Από την γιορτή του Μητροπολίτου

Στις 4 Οκτωβρίου γιόρτασε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος τα ονομαστήριά του.

Από την γιορτή του ΜητροπολίτουΤον Μητροπολίτη μας επισκέφθηκαν και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυρηνείας Παύλος, Καστορίας Σεραφείμ, Φλωρίνης Θεόκλητος και Εδέσσης Ιωήλ, καθώς επίσης τον επισκέφθηκε για τα χρόνια πολλά ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεόκλητος.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντώνιος Φραγκάκης, Ιεροκήρυξ της Εκκλησίας της Κρήτης.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, κατά την διάρκεια του οποίου μίλησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα που δημιουργεί μέσα στον χώρο της Εκκλησίας η αυτονόμηση, λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Δεν πρέπει ιδίως εμείς που ασχολούμεθα με τα θεία, δεν πρέπει να επιθυμούμε τον αυτοδοξασμόν, την αυτοπροβολή, το να ακούγεται θόρυβος γύρω από το όνομά μας, αλλά πρέπει εμείς να προβάλλουμε τον Χριστόν... Όχι να στηριζόμαστε σε δικές μας πρωτοβουλίες, που καμμιά σχέση δεν έχουν με την παράδοση, όχι να αυτενεργούμε και να είμεθα αυτοτελείς και ανεξάρτητοι από την εκκλησιαστική μας αρχή. Όποιος, αδελφοί μου, υποδαυλίσει και όποιος θέλει να υποσκελίση την εκκλησιαστικήν αυτού Αρχήν, αλλά και ο ίδιος έρχεται και υποθάλπη εναντίον εκείνου που έπρεπε μόνον να σέβεται, αυτός ο άνθρωπος δεν ενεργεί κατά Θεόν, δεν είναι καλός, φοβάται για τον εαυτό του και δημιουργεί αναστατώσεις γύρω του...

Αδελφοί μου, εμείς ήρθαμε από την κατεχόμενη Κυρήνεια της κατεχόμενης Κύπρου, για να εορτάσουμε, να τιμήσουμε τον Άγιο Ιερόθεο, τον πρώτον επίσκοπον Αθηνών. Ήρθαμε όμως να τιμήσωμε με την παρουσία μας και τον αγαπητόν εν Χριστώ αδελφό μας και σεβαστό Ποιμενάρχην σας τον κ. Ιερόθεον...

Αγκαλιάστε τον, συμπαρασταθείτε του και κλείστε τα αυτιά σας σε ο,τιδήποτε κοσμικό, γιατί η εκκοσμίκευση δυστυχώς έχει διεισδύσει και στις Ενορίες και προ πάντων στα Μοναστήρια, τα οποία δεν θέλουν μερικά δυστυχώς να υποτάσσονται στον οικείο Ποιμενάρχη, γιατί δεν τον θέλουν τον βλέπουν ως Πατέρα, αλλά δυστυχώς ως εχθρό...

Εμείς δεν σάς τα λέγομεν αυτά, διότι είμεθα κι εμείς Επίσκοποι και εξ ανάγκης πρέπει να συμπεριστάμεθα στους συνεπισκόπους μας, αλλά τα λέμε αυτά διότι έτσι μας φωτίζει ο Θεός στην κατάλληλη αυτή στιγμή του πειρασμού του Ποιμενάρχου σας...”.

Κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος, μίλησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από τον “αυτάδελφό” του κ. Ιερόθεο, από τότε που ήσαν μαζί Ιεροκήρυκες στην Μητρόπολη Εδέσσης υπό τον αείμνηστο Ιεράρχη Καλλίνικο Πούλο. Επίσης μίλησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, αναφερόμενος με πόνο ψυχής στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους, τις αρχές και τον λαό για την συμμετοχή τους στην εορτή του.

  • Προβολές: 1585

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance