και παράδοση ζωντανή, πηγή δύναμης, παρηγοριάς κι ελπίδας στο πέρασμά μας απ’ αυτόν τον κόσμο.

Κι αφήνουμε παρακαταθήκη, εμείς οι παλιότεροι, στη νεολαία του Τρικόρφου τη φλόγα της πίστης και τα νάματα της παράδοσης, που κράτησαν ζωντανό το Γένος μας σε δύσκολους καιρούς και μπορούν σήμερα, σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης ισοπέδωσης και αλλοτρίωσης να διατηρήσουν την εθνική μας ταυτότητα.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μας, Σεβασμιώτατε, να σάς ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά και εις ανάμνησιν της σημερινής ημέρας να σάς προσφέρουμε αυτό το μικρό συμβολικό δώρο.

Θυρανοίξια Ναϋδρίων

Τα θυρανοίξια του Εξωκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου στην Αμπελακιώτισσα τέλεσε ο Σεβασμιώτατος στις 13 Αυγούστου. Το ναΰδριο αποτελεί παρεκκλήσιο του Ενοριακού Ναού και κτίσθηκε σε οικόπεδο, με έξοδα και προσωπική εργασία της οικογενείας Νικολάου Κοτρώνη.

Με την ευκαιρία αυτή, είναι καλό να σημειώσουμε ότι παρατηρείται μεγάλη αταξία ως προς την ανέγερση Εξωκκλησίων. Συγκεκριμένα πολλοί Χριστιανοί, παρακινούμενοι μεν από ευλάβεια, μη γνωρίζοντας δε ή μη θέλοντας να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τους νόμους, δεν ακολουθούν την ενδεδειγμένη κανονική και νόμιμη οδό, δηλαδή δεν λαμβάνουν άδεια από την Ι. Μητρόπολη, ούτε βεβαίως από την Ναοδομία, στην οποία θα τους παρέπεμπε η Ι. Μητρόπολη, δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Το κυριότερο είναι ότι τα Εκκλησάκια αυτά δεν υπάγονται στον Ενοριακό Ναό του χωριού, όπως είναι το κανονικό, αλλά τελούν υπό ανεπίτρεπτη αυτονομία. Η πάγια θέση βεβαίως της Ιεράς Μητροπόλεως στις περιπτώσεις αυτές είναι να μη δίδεται η άδεια για την τέλεση οποιασδήποτε ιεράς Ακολουθίας στα Εκκλησάκια αυτά, και οι κτήτορες να μένουν με την πικρία, όντες όμως υπεύθυνοι γι’ αυτό. Και βεβαίως οι κτήτορες πλέον είναι υπεύθυνοι και απέναντι στην Πολιτεία.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, όσοι επιθυμούν την ανέγερση Ναϋδρίων, να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη, ώστε να τηρήται η νόμιμη και κανονική διαδικασία και να χαίρεται όλο το χωριό στιγμές όπως αυτή των θυρανοιξίων του Ναϋδρίου του Τιμίου Προδρόμου στην Αμπελακιώτισσα.

Άνω Χώρα

Σε Συνέδριο με θέμα “Η Ευρώπη της ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης” που πραγματοποιήθηκε στην Άνω Χώρα συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ελληνικά θεμέλια της Ευρώπης και στην ανάγκη να τιθασευθή η δύναμη από την παιδεία. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων (1-3 Αυγούστου) συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Τοπικές Αρχές και πολίτες. Η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ένα ξεχωριστό και πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδος, που όμως έχει εγκαταλειφθή από τους νέους, αφού δεν έχουν βρεθή τρόποι μόνιμης εργασίας.

Περιοδείες

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τον Άγιο Δημήτριο, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πλατάνου κ. Κωλέτας, το Νεοχώρι όπου μίλησε στους κατοίκους του στην πλατεία του χωριού, την Αράχωβα, την Κλεπά, όπου τέλεσε την Ιερά Παράκληση. Επίσης, επισκέφθηκε τα Κρυονέρια, και μίλησε στους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, κάτω από το Πλατάνι, για την Παναγία, την ανατροφή των παιδιών, και απάντησε σε ερωτήσεις των κατοίκων. Ο δάσκαλος και εκκλησιαστικός Επίτροπος της Ενορίας, κ. Γεώργιος Στραβοδήμος, στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, είπε: “Σεβασμιώτατε, σάς καλωσορίζουμε στο χωριό μας και σάς εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την τιμή που μας κάνετε σήμερα να βρίσκεστε μαζί μας, παρά τα τόσα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Εμείς οι Κρυονερίτες, Σεβασμιώτατε, που ερχόμαστε εδώ να ξεκουραστούμε για λίγο, αφήνοντας πίσω τις βιοτικές μέριμνες, νιώθουμε την ανάγκη αλλά και την ευχαρίστηση να ανάψουμε ένα κερί στους αγίους μας. Να ακούσουμε τη φωνή του Παπά στην Εκκλησία και την καμπάνα να χτυπά. Σήμερα όμως νιώθουμε και ιδιαίτερη χαρά, γιατί βρίσκεται μαζί μας η κεφαλή της εκκλησίας, ο φωτισμένος δεσπότης μας. Σάς ευχαριστούμε...”.

“Πυλήνειος Αύγουστος”

Ανάμεσα στις θερινές εκδηλώσεις των Δήμων, που προσπαθούν να δώσουν ζωντάνια και πολιτιστικές ευκαιρίες στους δημότες και τους παρεπιδημούντας, είναι και ο “Πυλήνειος Αύγουστος”, όπως ονομάζονται οι αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πυλήνης. Φέτος προγραμματίσθηκαν και πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις, θεατρικές, αθλητικές, για Ολυμπιακούς Αγώνες, Παραστάσεις Καραγκιόζη, Αντάμωμα.

Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (10 Αυγούστου) και παρουσίασε την θέση της Εκκλησίας και την πείρα του από την συμμετοχή του στην σχετική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

Ξηροπήγαδο

Την χοροεσπερίδα τους πραγματοποίησαν νωρίς το καλοκαίρι οι Ενορίτες του Αγίου Ανδρέου Ξηροπηγάδου. Έξω από τον Ιερό Ναό, κάτω από τα τεράστια πλατάνια έστρωσαν τα τραπέζια τους και τον χορό. Η ατμόσφαιρα, όσο τουλάχιστον παρακολουθήσαμε εμείς, ήταν θαυμάσια, με διαλεκτά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

 

 

Νυκτερινές Λειτουργίες

Κάθε μήνα πραγματοποιείται μία νυκτερινή θεία Λειτουργία (μικρή αγρυπνία) στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου και στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου εναλλάξ. Στις αγρυπνίες αυτές ψάλλουν μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας με χοράρχη τον διδάσκαλό τους κ. Κωνσταντίνο Λανάρα.

Η πρώτη αγρυπνία έγινε το βράδυ της Παρασκευής ξημερώνοντας 6 Σεπτεμβρίου.

Για τον π. Ιερεμία Φούντα

Ο γνωστός, σεβαστός και αγαπητός Ναυπάκτιος Κληρικός, Αρχιμανδρίτης π. Ιερεμίας Φούντας, ο οποίος εργάζεται με πίστη και ζήλο καρποφόρα στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων ως Ιεροκήρυξ, προσφέρει πλούσιο ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και συγγραφικό έργο, όχι μόνον στα πλαίσια της ιερατικής ποιμαντικής του διακονίας, αλλά και στο στάδιο της ακαδημαϊκής θεολογίας ως ερμηνευτής της Παλαιάς Διαθήκης.

Πρόσφατα η ακαδημαϊκή κοινότητα τον εξέλεξε Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου στον τομέα της ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης, γεγονός σημαντικό, διότι η παράδοσή μας θέλει τους θεολόγους Καθηγητές να είναι συγχρόνως και δόκιμοι ποιμένες, ώστε η θεολογία να είναι “εφηρμοσμένη”.

Η εκλογή ήταν μια ανταμοιβή για την εργασία και τους κόπους του π. Ιερεμία, αλλά συγχρόνως και τιμή για την Ναύπακτο.

Η Εφημερίδα μας εύχεται στον π. Ιερεμία να έχη δύναμη και υγεία να διακονή τον λαό του Θεού και να προσφέρη τον θεολογικό του λόγο απ’ όποια θέση τον καλεί η Εκκλησία. Και βεβαίως ευχόμαστε να καταξιωθή, όπως του αξίζει, και ως τακτικός Πανεπιστημιακός Καθηγητής.

Αρχιερατικός Επίτροπος Προσχίου - Πλατάνου

Αρχιερατικός Επίτροπος Προσχίου - Πλατάνου ορίσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μασγάλας, Εφημέριος της Ενορίας Νεοχωρίου.

Η περιφέρεια αυτή είχε παλαιότερα Αρχιερατικό Επίτροπο, με τελευταίο τον ο π. Νικόλαο Έξαρχο Εφημέριο Πλατάνου.

Ο π. Νικόλαος Μασγάλας έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην τέλεση των ιερατικών του καθηκόντων, αλλά και στην εν γένει βοήθεια των χριστιανών της υπαίθρου, και παραμένει στο χωριό του, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και την φοίτηση των παιδιών του σε μεγάλες πόλεις.

Οι Ενορίτες του π. Νικολάου άκουσαν το νέο από το στόμα του Σεβασμιωτάτου που επισκέφθηκε το χωριό τους και μίλησε στην πλατεία μαζί τους. Αισθάνθηκαν χαρά, συγκίνηση και τιμή για τον Ιερέα τους και το χωριό τους.

Στο Νεοχώρι φέτος γιόρτασαν και τα 150 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού τους, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στα πλαίσια του εορτασμού μετεφέρθη και το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Πολυκάρπου από την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης προς προσκύνηση και αγιασμό.

Χειροτονία Διακόνου και Ιερέως

Την 13 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χειροτόνησε εις Διάκονον τον π. Βασίλειο Καλλιεντέρη. Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Βασιλείου ορίσθηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου. Ο π. Βασίλειος κατάγεται από το Πευκάκι Ευπαλίου Φωκίδος και θα υπηρετήση σε Ενορία της Μητροπόλεώς μας.

Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2004

Πρόλογος

Δημοσιεύουμε τον πρόλογο του Σεβ. Μητροπολίτου

Το έτος που διανύουμε (2004) είναι σημαντικό για την Πατρίδα μας, διότι, όπως είναι γνωστόν, κατά τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Το μεγάλο αυτό γεγονός είναι μια πρόκληση για την Εκκλησία της Ελλάδος, από πολλές πλευρές. Πρώτον, την εποχή εκείνη θα έλθουν στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι με τις ιδιαίτερες ιδεολογίες και ιδιαιτερότητές τους. Δεύτερον, η Εκκλησία θα πρέπη να προβή σε διάφορες ενέργειες, αφ’ ενός μεν για να διασφαλίση το ποίμνιό της, αφ’ ετέρου δε για να προβάλη την διαχρονική παράδοση της χώρας αυτής. Γιατί είναι ενδεχόμενο να εκληφθή από τους επισκέπτας ότι στον τόπο αυτό αναπτύχθηκε μόνον ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και να αγνοηθή παντελώς η αξία και η προσφορά του Χριστιανισμού.

Η Ιερά Σύνοδος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πρέπη να ασχοληθούν με το θέμα αυτό ομολογιακά και ποιμαντικά. Βεβαίως οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν εκτραπεί από τον αρχικό σκοπό τους και κατά καιρούς ακούγονται διάφορες κριτικές εναντίον του “πνεύματος” μέσα στο οποίο διεξάγονται. Η Εκκλησία χωρίς να εμπλέκεται στην όλη αυτή νοοτροπία που επικρατεί, θα πρέπη να ενδιαφερθή ποιμαντικά. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της σχετικής Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας.

Το φετινό ημερολόγιο αφιερώνεται στον αθλητισμό και γι’ αυτό θα δημοσιευθή ένα κείμενο με τίτλο: “Το σώμα στην ορθόδοξη θεολογία”, καθώς επίσης θα παρατεθούν μερικά αποσπάσματα από διάφορες συνεντεύξεις. Τελικά, πρέπει να γίνη αντιληπτό ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να καταλήγη ούτε στην σωματολατρεία, ούτε στον μανιχαϊσμό.

Η Εκκλησία με την ορθόδοξη θεολογία της αποβλέπει κυρίως στην θέωση του ανθρώπου, όμως δεν μπορεί να αγνοήση και τα διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στον κοινωνικό του βίο.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Για την Ιεραποστολή στην Ταϊβάν

Για την Ιεραποστολή στην ΤαϊβάνΠληροφορούμε τους αναγνώστες μας πως η συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωνάς από την μακρινή Ταϊβάν και είχε δημοσιευθή σε συνέχειες από την Εφημερίδα μας, θα κυκλοφορήση σε ανάτυπο από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με πρόλογο του Σεβασμιωτάτου, ύστερα και από παρακλήσεις αναγνωστών μας.

Το ανάτυπο θα διανέμεται δωρεάν και η έκδοσή του έχει σκοπό να συγκινήση και να κινητοποιήση τους Χριστιανούς ώστε να βοηθήσουν οικονομικά την εργώδη και μοναχική προσπάθεια του π. Ιωνά στο να μεταδοθή ο λόγος του Θεού στην Ανατολή.

* * *

Ο Διευθυντής του CNN Turk στην Κωνσταντινούπολη, κ. Γιαβρούζ Μπαϋντάρ, φιλοξένησε στην εκπομπή του “Ερώτηση - Απάντηση” τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι η πρώτη φορά που ο φιλοξενούμενος του κ. Μπαϋντάρ δεν παρουσιάσθηκε στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου, αλλά το δημοσιογραφικό συνεργείο μετέβη στο Πατριαρχείο.

Μερικές ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έχουν ως εξής:

Το πρώτο ερώτημα ήταν σχετικό με την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη και ρωτήθηκε αν επιδιώκη να γίνη δεύτερος Πάπας. Η απάντηση ήταν άμεση: “Επ’ ουδενί”. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η Οικουμενικότητα δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά μόνο θρησκευτικό και ότι στο Πατριαρχείο δεν θέλουν να γίνουν δεύτερο Βατικανό. Απλώς, ως θρησκευτικό ίδρυμα επιθυμούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Επεσήμανε ότι το Πατριαρχείο είναι θρησκευτικό ίδρυμα και δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και όσον αφορά την Οικουμενικότητα είναι ένας ιστορικός, συμβολικός τίτλος, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί από τους προκατόχους του και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα μέχρι σήμερα...

Ετέθη ερώτημα, τηλεφωνικώς, από πολίτη σχετικά με το αν μπορή να παραιτηθή ο ίδιος από την Οικουμενικότητα. Η απάντηση ήταν και πάλι άμεση: “Όχι. Αυτός ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε από όλους τους προκατόχους μου επί 15-16 αιώνες”.

Η κ. Μπαϋντάρ ρώτησε αν ζήτησε το Πατριαρχείο να καταργηθή η υποχρέωση της τουρκικής υπηκοότητας στην περίπτωση εκλογής Πατριάρχου.

Ο Πατριάρχης απαντώντας στο ερώτημα επεσήμανε πώς για πολλούς και διαφόρους λόγους, που δεν ήταν σωστό αυτή την στιγμή να αναπτύξη, ο αριθμός των Ρωμηών της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε από 120.000 που ήταν σε 2.000-3.000 και ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατόν μέσα σε έναν τόσο λίγο πληθυσμό να βρεθούν θρησκευτικοί παράγοντες. Σε όλον τον κόσμο, συνέχισε, υπάρχουν 80 περίπου ανώτατοι κληρικοί, μεταξύ των οποίων μπορεί να εκλεγή ένας στον οποίο, για να τηρηθούν οι όροι, να δοθή η τουρκική υπηκοότητα, όπως έγινε με τον αείμνηστο Αθηναγόρα.

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε πώς ο Ατατούρκ ήθελε όλοι όσοι ζουν σ’ αυτή την χώρα να απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την γλώσσα και την καταγωγή. Όμως, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, αλλά μάλλον τυγχάνουν συμπεριφοράς πολίτη δευτέρας κατηγορίας, κάτι που δεν επιθυμούσε ο Ατατούρκ.

Ένας πολίτης ρώτησε τηλεφωνικώς, γιατί παραμένει ακόμη κλειστή η Κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου (υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον θρύλο η Πύλη αυτή θα ανοίξη όταν θα ξαναπάρουμε την Πόλη. Αυτός ο θρύλος γίνεται πολύ συχνά αντικείμενο της αρθρογραφίας στην Τουρκία σχετικά με το Πατριαρχείο). Ο Πατριάρχης τόνισε πως η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή διότι πίσω από την εν λόγω Πύλη είχε απαγχονιστεί ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' και ως φόρος τιμής και εις μνήμην του η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή. Επίσης υπενθύμισε πώς ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' δεν έχει τάφο στην Πόλη.

Ετέθησαν και άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την σημερινή Κυβέρνηση της Άγκυρας, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο διαθρησκειακός διάλογος, κ.ά.

***

Κατά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την επαναλειτουργία του ισλαμικού τεμένους του Μουσταφά Βοεβόδα στην Αθήνα. Ο Πατριάρχης απήντησε πως δεν είναι το ίδιο, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση “Και εσείς να κατεδαφίσετε τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, να τοποθετήσετε σταυρό στον θόλο και να την παραχωρήσετε για την λατρεία των Ορθοδόξων”!

***

Από τις εντυπώσεις που δημιούργησε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σημειώνουμε μερικά αποσπάσματα από άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Birand, στην εφημερίδα Posta, ο οποίος έγραψε και τα εξής:

“Έπρεπε να ακούσουμε τον Πατριάρχη. Έχουμε ορισμένες έμμονες ιδέες που συνδέονται με μας, ακόμα και αν οι αντίθετες από αυτές ιδέες αποδεικνύονται αληθινές. Δεν μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε. Μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου εδώ και πολύ καιρό... Παρακολούθησα την συνέντευξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε εκπομπή του CNN Turk. Ήταν μια πολύ σημαντική συνέντευξη και ο Πατριάρχης απήντησε σε πολλά ερωτηματικά που έχουμε στο μυαλό μας. Είναι αδύνατο να κατανοήσω γιατί η Τουρκία κάνει την ζωή του Πατριαρχείου δυσκολότερη, αντί να αφήση στην άκρη.

Ας αφήσουμε ήσυχο τον Πατριάρχη και ας αφήσουμε την Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργήση. Ας τους επιβλέπουμε, ας τους επιβάλλουμε κανόνες, αλλά ας ξεφορτωθούμε αυτήν την θρησκευτική παράνοια. Αυτή η δυσπιστία μας δεν μας ταιριάζει. Κάθε φορά που ο Πατριάρχης πάει επίσκεψη στο εξωτερικό, η Ελληνική Κυβέρνηση του παρέχει αεροσκάφος της Ολυμπιακής. Θα έπρεπε όμως να πετάη με τις Τ/αερογραμμές. Η Τουρκία θα ωφεληθή από αυτό στο τέλος. Ας δείξουμε στον κόσμο ότι αυτή η χώρα εμπιστεύεται τον εαυτό της... Ας γίνουμε μια κοινωνία που θα την σέβονται και οι άλλες χώρες, παρά μια κοινωνία που φοβάται την σκιά της”.

***

Αντίθετα η εφημερίδα Ortadogu δημοσίευσε άρθρο που προειδοποιούσε ότι όποιος Τούρκος πολιτικός αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα δικασθή στο μέλλον από το Ανώτατο Δικαστήριο.

***

Με αγάπη και εκτίμηση έγινε δεκτός από την Εκκλησία της Πολωνίας ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και η Συνοδεία του κατά την εκεί ειρηνική επίσκεψή του. Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τις Αρχές της Χώρας, συμμετείχε σε λατρευτικές συνάξεις, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, όπου και μίλησε με θέμα “Ευρώπη και Χριστιανισμός”.

***

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον υπουργό εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για την θετική του στάση στο αίτημα της Εκκλησίας να βοηθήση στην ανέγερση Ορθοδόξου Ιερού Ναού πλησίον των εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η ετήσια δαπάνη του φιλανθρωπικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος υπερβαίνει το ποσόν των 53.000.000 € (15 δισεκατομμύρια δρχ.).

Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας σε 1 τρίμηνο έστειλε σε 32 χώρες για σκοπούς ιεραποστολικούς το συνολικό ποσόν των 130.927,62 ευρώ.

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, κατά την εορτή των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας πρόσφερε 89 βιβλιάρια προικοδοτήσεως σε άπορα κορίτσια με συνολικό ποσόν 13.350 ευρώ.

Στην ενορία Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος μεγάλος αριθμός αλλοδαπών παιδιών βρίσκουν καθημερινά κάθε είδους βοήθεια και συμπαράσταση. Πρωτοστατεί ο π. Αντώνιος.

Στην Κίνα τον τελευταίο καιρό διαγράφονται νέες προοπτικές για περισσότερη θρησκευτική ελευθερία, πράγμα που θα διευκολύνη πολύ τους εκεί Χριστιανούς.

Στο Πακιστάν η μικρή χριστιανική κοινότητα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, κυρίως μετά τον πόλεμο του Ιράκ, μια και όλοι οι Χριστιανοί θεωρούνται εχθροί του Ισλάμ.

Οι Ιεραποστολικές Οργανώσεις ανησυχούν για την πείνα που μαστίζει τις χώρες της Νότιας Αφρικής, την Ζιμπάμπουε, το Μαλάουϊ και κυρίως την Ζάμπια, όπου έχει ξεσηκωθή ο λαός εναντίον των κυβερνώντων.

Στη Μανίλα των Φιλιππίνων έγινε η “Χριστιανική Ημέρα της Οικογένειας” και τονίστηκε ότι η οικογένεια είναι το “ευαγγέλιο της τρίτης χιλιετίας”.

Η “Βιονική” είναι μια νέα επιστήμη. Σκοπός της είναι η συστηματική μελέτη των οργάνων και των ικανοτήτων των διαφόρων ζώων, εντόμων κλπ, που θα μπορούσε να “αντιγράψη” και να χρησιμοποιήση ο άνθρωπος. Όπως λέγει ένας βαθύς μελετητής της φύσεως, οι ικανότητες των διαφόρων εμβίων όντων αποτελούν ακαταμάχητο επιχείρημα για την ύπαρξη Θεού-Δημιουργού, ο οποίος έχει προικίσει καταλλήλως όλα τ’ αδύνατα πλάσματά Του.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1383

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance